MENU

Onderweg in variabel weer met de Rab Borealis

Het Expeditie Academie team ging deze zomer op pad met de Rab Borealis softshell.

De zon brandt in mijn nek terwijl ik met het Expeditie Academie team op het terras van de Couvercle hut zit. Het is hartje zomer en snikheet in de bergen boven Chamonix. Als groep smeden we plannen voor de volgend dag, we splitsen op in verschillende touwgroepen. Twaalf uur later, diep in de nacht, loop ik op de gletsjer naar de Droites. De koude wind brandt op mijn wangen, maar mijn lijf voelt warm. In de middag op de terugweg fungeert de gletsjer als zonnebank, van alle kanten wordt het zonlicht naar ons weerkaatst. Ik smeer zelfs de onderkant van mijn neus in. Het alpineren in de zomer kenmerkt zich door enorme temperatuurverschillen: van vorst in de nacht naar boven de 20 graden overdag.

Jan en Maël hebben een korte pauze na het klimmen van de Contamine-Grisolle

Veel laagjes, weinig gewicht

Die grote wisseling tussen hitte en kou brengt een probleem met zich mee: om lange tochten veilig te klimmen kiezen we voor snelheid en weinig gewicht. Dat betekent kleine tassen, licht materiaal, alleen de hoognodige kleding en een zeer beperkte hoeveelheid comfort. Daarom hebben we niet de ruimte in onze tassen voor een grote selectie aan kleding. De Rab Borealis biedt hiervoor de oplossing: ademend, winddicht en lichtgewicht.

De Rab Borealis

De Borealis is een dunne en lichte windstopper. Wij klimmen in de versie met capuchon, want die beschermt perfect tegen de zon. De capuchon gaat soepel over een helm, terwijl hij ook je nek en hoofd bedekt. Met een beetje geluk voorkomt de capuchon dat we op ons vijftigste een rozijnenhuid hebben, zoals menig berggids in de Franse Alpen.

Als je bezweet aankomt op een standplaats en vervolgens 20 minuten stilstaat, koel je zeer snel en extra als het ook nog waait. De Borealis beschermt je tegen de wind én is zo licht dat je hem kan aanhouden tijdens het klimmen, zonder te oververhitten. Dat scheelt veel tijd op een dag, je hoeft niet steeds van kleding te wisselen. Bovendien vouwt het jack zo compact op, dat hij altijd in je tas past.

De Borealis is compacter dan een Nalgene fles

Ervaringen van teamleden

Terug op de camping in Chamonix zegt Folke lachend: ‘De Borealis gooi ik altijd als eerste uit mijn tas, omdat ik hem bijna altijd aan heb.’ Gister klom Folke boven de Couvercle hut de Containe-labrunie. Een steile rotsroute in prachtig graniet. Ondanks zijn dunne en lichte materialen, weerstaat zijn Borealis al vele touren in scherp graniet.

Karlijn was sceptisch over de Borealis. Naast een dunne fleece , regenjas en dikke donsjas zag ze niet per sé het nut van nog een laag. Toch raadde Coach Niek haar echt aan een dunne windstopper te proberen. Na vijf maanden gebruik ziet ze de meerwaarde: wind maakt het klimmen snel heel koud, ook als de luchttemperatuur best warm is. De Borealis is precies die tussenweg die bescherming biedt tegen de elementen maar je geen zwetend tomaatje op de gletsjer maakt.

Karlijn in haar Borealis jas onderweg in het Mont-Blanc massief

Joris gebruikt de Borealis ook graag in de winter. Als je in stevig tempo omhoog loopt op ski’s, krijg je het snel warm. Maar in de winter koel je nog sneller af door wind en uitstraling van de sneeuw, maar je gezicht staat in de volle winterzon. Daarom gebruik ik de Borealis als winter windstopper waarin ik niet oververhit en trek de capuchon met een zonnebril over mijn hoofd tegen de zon.

De Borealis jas is een geliefd item bij het toerskiën

Tip van de Expeditie Academie

Alleen een Borealis en een vier dagen gebruikte onderbroek zijn niet genoeg laagjes om mooie tochten te klimmen. Wij klimmen in veel laagjes zodat we in elk terrein comfortabel zijn. Onze tas zit vaak gevuld met een:

  • dunne softshell broek (Rab Torque),
  • lichte fleece, (Rab Ascendor light)
  • dikke isolatielaag voor als je lang stilstaat, noodgevallen en die ook bij nattigheid functioneert (Rab Xenair)
  • dunne regenjas voor bij slecht weer (Rab Latok Paclite).

Material Facts

Sinds vorig levert Rab voor al hun kleding een overzicht van hoe en waaruit hun kleding bestaat. Geen onnodige greenwashing, alleen pure feiten. Voor elk item kan je op de Rab website de details bekijken.