MENU

5 mooie huttentochten in Oostenrijk

Wil je de Oostenrijkse bergen ultiem beleven? Maak dan een huttentocht in Oostenrijk. Je ademt meerdere dagen de frisse berglucht in en overnacht hoog in de bergen. Vijf tips voor prachtige meerdaagse tochten in Oostenrijk. Kies je voor het eerst voor een huttentocht? Lees dan hoe je je het beste voorbereidt en vergeet ook niet onze tips. Voor elke huttentocht geldt: reserveer de hutten van te voren!

Foto: © TVB Osttirol - Elias Bachman

Venediger Höhenweg

  • 55 km
  • 6 etappes

Net over de grens van Salzburg en Tirol vind je de hoogste top van de Venediger. De Großvenediger (3657m) is het pronkstuk van de Hohe Tauern. In dit nationaalpark vind je niet alleen geweldige natuur met veel gletsjers en prachtige panorama's, maar ook steenbokken, arenden, gemzen en nog veel meer diersoorten.

Samen tellen de zes etappes van de Venediger Höhenweg 55,5 km, zo'n 27 uur wandelen. Het is een uitdagende route en je stijgt in totaal 3915m. Je begint de tocht op de parkeerplaats Ströden in Hinterbichl, vlakbij Prägraten am Grossvenediger. Vandaar wandel je relatief makkelijk in 2,5 uur naar de Essener Rostocker Hütte. In de etappes daarna loop je via de Johannishütte, de Neue Sajathütte, de Bonn-Matreier Hütte, de Badener Hütte naar het Matreier Tauernhaus in het Gschlösstal. Mocht je de laatste etappe niet helemaal willen lopen, kun je vanaf het Venediger Innergschlöss ook de huttentaxi of panoramatrein naar het Matreier Tauernhaus nemen.

De etappes 1 en 2 kun je eventueel combineren. Let op: etappes 3, 4 en 5 zijn veeleisender dan de andere etappes. Bij de 3e etappe kun je ook een alternatieve, minder veeleisende route kiezen via de Eisseehütte.

Alle etappes op een rij

Foto: © Österreich Werbung - Sebastian Stiphout

Schladminger Tauern Höhenweg

  • 42,7 km / 78,4 km
  • 5 of 7 etappes

In de regio Schladming-Dachstein vind je uitdagende hoogtewandelingen door de Schladminger Tauern. Een daarvan is de Schladminger Tauern Höhenweg. Op deze route kun je kiezen uit een tocht van vijf etappes (ongeveer 45 km) en een met zeven etappes (78 km).

Tijdens de vijfdaagse route wandel je door de dalen Obertal en Untertal rond Rohrmoos en loop je vervolgens in een boog om de Hochwurzen. Hier heb je prachtige uitzichten over de bergen. De laatste etappe komt via het Seewigtal uit bij de Steirische Bodensee, een romantisch meertje op 1142m. Wandelbus 976 brengt je vanaf de parkeerplaats weer terug naar Schladming. Kies je voor de 7-daagse tocht dan zijn de eerste vier etappes hetzelfde als de vijfdaagse route. Vanaf etappe vijf loop je een andere route. De eindbestemming is Gasthof Gamsjäger in St. Nikolai in het idyllische Sölktal.

Houd er rekening mee dat beide hoogtewandelingen veeleisend zijn. Het is belangrijk dat je met een goede uitrusting én een goede conditie op pad gaat. Je wandelt soms door ruig terrein, dus Trittsicherheit (stapzekerheid) is belangrijk.

over de route

Foto: © Tirol Werbung - Jens Schwarz

Berliner Höhenweg

  • 85 km
  • 8 etappes

De Berliner Höhenweg biedt een flinke uitdaging (zo'n 85 km lang, 6.600 hoogtemeters). Deze hoogteroute is geschikt voor ervaren bergwandelaars en duurt acht dagen. Je kunt hem ook inkorten, want vanaf elke berghut is het mogelijk om af te dalen naar het dal. Met het openbaar vervoer reis je dan makkelijk weer terug naar het startpunt.

De tocht start in het dorpje Finkenberg. Je wandelt eerst omhoog naar de Gamshütte en vanaf daar loop je dwars door het natuurpark Zillertaler Alpen. Dit indrukwekkende natuurgebied, met ongeveer 85 gletsjers en een grote biodiversiteit, ligt tussen 1000 en 3509m hoogte en is 422 km² groot. Na de derde etappe slaap je in de Berliner Hütte, de grootste en hoogstgelegen hut van de tocht. De hut heeft een fraai interieur met veel hout, een vijf meter hoge eetkamer en kroonluchters. Na acht etappes bereik je het eindpunt, de Karl-von-Edel-Hütte.

Ontdek de Berliner Höhenweg

Alles over bergwandelen

Alles over bergwandelen

De NKBV is er om jou alles te laten halen uit je bergwandelactiviteiten. We helpen je alvast goed voor te bereiden voor je komende bergwandelingen.

Bergwandelen

Foto: © TVB Kufsteinerland

Huttentocht Kaisertal

  • 26 km
  • 2 etappes

In slechts twee dagen wandel je rond het Kaisertal. Deze huttentocht in de regio Kufstein is een rondwandeling door het Kaisergebergte. De eerste etappe is 14 km lang (ongeveer 6,5 uur) en begint in Ebbs. Hier kom je alleen door vanuit Kufstein via de Kaiseraufstieg (285 treden) het Kaisertal in te lopen. Het dal is, als laatste in Oostenrijk, voor bezoekers namelijk alleen te voet toegankelijk.

Na ongeveer 2,5 uur bereik je de Vorderkaiserfeldenhütte met indrukwekkend uitocht op Kufstein. Daarvandaan loop je via hellingen, door bos, over stenen en rotsblokken en door alpenweides verder naar het eindpunt van dag 1, het Stripsenjochhaus (1577m).

Op dag 2 wisselen vlakke en steile stukken elkaar af. Onderweg komt je langs het Hinterbärenbad/Anton Karg Haus en de Kaindlhütte. De etappe is bijna 12 km lang en het duurt gemiddeld 5,5 uur tot je bij de Brentenjochalm bent. Daar kies je of je wilt afdalen met de kabelbaan Kaiserlift (30 minuten) of te voet verder wilt wandelen naar Kufstein.

Ontdek deze tocht

Foto: © Österreich Werbung - Peter Podpera

Glocknerrunde

  • 110 km
  • 7 etappes

Deze huttentocht leidt je in zeven dagen rond de majestueuze Großglockner (3.798 m). Je steekt tijdens de Glocknerrunde geen gletsjers over, je hoeft niet te klimmen en je loopt alleen over gemarkeerde bergpaden. Desalniettemin is het een pittige, hoogalpiene tocht. Een goede fysieke conditie, ervaring met hoogalpien bergwandelen en een goede uitrusting (met pickel en stijgijzers) zijn daarom echt nodig.

De route begint en eindigt in Bruck an der Glocknerstrasse en leidt door het nationaalpark Hohe Tauern, het grootste nationale park van de Alpen. Bereid je voor op een uitdagende en een afwisselende tocht, niet allen qua route, maar ook vanwege de duizenden soorten dieren en planten. De etappes variëren van 7 tot 22 km (de zesde etappe), dit betekent per dag zo'n 3 tot 8 wandeluren. Soms moeten er wel 3.000 hoogtemeters worden overbrugd. Aan het einde van elke etappe kun je overnachten in een berghut of hotel. Naar wens kun je ook na elke etappe afdalen naar een dorp. De beschrijving van de route is gratis te downloaden.

Download de brochure

Terug naar overzicht