MENU

Sneeuwschoenwandelen is de leukste en makkelijkste wintersport!

Sneeuwschoenwandelen is bergwandelen in het verstilde winterse landschap. Weg van de geprepareerde pistes ontdek je witte toppen met glinsterende poedersneeuw.

Door: Allard van Lingen

Waarom?

Ik vind sneeuwwandelen de leukste en meest toegankelijke wintersport die er is. Samen buiten zijn in de witte wereld, genieten van uitzichten die een hoog ‘screensaver’-gehalte hebben, en heerlijk inspannend bezig zijn, maken het voor mij de ideale mix voor een mooie dag in de sneeuw. Elke keer weer een avontuur in de bergen. Als je door het bos of op een colletje komt en je ziet weer een nieuwe rij bergen in de verte, heeft dat een super hoog ‘Oh …! & Ah…!’-gehalte. Zo gaaf om die herinneringen mee naar huis te nemen!

Wat doe je eigenlijk?

Eigenlijk is het heel simpel: als je kunt lopen, kun je sneeuwwandelen. Uiteraard is het belangrijk dat je het ook leuk vindt, maar in principe kan iedereen het. Ook als je slechtziend of doof bent. Doordat je ‘doorontwikkelde’ tennisrackets onder je standaard bergschoenen (B/C of C) vastmaakt, zak je niet heel diep in de sneeuw. Daarmee wordt het makkelijker. Met een paar verstelbare stokken houd je je evenwicht beter en wordt de inspanning meer verdeelt over al je spieren. Als er meer sneeuw ligt, is het voor de voorste wel zwaarder maar dat kun je goed afwisselen. Dus op die manier verdeel je de inspanning. En heb je even ‘je dag niet’, dan loop je lekker achteraan.

Fun-factor

De lol van het ‘flapperen’ door de sneeuw is ongekend hoog. Je hoeft alleen maar te lopen, dus ontstaat er veel tijd voor andere dingen. Aan het einde van een tocht zie ik altijd blije gezichten. Zo mooi om te zien.
Hoe kan dat dan, want het sneeuwwandelen heeft best een ‘suf’ imago? Zoals hierboven al beschreven is het een makkelijke vorm van genieten in de winterse bergen. Door het simpele materiaal, de vertrouwde vorm van bewegen en het ‘ontzorgt’ op stap zijn, is het een heerlijke manier van ontspannen. Als je de begeleiding van een International Mountainleader hebt, kan hij of zij je interessante weetjes vertellen over de natuur, de bergen en de omstandigheden waar je in loopt. Daarnaast is het verrassend om te ontdekken wat je allemaal met sneeuwschoenen kan doen. Een paar tips helpen je vertrouwen te krijgen in je materiaal en jezelf. Als de sneeuw goed is en jij er zin in hebt, kun je fantastisch op je billen naar beneden glijden: zo’n grote glijbaan heb je van je leven nog niet gedaan! Koppeltje rollen door de sneeuw, sculpturen bouwen, sneeuwkristallen onderzoeken of een wedstrijdje bult-op door de diepe sneeuw, maken het sneeuwwandelen bijna frivool. Het is heerlijk je eigen pad te maken door een maagdelijk wit vlak of juist gedachteloos achter iemand aan de lopen. Het kan allemaal.

Sneeuwschoenwandelen ook iets voor jou!

Wil je georganiseerd op sneeuwschoenwandelavontuur? In maart en april organiseert Bergsportreizen sneeuwschoenwandelreizen en ga je veilig en met begeleiding op pad. Handig om te weten dat Bergsportreizen, de reisorganisatie van de NKBV, een geldteruggarantie heeft bij negatief reisadvies door COVID-19.

Lees meer

Blessurevrij

Ik gids, als International Mountainleader, bijna 20 jaar sneeuwwandeltochten en wat mij opvalt is dat er heel weinig blessures voorkomen bij het sneeuwwandelen. Mensen die al langer knieklachten hebben bijvoorbeeld, kunnen met veel minder zorg door de sneeuw wandelen. Het mooie is dat sneeuw eigenlijk ‘meebeweegt’ als je je sneeuwschoen erop zet. Het functioneert als een heel dik voetbed. Daarmee wordt de schok van elke stap op je gewrichten enorm verlicht. Je spieren en pezen hoeven minder hard te werken waardoor je minder vraagt van je lijf. Uiteraard kun je de tocht zwaarder maken waardoor je ook meer vraagt van je algehele conditie. Na een sneeuwwandeltocht ben je wel moe maar dat is van tijdelijke aard. De doorbloeding van je hele lichaam wordt dusdanig gestimuleerd dat je van oude blessures kan ‘genezen’ en algeheel sterker wordt. Van veel mensen hoor ik dat hun weerstand hoger is geworden na de week in de bergen. Tijdens het afsluiten van de tocht zeggen mensen vaak dat de balans tussen fysieke inspanning en mentale ontspanning de accu weer heeft opgeladen.

Fit de winter in

Veiligheid

Sneeuwwandelen is een off-piste activiteit. Of je door de bossen loopt of een tocht hoger in de bergen maakt, je moet een aantal voorzorgsmaatregelen treffen om bewust veilig te kunnen sneeuwwandelen. Heb je daar al ervaring mee dan weet je wat ik bedoel, maar weet je er nog niet zoveel van af, dan raad ik je aan een tocht met een reisorganisatie, UIMLA International Mountainleader of UIAGM Berggids te maken. Zij leren je graag waar je aan moet denken en wat je moet weten om veilige keuzes te maken. Daarnaast oefen je met je veiligheidsmaterialen die je altijd bij je hebt.

Duurzaam

Sneeuwwandelen is de meest schone wintersport die er is. Als je ook nog met de trein of carpoolend naar de bergen reist, is de impact op het milieu minimaal. Je kent de term, Leave only footprints, take only pictures, vast wel: voor sneeuwwandelen past zelfs ‘Leave no footprints, take just memories’. Ik ben er groot fan van!

Kosten

Eigenlijk vallen die best mee. Een week van 6 dagen sneeuwwandelen onder begeleiding van gids is vaak op basis van half pension en kost grofweg €1000. Daarnaast heb je natuurlijk je eigen uitgaven en als je geen eigen materiaal hebt kun je dat huren. De heen- en terugreis komen erbij maar als je carpooled is dat ook weer voordeliger.

Alles over sneeuwschoenwandelen