MENU

5 activiteiten die je niet mag missen in Wallis

Zin in een nieuw avontuur in de bergen? Dan is een tripje naar Zwitserland altijd een goed idee. Vandaag nemen we je mee naar de regio Wallis, dat met zijn veelzijdige landschappen een populaire bestemming is onder natuurliefhebbers.

In de hooggelegen bergen vind je magische vierduizenders en fascinerende gletsjers, terwijl het lieflijke dal je kennis laat maken met uitgestrekte wijngaarden en authentieke dorpjes langs de Rhône. In Wallis geniet je van wel 300 zonnige dagen per jaar, meer dan 8000 kilometer aan wandelpaden en spectaculaire mountainbike-trails. Deze fijne regio is een walhalla voor actieve natuurliefhebbers en biedt een enorm scala aan activiteiten. Keuzestress? Wij zetten 5 activiteiten die je niet mag missen in Wallis voor je op een rijtje.

Op bezoek bij de Aletschgletsjer

Knisperende sneeuw, frisse berglucht en een bijna onaards landschap: dat is rondwandelen op de Aletschgletsjer, een bijzondere UNESCO Werelderfgoed locatie. Deze grote ijsmassa is met een lengte van ongeveer 20 kilometer de langste gletsjer van de Alpen en maakt deel uit van de Berner Alpen, een indrukwekkende bergketen. De gletsjer is te voet en via verschillende bergliften te bereiken en beschikt over een aantal fantastische uitzichtpunten. Een wandeling op de Aletschgletsjer is een bijzondere ervaring die je niet mag missen en is alleen mogelijk met stijgijzers en een gids. De beste wandelmaanden zijn tussen juli en september, daarvoor ligt er vaak nog te veel sneeuw. Tip: overnacht in één van de nabijgelegen berghutten en maak zo een spectaculaire zonsopkomst of zonsondergang mee.

Wandel naar de Lämmerenhütte in Leukerbad

Een korte, maar uitdagende wandeling is die naar de 2500 meter hooggelegen Lämmerenhütte. Je begint de dag in het kuuroord Leukerbad op 1400 meter hoogte, waar de Gemmibahn je vervolgens naar 2350 meter hoogte brengt. Al in de lift heb je een fenomenaal uitzicht over een aantal van de hoogste Zwitserse bergen, zoals de Monta Rosa, de Weisshorn en de Matterhorn. Eenmaal bij het bergstation loop je in ongeveer 1,5 uur naar de berghut, terwijl je onderweg kunt genieten van de veelzijdige flora en fauna. De laatste klim is ietwat uitdagend en loopt via gezekerde kettingen langs een ruige bergwand. Vergeet op de heen- of terugweg overigens niet een stop te maken bij de idyllische Daubensee, bovenaan de Gemmipas. Vooral in de vroege ochtend is de weerspiegeling in het water adembenemend mooi.

E-biken in Saas-Fee

De regio rondom het 1800 meter hooggelegen Saas-Fee, ook wel de ‘Parel van de Alpen’ genoemd, is bij uitstek geschikt voor mountainbike en e-bike tochten. Met meer dan 70 kilometers aan gemarkeerde routes op verschillende niveaus en dankzij de handige e-bikes is het voor iedereen mogelijk om de omgeving rond Saas-Fee al fietsend te ontdekken. Onze tip: de 14 km lange Grüebusee E-Bike Trail. De tocht begint op 1486 meter hoogte en loopt dwars door groene bossen richting de Grüebu Gletsjer op 2862 meter hoogte. Het landschap is zeer divers en onderweg kom je ogen te kort vanwege de unieke vergezichten. De drie kraakheldere, turkooisblauwe bergmeren vormen met zekerheid de hoogtepunten van deze trail.

Alles over bergwandelen

Alles over bergwandelen

De NKBV is er om jou alles te laten halen uit je bergwandelactiviteiten. We helpen je alvast goed voor te bereiden voor je komende bergwandelingen.

Bergwandelen

In het spoor van de Matterhorn

Eén van de mooiste uitzichten op de wereldberoemde Matterhorn heb je vanaf het bergstation van de Gornergrat Bahn. Deze meest hooggelegen tandradbaan van Europa brengt je vanuit Zermatt naar 3089 meter hoogte. Bereid je voor op een overweldigend bergpanorama waar je geen genoeg van kunt krijgen en geniet van het zicht op wel 29 vierduizenders. De treinrit zelf is al een waar spektakel en een belevenis die je nooit meer zal vergeten. Ook de welbekende foto van de weerspiegeling van de Matterhorn in een vredig bergmeer kun je zelf maken. Stap uit bij de halte ‘Rotenboden’ en loop vanaf hier in ongeveer 10 à 15 minuten naar de Riffelsee, die – wanneer het windstil is – een spiegel vormt voor de puntige Matterhorn. De meeste kans op een perfecte weerspiegeling heb je ’s morgens vroeg.

Wine & Walk in Salgesch

Van hooggelegen bergen en uitgestrekte gletsjers maken we een uitstapje naar het dal van Wallis, om precies te zijn naar de wijngaarden van Cave du Rhodan. Je vindt deze wijngaarden in het zonnige Salgesch, waar de familie Mounir op een innovatieve, milieubewuste manier de meest lekkere wijnen maakt. Kwaliteit staat hier hoog in het vaandel en ze laten hun werkwijze graag aan bezoekers zien door middel van een zogeheten Wine & Walk. Tijdens deze vier uur durende wandeling wandel je door de wijngaarden en maak je kennis met de verschillende wijnsoorten. Onderweg kun je acht verschillende wijnen zelf proeven, genieten van wat kleine hapjes en breng je een bezoekje aan de wijnkelder.

Alles over Wallis

Alles over Wallis

De hoogste berg, de langste gletsjer en de spectaculairste landschappen van Zwitserland vind je in Wallis. Op onze gebiedsinformatiepagina vind je uitgebreide informatie over dit spectaculaire bergwandel- en bergsportparadijs.

ONTDEK

Onderhoud aan paden en hutten

Als NKBV-lid draag je bij aan het onderhoud van paden en hutten. Elk jaar dragen de leden gezamelijk €400.000,- bij aan het Gegenrechtfonds. En wist je dat je als NKBV-lid korting krijgt in de meeste berghutten in de Alpen?

Gegenrechtfonds Korting in de hut