MENU

Een verborgen speeltuin in de Catalaanse Pyreneeën

Wie Spanje zegt, zegt de Pyreneeën. Maar wie de Spaanse Pyreneeën zegt, zegt niet altijd direct Catalonië. Toch heeft het Catalaanse deel van de Pyreneeën alles waar bergliefhebbers happy van worden.

Door: Rewild

Ruig en allemachtig wild

De Pyreneeën betekenen woestenij, wilde dieren, ongerepte natuur, prachtige bergmeren en spectaculaire uitzichten. Jolanda Linschooten liep er tijdens haar langeafstandstrailrun over de HRP (Haute Randonnée Pyrénéenne) doorheen en omschreef het Catalaanse deel als: ‘ruig en echt allemachtig wild. Steil, supergroene kloofdalen met watervalbeken, smalle geitenpaadjes, machtige toppen. En zo stil, zo leeg, zo groot. In dit terrein kun je alleen maar respect hebben voor wie hier altijd al gewoond heeft’. Klinkt dat niet als te mooi om waar te zijn?

Hoogste top

Wij gaan op pad in het Pallars Sobirà gebergte, een hooggebergte aan de westzijde van de Catalaanse Pyreneeën dat in het noorden door middel van drieduizend meter hoge toppen aan Frankrijk grenst. Het gebied is de trotse eigenaar van twee van de vijf Catalaanse Natuurparken, waarbij Natuurpark Alt Pirineu als toevluchtsoord voor bedreigde diersoorten van groot belang is voor de natuur. Je weet wel, zo’n gebied waar beren en andere bijzondere dieren in het wild leven. Naast de enorm rijke flora en fauna vind je er de hoogste top van Catalonië. De Pica d’Estats met 3134 meter.

Sneeuw

Het is eind juni en in een vijfdaagse traverse doorkruisen we vanuit het dorp Tavascan het Natuurpark Alt Pirineu, zwervend van hut naar hut. De statistieken: 11000 hoogtemeters en 65 kilometer. Beren zien we niet, wel sneeuw, heel veel sneeuw. De lente is laat dit jaar. Bewapend met crampons en pickels voorwaarts dus.

Avontuurmodus

Eenmaal onderweg maken bossen plaats voor indrukwekkende rotsen en (gletsjer)meren in de categorie krankzinnig mooi. Inmiddels heeft de avontuurmodus bezit genomen van ons, dus die rotsen moeten beklommen worden en in die meren kun je zwemmen. Tja, volwassenen zijn ook maar gewoon grote kinderen...

Een kleine impressie van de scenery en de uitzichten onderweg:

360 graden zicht

Op dag vier beklimmen we de Pica d’Estats. We doen een op-en-neertje vanuit de hut met als motto ‘fast ’n light’. Niet moeilijk, wel een lekkere dag buitenspelen. We genieten van onze lichte bepakking en vliegen we naar boven. Het uitzicht op de top is fenomenaal: 360 graden vrij zicht over de toppen van Andorra en de Catalaanse en Franse Pyreneeën. Het leukste moment van de dag. Of was dat nou de afdaling?

Na zes dagen komen we verwilderd en voldaan terug bij ons startpunt van de traverse. Een onvergetelijke ervaring rijker is één ding duidelijk: het is prima rewilden in de Catalaanse Pyreneeën! Daarom gaan we dit jaar opnieuw. Vorige keer was het lente, nu gaan we nazomeren.

Meer info

Alles over de Catalaanse Pyreneeën

Alles over de Catalaanse Pyreneeën

Een van de bekendste bergwandelgebieden van Spanje en dat is wat ons betreft terecht. Hier kun je eindeloos klimmen en wandelen in enorm gevarieerde landschappen. Op onze gebiedsinformatiepagina vind je uitgebreide informatie over dit spectaculaire bergwandel- en bergsportparadijs.

ONTDEK