MENU

Over paadjes en graatjes

Blik strak op het smalle pad, balanceren over de rotsen, losse stenen ontwijkend. Focus. En dan opeens opent de wereld zich. Een weids uitzicht vol besneeuwde bergtoppen. Wauw. Met bonzend hart en nog nahijgend sta ik stil. Nú weet ik precies weer waarom ik dit doe: trailrunning in de bergen.

Tips voor je eerste trailrun in de bergen

Normaal gesproken loop ik met zo’n 15kg bepakking over dit soort bergpaadjes, op weg naar de top van een drie- of vierduizender. Maar nu ik mijn liefde voor de bergen combineer met mijn passie voor hardlopen, is er een compleet nieuwe wereld voor me opengegaan. Rondom het Zwitserse Kandersteg, in Berner Oberland, maakte ik mijn eerste trailrunmeters in de ‘echte’ bergen. Overweeg je ook met je trailers de bergen in te gaan? Dan heb ik een paar ervaringstips voor je.

Door Rinske Brand

Sus je ego

Mijn grootste les was toch wel een trailrun in de bergen te leren zien als een combinatie van 50% heel stevig wandelen en klimmen en 50% hardlopen. De klimmetjes en afdalingen zijn vaak steil en lang en kuiten en bovenbenen gaan dan toch protesteren. Knappe vrouw of vent die dat allemaal hardlopend volbrengt. Tijdens mijn verblijf heb ik het zogenaamde powerwalken tot kunst verheven. Mijn ego is er inmiddels aan gewend geraakt dat dit lopen en zelfs af en toe stilstaan ook prima opties zijn. Al is het alleen al om van het uitzicht te genieten.

Houd rekening met de hoogte

Een van mijn andere lessen: onderschat de impact van een run op hoogte niet. De hoogtemeters en ook de hoogte an sich zorgen voor een totaal andere belasting. Waar ik in Nederland met redelijk gemak een halve marathon loop, ook in heuvelachtig terrein, is lopen in de bergen van een totaal andere orde. Hier voel ik 10km al op eenzelfde manier. Het is van groot belang dat je focus houdt op de smalle paadjes en daarbij ook een optimale controle over je spieren. Dat geldt nog het meest bij het afdalen. Een ongeluk zit tenslotte in een klein hoekje en dat kan in de bergen vergaande gevolgen hebben.

De routes

Op mijn gebruikelijke routeapps Wikiloc en Komoot blijkt het aanbod beperkt in de omgeving van Kandersteg. Via de website van Toerisme Kandersteg vond ik welgeteld één trailrun (Heuberg en Oeschinensee, aanrader!). Gelukkig zijn er andere opties.

Zo plan je een tocht

Zo plan je een tocht

Waar moet je beginnen om een trailruntocht in de bergen te lopen? Je wilt een route trailen die bij je past en je wilt natuurlijk de mooiste plekjes zien!

trail plannen

Op en neer naar een hut

Zo is het mogelijk een wandeling naar een van de vele hutten te gebruiken voor je trailrun. De routes zijn bijzonder goed gemarkeerd, waardoor een gpx- bestand niet nodig is. Maar deze routes zijn wel allemaal te vinden op de gebruikelijke apps onder ‘wandelroute’. Met een back-up gpx-route wist ik altijd waar ik zat op de route en wat nog ging komen. Van tevoren op een (digitale) kaart met hoogtemeters kijken, helpt je in te schatten wat voor jou een goede route is. Zelf vind ik het fijn om óf stevig te klimmen óf op een redelijk vlak terrein tempo te maken. Beter dan heel lang vals plat. Maar dat is persoonlijk.

Hieronder een aantal mogelijkheden rondom Kandersteg, waarvan ik de route naar Balmhornhütte zelf uitprobeerde. Dat was een mooie tocht, met af en toe heel stevige klimmetjes over en langs steile rotswanden inclusief staaldraden voor houvast. Maar ook met een aantal vlakkere stukken door het Gasterntal waar je even lekker kunt aanzetten.

  • Balmhornhütte (1.936m), retour 15km, 760 netto hoogtemeters
  • Doldenhornhütte (1.915m), retour 11 km, 750 netto hoogtemeters
  • Blüemlisalphütte (2.840m), starten vanaf het bovenstation van de Oeschinensee kabelbaan, retour 18 km, 900 netto hoogtemeters

Overnachting in een hut

Bij langere tochten is een overnachting in de hut die je aandoet aan te raden. Gelijk een leuke test voor een meerdaags trailavontuur. De meeste hutten bieden, naast ontbijt en diner, ook dekbedden of dekens, dus een lakenzak meenemen in je trailrugzak is voldoende. Reserveer wel van tevoren, dat is tegenwoordig verplicht. Vanuit Kandersteg kun je bijvoorbeeld naar de Lämmerenhütte (2.504m). Dan start je bij het bovenstation van de Sunnbüel kabelbaan. Een retour is 30+ km en je hebt 740 netto hoogtemeters.

Gebruik een van de (e-bike) fietsroutes

Waar de toeristische informatie van Kandersteg wel in voorziet, is een aantal mooie fietsroutes; onder meer naar het Gasterntal, de Gemmipas en de Blausee. Deze fiets- en een aantal wandelroutes zijn te vinden via deze link. De paden zijn onverhard en bestaan grotendeels uit grof (rots)gravel. Prima om over te lopen dus. Deze routes variëren van 13 tot 27 km voor een retour. Het betreft meestal heen-en-weertjes en kunnen dus ook eenvoudig worden ingekort. De uitzichten zijn op de weg terug even indrukwekkend, dus het is zeker geen straf dezelfde route te lopen.

Ook lopen op hoogte?

Wil je ook de bergen in? Dan heb ik nog een paar laatste tips voor je:

  • Zorg dat je goed acclimatiseert. Veel van de routes komen boven de 2.000 meter en dat gaan de meeste mensen, die direct van zeeniveau komen, toch wel voelen. Vraag dus niet te veel van jezelf de eerste dagen.
  • Check altijd het weerbericht vlak voordat je op pad gaat en kies een betrouwbaar kanaal, bijvoorbeeld Meteonews.ch. Weersvoorspellingen zijn op de dag zelf redelijk accuraat.
  • Neem daarom altijd regenkleding mee, ook als de weerberichten goed zijn. Een hardshell weegt niets, dus bezuinig daar niet op. Nooit.
  • Begin lekker vroeg. Niet alleen is de natuur dan op haar mooist, de paden zijn dan ook nog rustig. Plus, het weer kan in de middag omslaan.
  • Kies trailschoenen die geschikt zijn voor de bergen. Dat vraagt om robuustheid, een stugge zool en een stevig profiel. Bij voorkeur ook met een rockplate.
  • Neem een wereldstekker én een powerbank mee. Met een sporthorloge, telefoon (voor routes en foto’s) en laptop (onder meer voor dit blog) had ik altijd wel iets op te laden. Maar ook op de trails vond ik het ook een veilig idee altijd een powerbank bij me te hebben, voor het geval dat…

Kortom, waar wacht je op? Er zijn zo veel mooie trail run routes om te ontdekken. In het Kandertal, maar ook op al die vele andere schitterende plekken in de bergen. Je krijgt er geen spijt van, beloofd.

Ga mee op standplaatstocht in de Haute Savoie

Trailrunning in de prachtige en uitdagende omgeving van La Chapelle d'Abondance in Frankrijk. Het gebied biedt alle mogelijkheden die een trailrunner kan wensen. Mooie hoge toppen, technische paden en prachtige vergezichten. Ga mee met het Bergsportreizen programma Trailrunning Mountains.

Naar bergsportreizen

Reisorganisatie van de NKBV
Reisorganisatie van de NKBV
Terug naar overzicht