Je kunt in de Jura heerlijk wandelen. Het Franse departement Jura ligt tegen de grens met Zwitserland en dankt zijn naam aan het Juramassief. Wandelroutes voeren je door het middelgebergte van de Jura, door bossen, langs rotsen en watervallen, meren en kloven. Je kunt terecht in het regionale natuurpark Haut-Jura, waar naast overweldigende natuur ook kleine dorpjes zijn gevestigd.
Juist doordat je in een middelgebergte wandelt, is de omgeving erg afwisselend. De natuur laat zich op veel verschillende manieren zien. Zo staat de Jura bekend als gebied met veel watervallen en grotten. Maar ook de kloven en reculées in de regio zijn prachtig. Of je nu op vakantie gaat in de Dole en de Bresse-regio (200 tot 400 m hoogte), de Vignoble en de Revermont (200 en 500 m hoogte), Le Pays des Lacs en de streek van de Petite Montagne (400 en 800 m hoogte) of toch de Haut-Jura (700 en 1720 m hoogte), overal is het prachtig wandelen in de Jura.
Hoger in de bergen, in de Haut Jura, vind je uitgestrekte bergweiden en oude bossen, lange bergruggen, brede dalen en vele meren. Ga je wandelen in het voorjaar, dan zijn de weiden één grote en kleurrijke bloemenzee. Als je hier op pad bent, heb je de omgeving vaak voor jezelf want erg veel andere wandelaars zul je niet tegenkomen. Sla vooral een wandeling over de kam van de Jura niet over.
Een lange en doodlopende vallei met steile wanden wordt een ‘reculée’ genoemd. Je vindt zulke uitsparingen veel in de Jura en een van de mooiste ligt bij het prachtige en slaperige dorp Baume-les-Messieurs. Achterin het dal klateren de watervallen met hetwater vanuit de Dard, een rivier die door de grotten van Baume les Messieurs voert. Je kunt door deze grotten wandelen. Een unieke ervaring, want op een diepte van 120 meter zie je ondergrondse zalen van tientallen meters hoog.
In de Jura liggen veel meren te wachten om ontdekt te worden. Bijvoorbeeld het Lac de Vouglans, het op twee na grootste stuwmeer van Frankrijk met een lengte van wel 35 kilometer. Het prachtige smaragdgroene water is geweldig om langs te wandelen, maar natuurlijk kun je ook een duik nemen. Neem daarvoor één van de drie aangelegde stranden in je wandelroute op.
Of ga naar de Vallée du Hérisson. Het riviertje de Hérisson verandert hier in een woeste stroming met stroomversnellingen en maar liefst zeven watervallen over een lengte van nog geen 4 kilometer.
Wil je de Jura echt goed leren kennen? Doe dan de Grande Traversée du Jura, ook wel afgekort als GTJ. En ‘grande’ is deze tour, want als je de hele wandelroute loopt van Mandeure naar Culoz heb je zo’n 400 kilometer afgelegd. De etappes zijn gemiddeld zo’n 20 kilometer per dag, dus als je de hele tocht doet ben je er zeker even lekker uit.
Natuurlijk kun je ook een aantal losse etappes kiezen en je keuze maken op basis van de vele hoogtepunten onderweg, zoals de Mont d’Or, de Crêt Pela en de Crêt de la Neige. Welke etappe je ook kiest, je weet zeker dat je geniet van de pracht van het Juragebergte met steile afgronden, hoge bergen en diepe bossen.
Eén van de routes heet de smokkelaarsroute, genoemd naar het pad dat de vele smokkelaars tot halverwege de 19e eeuw gebruikten om bijvoorbeeld zout, koffie, tabak, horloges en absint van Zwitserland naar Frankrijk te krijgen.
Bergsportreizen, onze reisorganisatie, heeft de GTJ soms ook in winter op het programma, maar dan op sneeuwschoenen.
Een andere optie voor een meerdaagse tocht is de wandelroute Échappée Jurassienne. Je loopt van Dole naar Saint-Claude, via het bergdorp Les Rousses. Deze wandeling knoopt meerdere GR-routes aan elkaar en is inmiddels één van de meer populaire ‘Grands Itinéraires Pédestres’ (grote routepaden) van Frankrijk. Tijdens de verschillende etappes maak je kennis met zowel de natuur als de cultuur van de Jura, inclusief de Jura als wijnstreek en die van de Comtékaas. Ook kom je door Château-Chalon, één van de mooiste dorpen van Frankrijk. Natuurlijk voert deze route langs de karstbreuk van Baume-les-Messieurs met de watervallen en de vele meren en kloven in het gebied.