Als je gaat wandelen in de Vercors ga je wandelen in een prachtig woest berglandschap. Het Massif du Vercors is een plateau direct tegen de Franse Alpen aan. Tijdens je wandelingen kijk je daarom direct op de hoge besneeuwde toppen. Je wandelt hier in alle rust, want op deze hoogte is het vooral ruig en verlaten. En adembenemend mooi.
Hoge kliffen, diepe ravijnen, donkere bossen en overal het typische landschap met het kalkgesteente. Hierin zijn grillige karstformaties te zien en steken de hoge wanden ver boven je uit, of kijk je juist een diepe kloof in die is uitgesleten in het gesteente. Door het Parc Régional du Vercors lopen eeuwenoude paden die nu gebruikt worden voor de allermooiste wandelingen door het gebied.
In de Vercors ligt meer dan 3000 kilometer aan bewegwijzerde paden. Natuurlijk kun je korte en relatief makkelijke wandelingetjes vinden, maar ook zware dagtochten of een meerdaagse wandeling zijn mogelijk. Je kunt kiezen uit heel veel verschillende wandelroutes, die door het afwisselende landschap ook telkens weer verrassend zijn. Het huidige reliëf van de Vercors is gevormd doordat de bodem van west naar oost verplaatste. Om de Vercors door en door te leren kennen, moet je eigenlijk in het noorden, zuiden, westen én oosten van het gebied gaan wandelen.
Wandelaars die houden van ongerepte natuur zijn in dit gebied in het oosten van Frankrijk aan het juiste adres. Op het Massif du Vercors zul je weinig anders tegenkomen dan een berggeit, marmot of een arend, en misschien een verdwaalde andere wandelaar. Onderweg staat er aan bebouwing niet meer dan een verlaten hut hier en daar. De natuur kan dus haar gang gaan in dit ruige gebied. Vercors is daarom bijzonder geschikt voor de ervaren wandelaar die op zoek is naar nieuw avontuur. De hoogste top van Vercors is de Grand Veymont met 2.341 meter. De wandeling naar de top is mogelijk in zo’n zes tot acht uur.
Door de rust die maar zelden wordt verstoord door mensen, is Vercors een geweldige plek om dieren te spotten. De grotten die in het kalkgesteente zijn ontstaan vormen een goede schuilplaats voor dieren, waardoor het een favoriet leefgebied is voor veel diersoorten. Steenbokken en gieren worden hier vaak gezien, net zoals kuddes schapen. Sinds honderden jaren laten de boeren uit de streek namelijk hun schapen grazen op de groene weides in de lagergelegen gebieden.
Je geniet hier van weelderige bloemen en planten. Het Massif du Vercors heeft ontzettend veel verschillende bloemen- en plantensoorten. Denk aan de edelweiss, die zich niet laat tegenhouden door landsgrenzen en ook in Frankrijk veel te vinden is. Maar ook de prachtig paarse en heerlijk geurende lavendel groeit hier veel. Of orchideeën in allerlei kleuren. Door de verschillende hoogtes en ondergrond zijn bossen hier gevarieerd. Natuurlijk wandel je regelmatig door dennen- en sparrenbossen, maar ook eiken- of beukenbossen vind je hier veel.
Waar begin jij met het ontdekken van Vercors? In het zuidoosten ligt het Trièves-dal waar je de Grand-Veymont kunt beklimmen. Daarvandaan heb je een prachtig zicht op het plateau en kom je vrijwel zeker steenbokken tegen. In het noordoosten leer je het kalksteenlandschap pas echt goed kennen als je via rotspaden van berg naar berg wandelt. In het zuiden wandel je door het karstlandschap en raak je onder de indruk van de uitgestrektheid van het gebied.
Doordat de natuur vrij spel heeft in Vercors en er door de weinige bebouwing minimale lichtvervuiling is, kun je in deze streek goed sterrenkijken. In de nachtelijke duisternis licht de sterrenhemel op. Je kunt naar een speciale sterrenwacht, maar ook met het blote oog kun je de hemellichamen bewonderen. De enthousiaste wandelaar doet natuurlijk een nachtelijke hike, met of zonder gids die je de geheimen van de hemel boven je kan vertellen.
Ben je trouwens op zoek naar een bijzondere plek om te overnachten? In de streek kun je slapen in een bed dat aan een rotswand hangt. Zoek maar eens op Expédition Verticale. Niet voor mensen met hoogtevrees!