MENU

Sneeuwschoenwandelen ondergesneeuwd?

Het wordt steeds drukker in de Alpen, ook in de winter en met name in de weekenden. We gaan de pistes op, op ski-tour, winterwandelen of langlaufen. Het wordt daarom steeds moeilijker om de rust en eenzaamheid op te zoeken.

Ik denk van niet! Bij sneeuwschoenwandelen kom je in de winter ook buiten de gebaande paden en dus in off piste terrein, sterker nog op sneeuwschoenen kun je op plekken komen waar skiën onmogelijk is.

Rust en eenzaamheid opzoeken

Het wordt steeds drukker in de Alpen, ook in de winter en met name in de weekenden. We gaan de pistes op, op ski-tour, winterwandelen of langlaufen. Het wordt daarom steeds moeilijker om de rust en eenzaamheid op te zoeken. Juist sneeuwschoenwandelen biedt dan een uitkomst! Wat vind je van het struinen door een verlaten bos met een vers laagje sneeuw op de takken, op zoek naar sporen van wild en andere soorten fauna? Geen skiër die hier kan komen. Of een bevroren beekdal volgen waarbij we deze misschien gedwongen enkele keren moeten oversteken? Een avontuurlijke beleving waar niemand in de gaten heeft wat je aan het doen bent!

Laagdrempelig

Ook is sneeuwschoenwandelen perfect voor mensen die de off piste skitechniek niet of onvoldoende beheersen. Sneeuwschoenwandelen is geschikt voor iedereen die een beetje wandelervaring heeft, de techniek heb je in vijf minuten onder de knie. Daarmee komt ook in de winter een fantastische huttentrektocht binnen handbereik. In het onbemande bivak moet je soms nog eerst het hout hakken om de hut te verwarmen met de kachel. Groots genieten als je dan moe en voldaan een warme kop thee bij de kachel drinkt die je daarnet zelf hebt aangestoken. In de bemande hutten worden fantastische lokale specialiteiten geserveerd en kun je onder het genot van een goed glas rode wijn de verhalen van de dag met elkaar delen. Ook deze kant van het huttenleven is fantastisch!

De mooiste plekjes

En waar kunnen we dat doen?  Bijvoorbeeld door het oudste Nationaal Park van Frankrijk, de Vanoise. Daar organiseren we deze winter een prachtige huttentrektocht. Of een tocht waarbij we op zoek gaan naar de Wolf in Italië. Ook maken we dagtochten in het fotogenieke landschap van de Berchtesgadener Alpen van Zuid Duitsland. Liever Muskusossen spotten in het Dovrefjell, Noorwegen? Of toch het Koningspad lopen in Zweeds Lapland met kans op het magische Noorderlicht? Er is werkelijk van alles mogelijk op sneeuwschoenen, voor ieder wat wils, voor elk niveau!

Veilig onderweg

Net als bij toerskiën en alle andere wintersporten waarbij je off piste gaat is het ook bij sneeuwschoenwandelen ontzettend belangrijk om de kennis van sneeuw en lawinekunde op peil te hebben alvorens je dit soort tochten gaat ondernemen. Bezit je deze kennis niet of onvoldoende ga dan mee met een International Mountain Leader die jou veilig mee kan nemen in dit terrein.

Bekijk voor een impressie van sneeuwschoenwandelen deze film die we vorig jaar hebben gemaakt in Zweeds Lapland.

 

Reinier Bos – 360⁰ Explore UIMLA International Mountain Leader, 360explore.com