MENU

Grensoverschrijdend gedrag

De klim- en bergsport is geweldig, of je nu de bergen in gaat of naar de klim- of boulderhal. Meestal doe je dit niet alleen. Je gaat in een team de bergen in, klimt met je klimmaatje of bouldert met een club vrienden. Alle disciplines leveren op hun eigen manier prachtige momenten op en gaan gepaard met plezier, maar ook met afzien, doorzetten en een zekere dosis fanatisme. Helaas kunnen die mooie emoties die bij de klim- en bergsport horen, ook doorschieten naar onsportief of ongewenst gedrag. Denk aan een klimmer die ongevraagd aan je standplaats komt hangen, een bemoeizuchtige ouder, een jurylid dat uitgescholden wordt, een tochtgenoot die je opjut om verder te gaan terwijl jij wilt omkeren, of een teamgenoot die je net iets te lang knuffelt na een behaalde prestatie. Maar ook pesten, discriminatie, geweld, overmatig drankgebruik, matchfixing, het gebruik van doping, drugs of het veroorzaken van eetstoornissen of andere psychische klachten vallen onder grensoverschrijdend gedrag.

De NKBV vindt het belangrijk dat elke klim- of bergsporter zich veilig en goed voelt in de sport en zichzelf kan zijn. Wij zijn een vereniging waarin sportplezier centraal staat: er is geen ruimte voor agressie, intimidatie, misbruik, of ander grensoverschrijdend gedrag. De definitie van grensoverschrijdend gedrag is als volgt: grensoverschrijdend gedrag is elke vorm van handelen en/of nalaten dat als doel en/of gevolg heeft dat de waardigheid en/of veiligheid van één of meerdere personen wordt aangetast.

Seksuele intimidatie

en misbruik

Agressie

Doping

Matchfixing

Voorkom grensoverschrijdend gedrag

5-stappenplan voor sportbestuurders en vrijwilligers

Het Centrum Veilige Sport Nederland ontwikkelde een tool voor sportbestuurders en vrijwilligers van sportverenigingen waarmee ze op een laagdrempelige en eenvoudige manier inzicht krijgen in wat een vereniging kan doen om grensoverschrijdend gedrag te voorkomen.

Doorloop de 5 stappen en optimaliseer het sportklimaat binnen je vereniging. Daarnaast kun je als vereniging een expert op de vereniging laten komen om jullie te ondersteunen bij het opzetten van een preventiebeleid. Vraag het Centrum Veilige Sport Nederland voor meer informatie hierover.

stappenplan