Eén van de 10 NKBV bergwandeltips is 'respecteer de natuur'. Een bergwandelaar laat geen afval achter en maakt geen onnodig lawaai. Logisch! Maar weet je ook hoe je met de grote huisdieren om moet gaan die je op je pad treft?
Een groot deel van de tijd ben je bij een bergwandeling niet in 'echte' natuur op pad, maar in extensief begraasd boerenland. Bergboeren laten in de zomer hun dieren op hooggelegen alpenweides grazen en wandelpaden lopen dwars door deze weidegebieden zonder dat er afrasteringen zijn die de dieren van de wandelaars scheiden. De kans is groot dat je je pad zult moeten delen met koeien, schapen, geiten en herdershonden. Meestal verloopt dat probleemloos, maar soms niet. We geven je hier tips voor de omgang met weidedieren en bergboeren... Die laatsten zullen je dankbaar zijn als je geen afval achterlaat, je hond aan de lijn houdt en hekken altijd achter in de stand achterlaat waarin je ze aantrof.
In de nieuwsluwe zomerse kommerkommertijd komen af en toe nieuwsberichten langs over koeien die mensen aanvallen. Helemaal zo gek is dat niet want koeien kunnen met hun forse gewicht namelijk gevaarlijk uit de hoek komen en wandelaars vertrappelen. Koeien zijn weliswaar normaliter niet agressief, maar kunnen dat wel worden wanneer ze menen dat hun jongen bedreigd worden. En jonge dieren die in een groep bij elkaar staan kunnen ineens de kolder in de kop krijgen en in hun enthousiasme of ballorigheid wandelaars onder de voet lopen. Omdat er iedere zomer serieuze (soms dodelijke!) incidenten waren tussen koeien en wandelaars heeft de diverse organisaties informatiemateriaal gepubliceerd met daarin tips voor de omgang met weidedieren. Je leest daarin wat je moet doen als je een hond bij je hebt, hoeveel afstand je het best aan kunt houden tot kuddes, wat typisch dreiggedrag is en wat je moet doen als een agressieve koe op je af komt.
Het Oostenrijkse ministerie voor landbouw, regio's en toerisme heeft een video gemaakt met 10 gedragsregels voor alpenweiden.
Algemene tips voor de omgang met koeien zijn:
Een nieuwsgierige koe komt buurten. Foto: Harald Swen
In de Pyreneeën en de zuidelijke Franse Alpen leven weer enkele roedels wolven. Veel lokale schaapsherders zijn deze dieren liever kwijt dan rijk en jagers idem dito. Herders beschikken over zogeheten Patou's om hun kuddes tegen aanvallen van wolven te beschermen. Honden van dit ras lijken vriendelijke witte lobbesen, maar schijn bedriegt. De Patou is namelijk speciaal gefokt om zijn of haar schaapskudde te beschermen en doet dat met verve.
De Patou. Foto: PN Mercantour.
Wanneer een Patou vindt dat zijn kudde gevaar loopt, dan zal de hond de 'bedreiger' van de kudde aanvallen. Dat kan ook het geval zijn als een wandelaar zonder het op te merken een aantal schapen of lammeren van de kudde afscheidt. Een Patou is zeer plichtsgetrouw en zal niet rusten voor de kudde weer veilig bijeen is. Onderschat de Patou niet - het is een grote hond die circa 50 kg weegt. Het beste advies voor de omgang met deze honden is om ver uit de buurt van zowel de hond als de kudde te blijven - vooral als er jonge dieren in de kudde zijn.
Lees meer over de Patou: Chiens de protection des troupeaux : gestes et conseils pour les randonneurs