MENU

Hoogteziekte bij kinderen

Er is maar weinig bekend over hoogteziekte bij (jonge) kinderen. Waarom?

Over hoogteziekte bij (jonge) kinderen zijn maar weinig harde feiten bekend. Voor zo ver bekend hebben kinderen geen groter risico op het oplopen van acute hoogteziekte dan volwassenen. Over het risico op hoogte longoedeem en hoogte hersenoedeem is zo goed als niets bekend.

Het probleem bij jonge kinderen is dat ze zelf niet goed kunnen aangeven wat eraan scheelt. Symptomen van hoogteziekte kunnen o.a. zijn: hangerig, jengelen, lusteloosheid, slecht eten en slecht slapen.

Acclimatisatie

Bij een zorgvuldige en geleidelijke acclimatisatie kun je ook met kleine kinderen naar hoogten boven de 3000 meter. Een acute blootstelling aan een hoogtes boven de 3000 meter geeft een groot risico op acute hoogteziekte. Dit geldt voor volwassenen net zo zeer als voor kinderen.

Ter preventie van acute hoogteziekte in die gevallen waarbij een snelle stijging naar hoogte onvermijdelijk is, wordt soms acetozolamide (Diamox) gebruikt. Bij kinderen wordt dit echter ontraden.

Om te acclimatiseren kun je het best op een hoogte tussen de 2200 en de 2500 meter beginnen.

Naast de hoogte zijn kinderen ook extra gevoelig voor kou. Pas vooral op met erg jonge kinderen die in een rugdrager worden vervoerd - controleer regelmatig de temperatuur van handen en voeten. Wees ook voorzichtig met de intensiteit van de zon - kinderen jonger dan 4 jaar verbranden erg makkelijk. Lees meer over hoogteziekte.

Links Bergsportkamp 2009 Vanoise, Frankrijk. Foto: Wout Vink. Rechts Gezinscursus Venediger Zuid 13 -17 jaar 2108. Foto: Zout Fotografie