Kracht, lenigheid, creatief inzicht en een bak doorzettingsvermogen. Wat heb je nodig om een goede klimmer te zijn? We zetten de onmisbare skills op een rij.
Heb je weleens een ervaren klimmer of boulderaar in actie gezien? Zijn of haar bewegingen zien er dan soepel en relatief makkelijk uit. Ga je eenmaal zelf aan de slag, dan merk je al snel dat er meer bij komt kijken dan zoeken naar de juiste kleuren en een beetje armkracht. De klimsport is namelijk een technische sport. Een waarbij je zowel je hoofd als je lichaam moet gebruiken, want elke route is een puzzel die je zo efficiënt mogelijk moet zien op te lossen. Heb jij het in je? Test je klimpotentie!
Sterker! Kracht, coördinatie, flexibiliteit en het vermogen om snel oplossingen te vinden voor de 'problemen' die je krijgt voorgeschoteld. Een boulder is namelijk altijd anders en elke boulder vraagt daarom om een specifieke oplossing. Lijkt het je leuk om die oplossing, die je vaak met anderen samen vindt, vervolgens ook nog zelf uit te voeren? Dan ben je vast een boulderaar. Enige mate van aapfactor komt bij het boulderen wel van pas. Zin om in Twister-achtige houdingen aan de wand te hangen, schaf die pofzak en klimschoentjes dan maar vast aan.
Hoger! Door een goede tactiek, techniek en uithoudingsvermogen kom je als leadklimmer, al zeggen we vaker gewoon 'klimmer' of 'sportklimmer', hoger in de wand. Als je weet waar je op moet letten tijdens het instuderen van de steeds verschillende routes en je klimtechnieken hebt geperfectioneerd, ben je al een heel eind. Wil je hoger in de route komen, dan klim je zo efficiënt mogelijk, clip je op het juiste moment je touw in de setjes, weet je waar de rustmomenten zitten en heb je tot slot heel wat duurvermogen. Zo'n klimroute is namelijk zo'n 15 á 20 meter lang en niet bepaald een 'walk in the park'. Ben je daarnaast een echte doorzetter? Dan is dit zeker iets voor jou.
Sneller! Bij Speed gaat het om snelheid en explosiviteit. Als je het leuk vindt om in een direct duel met je tegenstander steeds sneller te proberen te klimmen in een route die je kunt perfectioneren, ga dan voor Speed. De route is een oneindig project dat pas begint als je de route hebt geklommen; het punt waarop een project normaal gesproken klaar is. De route in z’n geheel trainen is te ingewikkeld. Daarom focus je op een cluster van een paar bewegingen. Hierin ga je op zoek naar de perfecte uitvoering. Als je bepaalde clusters goed beheerst dan kun je deze gaan samenvoegen met als uiteindelijke doel de hele route in maar een paar secondes klimmen. Ben je lang? Dan heb je een extra voordeel als speedklimmer.
Wil je eens in de hal uitproberen of klimmen of boulderen de juiste sport voor jou is? Door heel Nederland vind je klim- en boulderhallen en hallen waar je beide disciplines kunt beoefenen. Speedklimmers kunnen terecht in de hallen van Neoliet Utrecht, Mountain Network Noardwand in Leeuwarden en IVY Climbing in Sittard. Kijk op de website van de hal bij jou in de buurt wat de hal aanbiedt aan kennismakings lessen en -cursussen.