MENU

Klettersteigs in de Jungfrau Regio

De Zwitserse Jungfrau Regio is een walhalla voor outdoorfans. Wie op zoek is naar avontuur waagt zich aan één van deze spectaculaire en onvergetelijke klettersteigs.

Klettersteig Mürren-Gimmelwald

  • Duur: ca. 3 uur
  • Moeilijkheid: K3

Een klettersteig die naar beneden loopt in plaats van omhoog? Die vind je in het schattige dorpje Mürren, hoog boven de Lauterbrunnen vallei. Je start op slechts 15 minuten van het middenstation van de Schilthorn kabelbaan. Daarna ben je op deze 1,8 kilometer lange klettersteig ongeveer drie uur onderweg. Vergeet niet om je heen te kijken en te genieten van de spectaculaire uitzichten op de omringende vierduizenders.

Het eerste belangrijke punt dat je tegenkomt is een 600 meter hoge, verticale passage boven de vallei. Een passage waar je slechts de diepte onder je voeten ziet. De route loopt verder langs de rand van de klif en soms door een bebost stuk, langs de Mürrenfluh en tot aan de Mürrenbach. Hier steek je, via een wiebelige driekabelbrug, over. Maar het hoogtepunt voor velen is toch de 80 meter lange hangbrug aan het einde van de route welke je ook kunt ontwijken door voor het wandelpad tussen Mürren en Grimmelwald te kiezen.

Het niveau van deze klettersteig is K3. De route loopt langs een steile bergwand waar je onderweg wordt geassisteerd door verschillende stalen kabels, ladders en laddersporten.

Meer informatie

Alles over klettersteigen

Alles over klettersteigen

Is klettersteigen misschien iets voor jou? Wij helpen je met de voorbereiding op je volgende klettersteig. Van wat heb je nodig, tot waar kan ik het beste naartoe.

Start voorbereiding

Klettersteig Rotstock

  • Duur: ca. 3 uur
  • Moeilijkheid: K2

Deze 260m hoge klettersteig naar de top van de 2663 meter hoge Rotstock draait helemaal om de beroemde Eiger. Dat zie en voel je al tijdens de rit met de Eiger Express van Grindelwald naar de Eiger-gletsjer.

Om bij het begin van de klettersteig te komen volg je vanaf het Eigergletscher station eerst nog een stukje van de Eiger Trail. Een wandeling van ca. 45 minuten, die je naar het officiële beginpunt op 2400 meter hoogte brengt. Hier begint je eerste beklimming met touwen en ladders, waar de Eiger als het ware over je schouder meekijkt. Na een mooie klim bereik je het voormalige Rotstock station van het Jungfrau treinspoor en begint een volgende pittige klim naar de westzijde van de Eiger. Slechts enkele minuten later bereik je via de oostzijde de top, vanwaar je een prachtig uitzicht over het Berner Oberland hebt. Uitgerust? Dan is het tijd voor de afdaling naar het Eigergletscher station. Deze loopt via de westzijde over steenplaten en rotsen. Vergeet niet even om je heen te kijken, want onderweg heb je een fantastisch uitzicht op de Eiger-gletsjer.

Het niveau van deze klettersteig is K2 en is geschikt voor ervaren klimmers. De klettersteig zelf duurt ongeveer 1,5 uur, maar in totaal ben je ongeveer 3 uur onderweg. Houd er rekening mee dat de route gesloten kan zijn. Er zitten pittige stukken tussen, dus kan het voorkomen dat het in het geval van sneeuw of erge regenval te gevaarlijk is. Houd ook rekening met steenslag.

Meer informatie

Waar ga jij heen?

Waar ga jij heen?

Heb jij al plannen voor aankomende zomer? Of kun je nog wel wat inspiratie gebruiken? Check de gebiedsinformatie pagina's en bekijk welke bestemming bij jou past!

gebiedsinformatie


Klettersteig Tälli

  • Duur: ca. 6 uur
  • Moeilijkheid: K3

De Tälli staat bekend als de eerste klettersteig van Zwitserland. Met zijn 600 meter lengte is dit ook nog eens een van de langste en meest spectaculaire in het land. De bergwand is meer dan 600 meter hoog en varieert in moeilijkheidsgraad van steil tot verticaal. Eenmaal op het hoogste punt kun je genieten van een prachtig uitzicht over de drie- en vierduizenders van de Sustenhorn tot de Wetterhorn groep.

Het startpunt van de wandeling naar deze klettersteig vind je bovenaan de Tällibahn, bij Restaurant & Berghaus Tälli. Je wandelt ongeveer een uur naar de officiële start, waar het eerste gedeelte begint met 14 ladders van ongeveer 8 meter hoog. In totaal klim je zo’n 2,5 uur omhoog en vind je onderweg ruim 78 meter aan ladder, 550 ijzeren pins en een hele hoop gezekerde touwen om je een veilige ervaring te bezorgen. De route loopt langs een steile bergwand en over met gras begroeide en smalle richels. Het hoogste punt bevindt zich op 2554 meter en na een korte pauze kun je beginnen aan de nogmaals 2,5 uur durende afdaling. De route terug loopt via Gadmerfluh en Sätelli weer richting Berghaus Tälli.

Het niveau van deze klettersteig is gemiddeld, om precies te zijn K3. Het is belangrijk dat je ervaring hebt en je moet een goed uithoudingsvermogen hebben, aangezien je in totaal ongeveer 8 kilometer aflegt. Technisch is vooral het eerste gedeelte van de klettersteig het lastigst.

Meer informatie

Onderhoud aan paden en hutten

Als NKBV-lid draag je bij aan het onderhoud van paden en hutten. Elk jaar dragen de leden gezamelijk €400.000,- bij aan het Gegenrechtfonds. En wist je dat je als NKBV-lid korting krijgt in de meeste berghutten in de Alpen?

Gegenrechtfonds Korting in de hut