De ‘nieuwe’ aanwinst van het begeleidingsteam is een bekende bij de NKBV en de klimsport. Met een (internationale) klimsportcarrière van zo’n 15 jaar heeft Nikki van Bergen bij menig klimmer een indruk achter gelaten.
Nu wisselt ze het wedstrijdpodium om, naar eentje achter de schermen. In 2019 zet Nikki een punt achter haar wedstrijdcarrière. De afgelopen twee jaar stortte ze zich op routebouwen en buitenklimmen. Maar de wedstrijdsport bleef lonken. Als oud-lid van het Nederlands Team kent ze alle ins en outs. Haar ervaring als wedstrijdklimmer en bewegingswetenschapper komt daarom handig van pas.
Nikki is blij om niet meer op de voorgrond te treden als wedstrijdklimmer en draagt graag haar kennis en ervaring over aan de nieuwe generatie klimmers. “Na zo’n lange periode is het in het begin lastig om een nieuw doel te vinden. Die heb ik nu weer gevonden. Ik wil mijn kennis en ervaring graag overdragen aan andere klimmers. Het gaat op deze manier niet verloren én het blijft niet alleen in mijn hoofd zitten.” Ooit bondscoach worden was een logische en begeerde stap. “Als je wedstrijden klimt, ben je veel met jezelf bezig en met je eigen verbetering. Toen ik stopte met wedstrijdklimmen had ik enorm de behoefte om wat ik wist te delen. ”
Naast een hoop persoonlijke ervaring, heeft ze ook heel veel kennis van de klimsport. Vier jaar geleden rondde ze haar opleiding tot bewegingswetenschapper af in combinatie met een docentenopleiding. Ze rolde vervolgens bij de NKBV binnen bij de trainingsopleidingen. Nikki volgt in haar eigen tijd een extern PhD traject gericht op motorisch leren met betrekking tot klimmen; onder andere vingerkracht en creativiteit neemt ze onder de loep.
Samen met haar vriend Frank Loeve woont Nikki in Den Haag. Frank is mede-eigenaar van boulderhal De Campus in Den Haag, waar Nikki een hoop uren in de week vertoeft. Je vindt Nikki klimmend, coachend of routebouwend in de hal. Zie je haar niet in een hal of op de rots dan zit ze hoogstwaarschijnlijk met haar handen in de aarde van haar moestuin.
Bij de vraag of Nikki een favoriet klimgebied heeft, slaakt ze een diepe zucht: “Poe, dat is een lastige vraag. Met zoveel mooie klimgebieden is het lastig om er eentje te kiezen. Céüse in Frankrijk staat hoog op de lijst. Tijdens mijn halfjarige roadtrip door Spanje in de bus met mijn vriend zijn we langs verschillende klimmersparadijzen, Margalef en Siurana, geweest. Maar Montsant stijgt boven alle verwachtingen uit en voldoet aan het totaalplaatje. Je vindt er supermooie lijnen op een hele vette plek en het is er niet zo ontzettend druk. Dit maakt het een idyllische bestemming. Dus als ik moet kiezen: Céüse en Montsant.” Honderd procent zeker is Nikki niet. En met wie Nikki graag nog een keer wil klimmen. Dat is naar even wikken en wegen: Nina Caprez. “Zij doet hele toffe multi-pitch routes. Dat lijkt me wel tof om met haar te doen.”
“Natuurlijk is het fantastisch als de klimmers goede prestaties neerzetten. Maar het ultieme doel is om door middel van topsport een bijdrage te leveren aan hun ontplooiing. Wedstrijdklimmen is voor veel klimmers een tijdelijk onderdeel in hun leven. Een beperkt aantal klimmers weet het tot de absolute wereldtop te schoppen. Ik hoop dat ik jonge klimmers op weg kan helpen en hen iets bij kan brengen waar ze de rest van hun leven baat bij hebben. Als bondscoach wil ik een aanvulling zijn in hun groei als mens.”
"Klimmen is in mijn optiek een complete lifestyle sport. Het ontspannen gedeelte wat je binnen de klimsport ziet, gaat er bij topsport een beetje vanaf. Maar doordat het zo’n veelzijdige sport is, biedt het je zowel in de top- als de breedtesport een mogelijkheid om een breed scala aan vaardigheden te ontwikkelen en te leren. Het is een uitdagende puzzel. Je moet zorgen dat je op alle vlakken sterk bent. Niet alleen technisch, maar ook tactisch, fysiek en mentaal. Je loopt steeds tegen nieuwe vaardigheden aan. Het is complex en moeilijk om ze allemaal onder de knie te krijgen, maar dat is wel wat er op topsportniveau van je gevraagd wordt. Dat is een moeilijke uitdaging die de sport tegelijkertijd zo interessant maakt."
Er is nu veel meer begeleiding. "Een coach meenemen naar internationale wedstrijden was eerder uitzondering dan regel. Ik ging vaak alleen of met een paar teamgenoten. Nu gaat er vrijwel altijd een coach mee. Grote verschillen vergeleken met vroeger. Er wordt steeds meer geprofessionaliseerd; meer uren aan begeleiding en onderbouwde begeleiding. Een groot deel van de trainingen draaide ik zelf. Ik had een leuke groep mensen om me heen waar ik hard mee kon trainen. Voor toen was dat prima. Maar een wereld van verschil met hoe de klimmers nu begeleid worden; meer focus op het teamverband en er is regelmatig een coach aanwezig. Een interessante en belangrijke ontwikkeling.".
Maar we zijn nog niet klaar. Het creëren van faciliteiten om de klimmers beter voor te bereiden op het internationale strijdtoneel is een van de grote kansen voor het team van Jong Oranje volgens Nikki. Het format bestaat uit veel gekke sprongen of een balancerende plaat. Nikki noemt het ‘new school klimmen’. “Het is belangrijk om variatie in die klimstijl aan te bieden. Op die manier kunnen ze goed trainen voor de internationale wedstrijden. Momenteel gebeurt dat ook. Het is alleen net wat meer zoeken: zelf boulders verzinnen of op en neer reizen naar hallen waar je die routes en boulders vindt. Als we die faciliteiten aan kunnen bieden, valt er onwijs veel te winnen.”
Zelf heeft ze ook nog wat klimdoelen op haar lijstje staan. “Het lijkt me heel tof om ooit nog een 9a te klimmen. Dat is wel een ultiem doel.”. Nikki noemt het hoog gegrepen en vraagt zich met enige twijfel af of het realistisch is, maar een “vet doel” niettemin. “De lijn die ik dan graag zou willen doen is ‘Era Vella’. Als ik niet de motivatie vind om nog een keer zo hard te trainen, wil ik in de Verdon de iconische route ‘Tom et je ris’ klimmen. Dit is een 8b+.” Na enige stilte: “Misschien wil ik die route wel liever klimmen dan een 9a.” Een ander doel is meer buiten boulderen: “Ik heb voornamelijk buiten lead geklommen en weinig geboulderd. Buiten boulderen is voor mij een ontdekking geweest. Op korte termijn wil ik verschillende 8a boulders toevoegen aan mijn lijst. Het voelt alsof er nog veel groei mogelijk is.”
Haar eigen klimdoelen botsen niet met die van het Nederlands Team en haar functie als bondscoach, in tegendeel. “Op het moment dat ik de keuze heb gemaakt om te stoppen met het klimmen van internationale wedstrijden, komen mijn eigen klimdoelen niet meer op de eerste plek. Maar ik ben er wel van overtuigd dat mijn eigen training baat heeft bij het trainen van Jong Oranje. Zo kan ik toetsen of mijn ideeën werken. Je ervaart namelijk zelf wat je de klimmers meegeeft. Als ik nieuwe oefeningen of een bepaald programma wil overbrengen is het interessant om ze zelf uit te proberen - hoe werkt dit nu, hoe zwaar is het en wat zijn de nuances waar je op moet letten in de uitvoering. De trainings- en klimdoelen hoeven elkaar niet te bijten. Mocht dit toch het geval zijn dan hebben de andere klimmers voorrang.”, vertelt Nikki met volle overtuiging.
Bij de vraag of ze zichzelf als rolmodel ziet, komt er een lachende nee uit en geeft ze aan dit ook niet te hoeven zijn. Ze denkt dat ze dit misschien ooit voor mensen geweest is. Naar eigen zeggen zijn haar behaalde resultaten toegankelijk. Binnen een mum van tijd hebben de jonge klimmers van nu dit bereikt. “Ik vul de functie als bondscoach liever in met een dosis passie en enthousiasme dan vanuit een rolmodel functie.” Nikki wil een sfeer creëren waarin samen naar een doel toe wordt gewerkt. "Een sfeer van plezier, maar waar ook knetterhard gewerkt wordt. Een team effort. De klimmers die elkaars concurrenten zijn, trekken elkaar tegelijkertijd omhoog om samen als land beter te presteren op wedstrijden. Dat wil ik graag meegeven en neerzetten in het team.”
Wat wil je meegeven aan jonge klimmers? "Lekker veel klimmen. Pak alle takken van de klimsport mee en probeer ze uit: ga een wedstrijd klimmen, buiten klimmen of een beetje speed. Focus je niet op één discipline, maar op allemaal. Op die manier leer je het meeste. Er zijn een hoop enthousiastelingen in de klimwereld. Laat je door hen meeslepen en spring in het diepe."
Volg Nikki en het Nederlands Team via @dutchclimbingteam op Facebook of Instagram.