MENU

Koeien en herdershonden een Alpien gevaar?

Eén van de 10 NKBV bergwandeltips is 'respecteer de natuur'. Een bergwandelaar laat geen afval achter en maakt geen onnodig lawaai. Logisch! Maar weet je ook hoe je met de grote huisdieren om moet gaan die je op je pad treft?

Een groot deel van de tijd ben je bij een bergwandeling niet in 'echte' natuur op pad, maar in extensief begraasd boerenland. Bergboeren laten in de zomer hun dieren op hooggelegen alpenweides grazen en wandelpaden lopen dwars door deze weidegebieden zonder dat er afrasteringen zijn die de dieren van de wandelaars scheiden. De kans is groot dat je je pad zult moeten delen met koeien, schapen, geiten en herdershonden. Meestal verloopt dat probleemloos, maar soms niet. We geven je hier tips voor de omgang met weidedieren en bergboeren... Die laatsten zullen je dankbaar zijn als je geen afval achterlaat, je hond aan de lijn houdt en hekken altijd achter in de stand achterlaat waarin je ze aantrof.

Koeien

In de nieuwsluwe zomerse kommerkommertijd komen af en toe nieuwsberichten langs over koeien die mensen aanvallen. Helemaal zo gek is dat niet want koeien kunnen met hun forse gewicht namelijk gevaarlijk uit de hoek komen en wandelaars vertrappelen. Koeien zijn weliswaar normaliter niet agressief, maar kunnen dat wel worden wanneer ze menen dat hun jongen bedreigd worden. En jonge dieren die in een groep bij elkaar staan kunnen ineens de kolder in de kop krijgen en in hun enthousiasme of ballorigheid wandelaars onder de voet lopen. Omdat er iedere zomer serieuze (soms dodelijke!) incidenten waren tussen koeien en wandelaars hebben diverse organisaties informatiemateriaal gepubliceerd met daarin tips voor de omgang met weidedieren. Je leest daarin wat je moet doen als je een hond bij je hebt, hoeveel afstand je het best aan kunt houden tot kuddes, wat typisch dreiggedrag is en wat je moet doen als een agressieve koe op je af komt.

Algemene tips voor de omgang met koeien zijn:

  • Houd voldoende afstand (20 à 50 m);
  • Honden altijd aan de lijn zodat je ze in toom kan houden en weg kan houden van de kudde. Wanneer koeien agressief naar de hond worden maak je de lijn juist los, om te voorkomen dat je zelf slachtoffer van de agressie van de koeien wordt. Een hond is meestal snel genoeg om zich uit de voeten te maken.
  • Aai geen kalveren (waar de moeder bij is) en scheid ze niet van de volwassen dieren;
  • Herken dreigend gedrag zoals de kop laten zakken, geluid maken en snuiven. Kijk de dieren niet strak in de ogen, laat ze niet schrikken en jaag ze niet weg. Gebruik je gezond verstand in de omgang;
  • Blijf kalm als dieren op je af komen en neem rustig afstand met je gezicht naar de koe(ien) toe. In nood kun je de koe tegen de neus wegduwen en desnoods op de neus slaan.


Een nieuwsgierige koe komt buurten. Foto: Harald Swen


De Patou (Pyrenese berghond)

In de Pyreneeën en de zuidelijke Franse Alpen leven weer enkele roedels wolven. Veel lokale schaapsherders zijn deze dieren liever kwijt dan rijk en jagers idem dito. Herders beschikken over zogeheten Patou's om hun kuddes tegen aanvallen van wolven te beschermen. Honden van dit ras lijken vriendelijke witte lobbesen, maar schijn bedriegt. De Patou is namelijk speciaal gefokt om zijn of haar schaapskudde te beschermen en doet dat met verve.


De Patou. Foto: PN Mercantour.

Wanneer een Patou vindt dat zijn kudde gevaar loopt, dan zal de hond de 'bedreiger' van de kudde aanvallen. Dat kan ook het geval zijn als een wandelaar zonder het op te merken een aantal schapen of lammeren van de kudde afscheidt. Een Patou is zeer plichtsgetrouw, weegt circa 50 kg, en is een niet te onderschatten gevaar. Het beste advies voor de omgang met deze honden is om ver uit de buurt van de hond en z’n kudde te blijven - vooral als er jonge dieren in de kudde zijn.