MENU

Talenten Opleiding Centra en NKBV+

Jonge talentvolle wedstrijdklimmers in de disciplines Boulder en Lead krijgen de kans om zich te ontwikkelen naar een hoger klimniveau in een regionale trainingsgroep. Het niveau van de trainers en trainingen en de intensiteit van de trainingen liggen in zo'n regionale trainingsgroep een stuk hoger.

Een TOC is kort gezegd een regionale training groep waar de faciliteiten en het kwaliteitsniveau om talenten tot Jong Oranje niveau op te leiden op orde zijn. Een TOC is erkend door de NKBV. Door de erkenning wordt bevestigd dat de opleiding van klimtalenten in goede handen is. De hoofdcoach maakt onderdeel uit van de Expertgroep Talent van de NKBV. Deze expertgroep is de verbindende schakel tussen beleidsmakers van de NKBV en de diverse TOC’s. Dit samenwerkingsverband zorgt voor afstemming en ontwikkeling van beleid en visie tussen alle betrokken partijen. Daarnaast voldoet een TOC aan diverse criteria met betrekking tot aantal talentvolle klimmers, het aantal en de kwaliteit van de trainers, de accommodatie, de voorzieningen en de inzet voor veilig sporten. Ook zijn er goede contacten met onderwijsinstellingen en is een TOC actief betrokken in samenwerkingsverbanden in de regio.

Regionale dekking

De NKBV heeft de ambitie om een aantal van dit soort TOC’s in Nederland te hebben, zodat de doorstroom van lokale trainingsgroepen naar regionale talent opleidingen voor zoveel mogelijk talentvolle klimmers mogelijk is. Daarnaast blijft de kwaliteit van de lokale trainingsgroepen in een regio zonder TOC eveneens erg belangrijk. De NKBV levert hieraan een bijdrage door middel van het organiseren van trainersopleidingen en routebouw opleidingen.

NKBV+ programma

Om geen talent verloren te laten gaan is er een hybride trainingsprogramma tussen de lokale selecties of TOC en Jong Oranje. Dit zogenaamde NKBV+ programma bestaat uit maandelijkse (in de nabije toekomst wekelijkse) trainingen in de disciplines Boulder en Lead. Dit geldt voor talentvolle klimmers in de categorie U14 en U16 ongeacht waar de klimmer woont of traint. De nationale jeugd competitie en nationale jeugd kampioenschappen worden gebruikt als instrument om de beste en meest kansrijke jonge klimmers te scouten voor het NKBV+ programma. Deelname is geen vervanging voor een TOC of lokale selectie. De talentvolle klimmer blijft in zijn of haar eigen trainingsomgeving actief. De trainingen zullen plaatsvinden in de omgeving van Utrecht. Deelname is gratis.

Instroom - Doorstroom - Uitstroom talentvolle sporters.