MENU

Database

Nuptse en Pumori Expeditie

2023
Mei

Bergen: Pumori (7161m), Nuptse (7861m)

Nepal
Khumbu
✓ Top behaald

  • Team
    Christian de Jong, Prakash Sherpa
  • Resultaten
    Toppen behaald van zowel Pumori als Nuptse
  • Stijl
    Alpiene stijl, deels gebruik gemaakt van vaste touwen op Nuptse

Expeditie Pumori en Nuptse

In zijn project om in alle 1000-tallen te klimmen wist Christian de Jong in het voorjaar van 2023 twee 7000-ers te beklimmen in Nepal: de Pumori (7161m) en de Nuptse (7861m). De laatste van deze twee is een Nederlandse eerstbekliming. De Pumori ligt net ten westen van Mount Everest. De Nuptse is aan Lhotse en Mount Everest verbonden, samen vormen deze bergen de zogeheten Everest Horseshoe.

Voor de bijzondere prestatie nam Christian begin 2024 de Herman Plugge Irish Coffee Award in ontvangst.

Team

Als klimpartner had Christian de Nepalese Prakash Sherpa bereid gevonden om, als gelijkwaardige klimpartners, op pad te gaan. Ze kenden elkaar van een succesvolle expeditie op Kyajo Ri (6186m) en Cholatse (6440m) het jaar ervoor. Het was een bewuste keuze om in een klein, flexibel, 2-mans team te gaan.

Voorbereiding

Omdat Prakash later aan zou komen in de regio, beklimt Christian eerst solo de Imja Tse (Island Peak) (6189m). Vervolgens klimt hij vanuit het Mount Everest Basecamp naar 7200 meter op de Lhotse/Everest route met de Colombiaanse klimmer Mateo Isaza.

Pumori

Nadat ook Prakash in het basecamp is aangekomen gaan de mannen op pad naar de Pumori. Ze beklimmen de berg in korte tijd en alpiene stijl. Christian voelt zich bij vertrek vanuit high camp (5700m) naar kamp 2 op 6500 erg slecht. Ze komen, na een lange nacht, laat in de ochtend aan in kamp 2. Ondanks diarree en overgeven vertrekken de mannen diezelfde avond rond 23.00 uur naar de top. Na een lange, koude, winderige nacht, met ijspassages tot 70 graden, bereiken ze op 13 mei om 7:00u de top op 7161 meter. Vervolgens dalen ze de volledige route in een keer af tot aan Everest Basecamp.

Nuptse

Na een aantal dagen rust te hebben genomen in basecamp vertrekken de heren voor de beklimming van Nuptse. Ze klimmen in de nacht door de Khumbu icefall naar kamp 2 op 6450 meter. De volgende dag klimmen ze direct door naar 6800 meter. Na een uur ijs hakken hebben ze een plateautje waar ze de tent op kunnen zetten. Slechts 4 uur later maken ze zich klaar voor de toppoging. De eerste uren sneeuwt het. Ze volgen kleine uitstulping in de wand. Waar dit graadje ophoudt voert de route dwars door de wand tot aan de topgraat. Na zo’n 1000 meter klimmen in continu zeer steil terrein komen ze op de topgraad. Ze proberen eerst een stukje ‘a cheval’ over de graat te klimmen, maar laten zich snel in de wand zakken om zo de laatste meters naar de top te overbruggen. Om 8:00u in de ochtend van 21 mei 2023 bereiken ze de top van Nuptse.

Deel jouw foto’s, notities of andere informatie met ons en maak deze expeditie compleet.
Informatie delen