MENU

Psyched in Oliana - Blog Zeno Schaekers

Het is november 2018. Twee minderjarige klimmers uit Nederland vertrekken naar de mystieke rots Oliana in Spanje. Een blog over deze klimtrip van Zeno Schaekers en Thijs van Delden.

Klimwalhalla

Oliana is een klimwalhalla voor professionele klimmers, al kunnen wij dat over onszelf nog niet echt zeggen. Het ligt in de Spaanse regio Catalonië en is per auto zeer goed bereikbaar. Helaas hebben Thijs en ik hebben nog geen rijbewijs...

Zoals bijna al onze klimtrips, begint onze reis op Schiphol. We vlogen naar Barcelona. Eenmaal aangekomen pakten wij de (van te voren al geboekte) bus richting Andorra, die ergens tussendoor zou moeten stoppen bij het dorpje Oliana. Het duurde onwijs lang, maar uiteindelijk kwamen wij inderdaad in het dorpje aan. Het was al laat dus we zochten gelijk naar een restaurant. Het dorp was nogal zoals verwacht wat uitgestorven. Toch vonden een restaurant waar nog twee klimmers zaten. We raakten met ze aan de praat en waren PSYCHED!

Liften

Toen ik het huisje boekte, ging ik ervan uit dat Oliana zo klein is, dat alles op loopafstand zou zijn. Het klimgebied zou dan dus ook om de hoek moeten zijn. Daar had ik het mis… Het gebied bleek nog een eind weg te liggen. We waren op klimtrip en geen wandeltrip, dus we hadden weinig zin om elke dag 2 uur omhoog en 2 uur naar beneden te lopen om het gebied te bereiken. Liften bracht uitkomst. We ontmoetten veel nieuwe mensen, probeerde met ons gebrekkige Spaans/Catalaans een conversatie te voeren, en kwamen bovendien steeds ongeveer op de goede locatie terecht. Elke keer als we het massief naderde, begonnen onze handen te jeuken.

Aangezien ik vaker buiten klim, kan ik comfortabel opwarmen met wat makkelijkere routes. Voor Thijs lag dat anders. Hij had al tijden geen gordel aan gehad en ondanks zijn enorme kracht, raakte hij na een paar meter klimmen al flink verzuurd. Een extra uitdaging dus voor hem.

Picos Pardos

Voor de trip had ik mijn ogen op een bepaalde route helemaal links op het massief. Full Equip, 8c was technischer dan de andere routes in het gebied. Het kostte me wat moeite om door de eerste passen heen te klimmen, maar had uiteindelijk de smaak te pakken. Bovenin vond ik een cruciale voettree verzopen in het water tegen. Tja, dat betekende het eind van deze route. Toen herinnerde ik me Picos Pardos, een 8b/+ route die Mark Brand me had aangeraden. Een route die start met een harde boulder en daarna volgt hij twee perfecte tufa’s helemaal tot boven. De rots-kwaliteit was verbazingwekkend goed en het klimmen was fenomenaal! Ik besloot deze route als project uit te werken. Het vroeg precies datgene van me waar ik nog niet echt goed en fit in was. Een mooie challenge.

De volgende paar dagen werkte ik aan de route. Ondertussen deed ik ook al een paar pogingen. De boulder was erg moeilijk, maar uiteindelijk deed ik hem op de laatste dag van de trip vanaf het begin. Vanaf daar was het op duur verder naar boven klimmen. Ik kende alle rusten en wist precies hoe ik de grepen moest pakken. ‘Dit wordt een eitje’, dacht ik terwijl ik klom. Het enige probleem: ik was onopgewarmd de route ingestapt omdat dit mij voor welke reden dan ook een goed plan leek. Toch klom ik in de flow verder richting te ketting. Bij het allerlaatste setje zat nog één dead-point/mik pasje in een spleetje. Omdat ik helemaal van m’n apropos was doordat ik zo ver kwam en omdat ik niet goed opgewarmd was, mikte ik. Mis! Daar ging ik. Een flinke whipper van minstens 10 meter. Na deze poging deed ik er nog een paar, maar nu lukte de boulder steeds niet. Aangezien het de laatste dag was, kon ik hem helaas niet later nog eens proberen, dus ik zal hem moeten laten rusten tot de volgende trip.

Taxi

De volgende dag moesten wij weer op pad om het vliegtuig te halen. Natuurlijk misten we onze bus die maar twee keer per dag rijdt. Na wat rondvragen in het dorp kwamen we tot de conclusie dat we een taxi moesten bestellen als we het het vliegtuig wilden halen. Uiteindelijk kwamen we met een lichtere portemonnee, maar wel met een mooie ervaring thuis.