MENU

Touw vies? Wassen kan, maar niet te vaak.

Vaak wassen zal klimtouw meer kwaad doen dan nooit wassen. Als je wast - wasmachine of met de hand?

Was je touw niet te vaak is de verrassende conclusie van een recent onderzoek door de firma Teufelberger. In dit onderzoek werden nieuwe touwen met verschillende wasmiddelen gewassen, waarna de breuksterkte van de touwen werd bepaald. Hieruit kwam dat er grote verschillen in breeksterkte waren tussen de gebruikte wasmiddelen. 8 maal wassen met een normaal wasmiddel zorgde voor rum 40% afname in breuksterkte! Dat is veel, maar is dit onderzoek ook representatief?

Lees het betreffende onderzoek hier: Gezielte Schädigung von Faserseilen

Waarom wassen?

De meeste mensen zullen hun klimtouw nooit wassen, maar er zijn redenen genoeg te bedenken om dit wel te (willen) doen. Je zult niet de eerste zijn die z'n touw in een drol onder de rots neerlegd. Je kunt wel raden hoe die daar gekomen is met een wandelpad vlakbij... Yek! Wassen dus.

En als je op zeekliffen klimt dan zal je het touw en je overige klimuitrusting na gebruik als het nat is geworden moeten uitspoelen om het zout te verwijderen. Wassen met wasmiddel is dan niet nodig.

Bijna iedere gebruiker van klimtouwen zal herkennen dat zijn/haar handen tijdens het zekeren zwart worden. Ook bij gebruik van een nieuw touw. Dit is het gevolg van slijtage van het aluminium van karabiner en zekeringsapparaat waardoor een extreem dun dun laagje aluminium op je handen komt. Dit is geen reden om je touw te gaan wassen!

Niet te vaak wassen

De belangrijkste reden om je touw niet te vaak te wassen is dat bepaalde eigenschappen (handeling, breeksterkte, souplesse) voor een groot deel door de coating/impregnering van het touw bepaald worden. En die coating/impregnering verdwijnt door het wassen waardoor je touw minder goed hanteerbaar wordt en aan breeksterkte verliest.

Een wasmiddel heeft namelijk grote invloed op de staat van je touw na het wassen. In sommige wasmiddelen zitten op chloor gebaseerde kleurstoffen of bleekmiddelen, soms om het wasmiddel zelf een leuker kleurtje te geven. Veel chloor zit er niet in dit soort wasmiddelen, maar je kan begrijpen dat dat niet echt goed is voor de coating je touw.

Breeksterkte van touwen

Even een kort uitstapje: Pit Schubert van de DAV Sichersheidsforschung deed in 1999 en 2000 ook onderzoek naar de slijtage van touwen. In Bergen und Steigen nummer 3 staat een deel van het onderzoek gepubliceerd. Naar aanleiding van dat onderzoek hebben verschillende touw fabrikanten de opzet herhaald en dezelfde resultaten gevonden (o.a. Mammut en Edelrid). Uit deze onderzoeken blijkt dat zo goed als elk gebruikt touw (ongeacht het soort gebruik) nog maar één zogenaamde Normval houdt. Bij een nieuw touw moeten dat er minimaal 5 of 6 zijn. Bottom line: een gebruikt touw breekt altijd sneller dan een gloednieuw touw.

Wat heeft dit met het onderzoek van Teufelberger te maken...? Nou, je kan wassen van een touw zien als het gebruiken van een touw. Iedereen die een nieuw touw gewassen heeft weet dat het er daarna uit ziet als een gebruikt touw. Logisch dat de breeksterkte dus afneemt.

Welke wasmiddel?

Allemaal leuk en aardig maar m'n touw stinkt en moet schoon! Wat nu, mag ik niet meer wassen? Nee, zo erg is het niet. Het beste advies zou daarom zijn om je touw zonder wasmiddel te wassen. Helaas wordt je touw daar niet echt schoon van. Om het vuil echt uit je touw te halen wil je een middel hebben dat vuil aan zich bindt (wasmiddel dus). Een pH neutraal wasmiddel is daarvoor een goede keuze. Je kan ook een speciaal touw-wasmiddel gebruiken. Er zijn diverse fabrikanten die zo'n middel maken. Was je ook touw niet te warm; 30ºC is voldoende. Een touw krijgt bij de productie namelijk ook een warmtebehandeling om optimaal te presteren. Je kan je voorstellen dat wanneer je touw te warm wordt, je de eigenschappen van de vezels verandert. Wasverzachters tot slot veranderen de eigenschappen van vezels en zijn slecht voor je touw. Niet gebruiken dus.

Hoe wassen?

Ideaal: met de hand in de badkuip. Effectiever, luier, sneller: in de wasmachine. Stop je touw dan wel in een waszak (zo eentje van gaas, of een grote kussensloop) zodat je touw niet kan beschadigen door de gaten van de wastrommel. Met een hogedrukreiniger kun je een touw er aan de buitenkant schoon uit laten zien, maar heb je het vuil naar binnen gedrukt en is de kern, waar het eigenlijk om gaat, nog viezer geworden. Niet doen dus.

Jarron Middelhuis moest z'n vieze touw schoonmaken en wilde niet te veel geld uitgeven aan een speciaal borsteltje. Met behulp van een drietal nagelborsteltjes, een stukje PVC-pijp en een paar schroeven wist hij zelf een handig touwborsteltje te fabriceren.

  • 3 nagelborstels (gekocht á €0,39 p.s.);
  • PVC buis, diameter 70mm, lengte 13cm (gratis afvalstuk, anders ca. 1 euro);
  • 3 schroefjes van 20mm lang (een paar cent);
  • Schroevendraaier.

Het in elkaar zetten is simpel. Je schuift de nagelborstels in de PVC buis en schroeft ze vast. That’s it, een touwborstel voor +- 2 euro!

Aanbevelingen voor het schoonmaken van klimtouw:

  • Was een touw niet vaker dan strikt noodzakelijk;
  • Een touw kan in de wasmachine gewassen worden maar een spoelbak/bad is beter;
  • Gebruik een pH neutraal wasmiddel of specifiek touw-wasmiddel;
  • Was niet warmer dan 30°C;
  • Spoel het touw goed uit met schoon water;
  • Niet centrifugeren;
  • Niet geforceerd drogen, dus niet op een gloeiende verwarming. Laten drogen in de zon levert natuurlijk UV-schade/veroudering op, maar aangezein je tenslotte ook in de volle zon klimt kan het even in de zon laten drogen niet al te veel kwaad.