MENU

Extreem klettersteigen in Val d'Aran, Catalonië

In het uiterste noordwesten van Catalonië ligt het Val d'Aran. Het is het enige Spaanse district dat aan de noordkant van de Pyreneeën ligt. Een ruige bergketen sluit het gebied af van de rest van Spanje en de inwoners spreken een eigen taal, het Aranees. Het is dan ook niet zo vreemd dat Val d'Aran een heel eigen en authentieke sfeer uitstraalt. Je kunt er prachtig wandelen en fietsen, maar wist je dat je er ook geweldig kunt klettersteigen? In dit blog stellen we vijf via ferrata's aan je voor van toegankelijk tot extreem moeilijk.

Via ferrata Torre de Cledes

Deze klettersteig/via ferrata heeft een totale lengte van 450 meter en is vrij toegankelijk. Het eerste deel van de klettersteig bevat direct de beklimming van de Torre de Cledes, zeer luchtig, langs de rand van de toren. Daarna volgt het tweede deel met een traverse op een Tibetaanse of Tirolese hangbrug van 8 meter. De brug heeft aan beide kanten een metalen platform voor meer comfort. De brug leidt naar een verticale wand, gevolgd door een lange traverse na nog een verticale wand kom je op een groot terras. Tot slot volgt nog een 42 meter lange verticale wand naar de top met een uitkijkpunt.

Deze klettersteig bevindt zich in de gemeente Les, achter de camping Cauarca. De toegang is via het pad dat 100 meter rechts van de camping begint. De terugkeer naar het dorp Les kan via het pad Soberpèra of via het pad Carraspa. Beide paden zijn recent opgeknapt om de toegankelijkheid te verbeteren.

Via ferrata Torre de Cledes

Via ferrata Torre de Cledes

 • Route: 450 meter
 • Hoogteverschil: 150 meter
 • Klimtijd: 3 uur
 • Afdaaltijd: 1 uur
 • Moeilijkheidsgraad: K2

Via ferrata van Poi d'Unha

De Via ferrata del Poi d'Unha is met een lengte van 800 meter een van de langste klettersteigs van Spanje. De installatie heeft diverse Tirolese bruggen en als bijzonderheid een wenteltrap. Deze klettersteig bestaat uit drie delen die qua moeilijkheid oplopen:

Eerste deel: Ongeveer 150 meter lang. Dit deel is met name bedoeld voor beginners en kinderen (K2). Het is een leuke introductie in het klettersteigen.

Tweede deel: In dit deel (K3) vinden we een verticale ladder én een kabelladder. Deze laatste kan je vermijden door middel van een variant. Daarnaast heeft deze sectie ook een twintig meter lange Tirolese brug, waar je eveneens omheen kan.

Derde deel: Dit deel is technisch het moeilijkst (K4) en heeft een behoorlijk pittige muur met beugels. Na deze muur is het nog een stuk klimmen naar het eindpunt van de klettersteig. Je kunt hierna via een met kabel gezekerde kloof afdalen of nog eerst doorklimmen naar de top van de Poi d'Unha (2221 meter) om te genieten van het uitzicht op de bergtoppen Maladeta en Aneto.

Via ferrata van Poi d'Unha

Via ferrata van Poi d'Unha

 • Route: 800 meter
 • Hoogteverschil: 500 meter
 • Oriëntatie: Zuiden
 • Aanloop: 25 minuten
 • Klimtijd: 3 tot 4 uur
 • Afdaaltijd: 1 uur
 • Moeilijkheidsgraad: K2 tot K4

Via ferrata Eth Taro d'Arties

De derde klettersteig in Val d’Aran ligt bij het pittoreske Viella. Met een K4+ waardering is de via ferrata Eth Taro d’Arties een technisch uitdagende klettersteig.

De eerste 25 meter van de installatie loopt over enkele schuine platen, gevolgd door meerdere verticale wanden. De route gaat daarna verder over gemakkelijk terrein in een stijgende traverse naar rechts, tot je een mooie grijze muur van 25 meter hoog bereikt. Traverseer je een klein stukje verder, dan kom je aan bij een korte maar intense muur die leidt naar weer een verticale muur van 10 meter. Vlak hierna is er een ontsnapping mogelijk over een gemakkelijk pad.

De klettersteig gaat verder in een traverse via een Tirolese brug. Na deze brug maak je een spectaculaire pendel en vervolgens klim je omhoog naar de top. Je kunt eventueel ook verder traversen over nog een luchtige Tirolese brug en daarna via een bergrug omhoog naar de top. Met een klein half uurtje afdalen ben je weer beneden in het dal en een mooie ervaring rijker!

Via ferrata Eth Taro d'Arties

Via ferrata Eth Taro d'Arties

 • Route: 330 meter
 • Hoogteverschil: 100 meter
 • Oriëntatie: zuidoosten
 • Aanloop: 15 minuten
 • Klimtijd: 1 tot 2 uur
 • Afdaaltijd: 25 minuten

Via ferrata Le Circ du Soleil en Le Circ de la Lune (Arties)

Tot slot leggen we twee extreme klettersteigs aan je voor: Le Circ du Soleil en Le Circ de la Lune. Beide liggen direct onder de via ferrata Eth Taro d'Arties.

Of je nog van klassieke klettersteigs moet spreken is de vraag, want eigenlijk volgen deze twee installaties een heel eigen concept dat zich ergens tussen een klettersteig en een met staalkabel gezekerde klimroute bevindt. Er zitten wel een paar beugels in de rots, maar deze zijn zo minimaal dat de bewegingen meer op sportklimmen dan op klettersteigen lijken. Beide klettersteigs zijn ongeveer 20 meter lang.

Le Circ du Soleil heeft een grensverleggende moeilijkheid van K7+. Technisch is deze installatie daarmee een van de moeilijkste klettersteigs in de wereld. Een hoog sportklimniveau is vereist. Er zit zelfs halverwege zelfs een dyno in de route. https://youtu.be/8Q2BLFQXGvA

Le Circ de la Lune heeft een K7 waardering. Het concept is hetzelfde: een flinke overhang met minimale beugels. Het is aan te raden om klimschoenen aan te trekken. Veel plezier!

https://youtu.be/nboW6kz4rl8

Afdalen uit beide routes kan direct met een abseil (60 meter touw vereist!) of door naar het einde van de via ferrata Eth Taro d'Arties te lopen en daar het afdaalpad te nemen.

Via ferrata Le Circ du Soleil en Le Circ de la Lune

Via ferrata Le Circ du Soleil en Le Circ de la Lune

 • Routes: +/- 20 meter
 • Hoogteverschil: 20 meter
 • Oriëntatie: zuidoosten
 • Aanloop: 15 minuten
 • Klimtijd: 15 minuten
 • Afdaaltijd: 2 minuten / 30 minuten

Lijkt het je wat om te gaan klettersteigen in Catalonië? Uitgeverij Desnivel heeft een aantal Via Ferrata gidsen uitgebracht waarmee jij je thuis al kunt voorbereiden op je tocht.

Alles over de Catalaanse Pyreneeën

Alles over de Catalaanse Pyreneeën

Een van de bekendste bergwandelgebieden van Spanje en dat is wat ons betreft terecht. Hier kun je eindeloos klimmen en wandelen in enorm gevarieerde landschappen. Op onze gebiedsinformatiepagina vind je uitgebreide informatie over dit spectaculaire bergwandel- en bergsportparadijs.

ONTDEK