MENU

De bergen in met suikerziekte

Mensen met suikerziekte hebben als ze niet goed worden behandeld, een te hoge suikerconcentratie in hun bloed. Zo hoog, dat het schadelijk kan zijn voor belangrijke organen. Hoe kun je toch veilig genieten van de bergen als je wordt behandeld WIJ voor suikerziekte?

Mensen met suikerziekte hebben als ze niet goed worden behandeld, een te hoge suikerconcentratie in hun bloed. Zo hoog, dat het schadelijk kan zijn voor belangrijke organen. Hoe kun je toch veilig genieten van de bergen als je wordt behandeld voor suikerziekte?

Inspanning kost energie. Om energie te maken in de spieren, is suiker nodig. Insuline zorgt ervoor dat onze cellen suiker opnemen die ze vervolgens kunnen gebruiken als energiebron. Door de opname daalt – bijvoorbeeld tijdens een bergwandeling – de hoeveelheid suiker in het bloed. Als er te weinig insuline is, kunnen de cellen de suiker minder goed opnemen, waardoor de suikerconcentratie in het bloed hoog is, wat voor problemen kan zorgen. Mensen met type 1 suikerziekte maken nauwelijks of helemaal geen insuline aan door een probleem in de alvleesklier. Bij type 2 suikerziekte, dat vaak op oudere leeftijd ontstaat, wordt er te weinig insuline aangemaakt en is het lichaam minder gevoelig voor insuline. Hoe vaker je sport, hoe beter je lichaam blijft reageren op insuline. Vooral voor mensen met type 2 suikerziekte is wandelen daarom erg gezond. Om een te lage bloedsuikerspiegel te voorkomen, is regelmatig eten en drinken belangrijk.

Pas op met insuline
Mensen met type 1 suikerziekte, en sommige met type 2, gebruiken insuline om hun bloedsuikerspiegel te verlagen. Omdat het lichaam bij zware inspanning veel suiker verbruikt, moeten deze mensen tijdens een flinke wandeling niet te veel insuline spuiten. Hierdoor kan namelijk een gevaarlijk lage bloedsuiker- spiegel ontstaan, een hypoglycaemie. De verschijnselen hiervan zijn zweten, trillingen, duizelingen, concentratieverlies en hoofdpijn; vervelende klachten die je zeker niet wilt hebben op een smal bergpad of de gletsjer. Bovendien kunnen deze klachten ook verward worden met hoogteziekte. En wat veel mensen niet weten, is dat zelfs de dag na een zware inspanning nog een verlate hypoglycaemie kan ontstaan!

Voorbereiding
Zorg dat je voordat je op pad gaat, goed weet hoe je lichaam en je suikerspiegel reageren op inspanning, vooral bij het plannen van een lange tocht. Neem voldoende tijd om te eten en te drinken en let op signalen die kunnen wijzen op een te lage suikerspiegel. Vertel je tochtgenoten hoe ze een te lage of hoge suiker-spiegel bij jou kunnen herkennen en wat ze dan moeten doen. Neem je insuline mee? Denk dan aan de bewaartemperatuur; het mag niet bevriezen. Verder raden we je aan om vaker dan je gewend bent je suikerwaarde te meten, bijvoorbeeld met een vingerprik. Let op: gebruik van acetazolamide (Diamox) wordt bij suikerziekte afgeraden.

Twijfels of onzekerheden? Bespreek bij twijfel altijd je plannen met je internist of huisarts.

Auteur: Medische commissie NKBV - Sander van der Plas (huisarts, lid Medische Commissie)

Laatste wijziging 06-07-2016