MENU

De perfecte rugzak voor je bergvakantie

Wie naar de bergen gaat op vakantie, neemt een rugzak mee. Een dagrugzak voor de korte trip of een grotere voor meerdaagse tochten. Hoe goed je rugzak zit, bepaalt voor een groot deel of je kun genieten van je bergvakantie. We geven tips voor het uitzoeken van de perfecte rugzak voor jouw trip.

Comfortabel

Draagcomfort

Een rugzak moet in de eerste plaats lekker dragen. Een rugzak die niet lekker zit, maakt elke tocht tot een kwelling en blijft uiteindelijk in de kast staan of op zolder liggen. Natuurlijk maakt het type tocht wel uit; bij een dagtochtje speelt comfort minder dan bij een tweeweekse trektocht waarbij je zelfvoorzienend bent. Toch loont het de moeite om op zoek te gaan naar een rugzak die echt helemaal goed zit!

Bewegingsvrijheid

Om lekker te kunnen lopen – maar zeker ook om te fietsen – is het van belang dat de rugzak de natuurlijk beweging van het lichaam niet belemmert. Doet hij dit wel, dan ga je verkrampt of anders lopen met vermoeidheid en mogelijk blessures tot gevolg.

Stabiliteit

Bewegingsvrijheid is leuk, maar een zwabberende rugzak is ronduit gevaarlijk. Stel je voor: je loopt over een graat, je kijkt opzij en de rugzak zwaait uit… Het zwaartepunt verandert en je verliest je balans met alle gevolgen van dien. Daarnaast is een zwabberende rugzak funest voor je energiehuishouding omdat je lichaam voortdurend de balans aan het corrigeren is.

Formaat en materiaal

Stevigheid

Een rugzak krijgt veel te verduren en moet daarom zijn gemaakt van stevige duurzame materialen. Cordura is een veel gebruikte nylonsoort die in de praktijk erg robuust blijkt. Extra verstevigingen aan de onderzijde zijn een pre.

Volume

Rugzakjes zijn er vanaf zo’n 5 liter en de inhoud loopt op tot een dikke 100 liter plus voor de echte zware jongens. Maar weet dan dat door technologische ontwikkelingen spullen steeds kleiner en lichter worden en je dus vaak toe kan met een kleinere rugzak. De grootte van de rugzak hangt natuurlijk af van het doel waar je de rugzak voor gaat gebruiken. Van dag- en weekendrugzakken van zo’n 10 liter tot de grote expeditierugzakken van 80 liter of meer.

hiervoor gebruik je je rugzak

Gewicht

Het gewicht van de rugzak is bij voorkeur zo laag mogelijk, omdat je dan meer ‘gewichtruimte’ overhoudt voor je spullen. Dat een lichte rugzak niet degelijk is, is een misvatting. De ontwikkelingen bij de kunststoffen gaan zo snel dat je zelfs met een heel dun lijntje Dyneema al een auto kunt optillen.

Naar de winkel

Een rugzak is net als schoenen: hij is pas comfortabel als hij goed zit. Het kopen van een rugzak doe je dan ook het beste in een winkel. Je kunt een verkoper vast je schoenmaat vertellen, maar weet je ook je rugzak maat? Toch is dit betrekkelijk eenvoudig te bepalen.

Prijs

Zoek een rugzak die bij je budget past. Het is niet zo dat een goedkope rugzak per definitie een slechte rugzak is en een dure een goede. De rugzak die past op je rug, die comfortabel draagt, waar je al je spullen in mee kunt nemen en die ook nog binnen je budget past, is de juiste.

Ruglengte bepalen

Het opmeten van de ruglengte doe je door de afstand te meten tussen de C7 nekwervel en de horizontale lijn tussen de bekkenkam. C7 vind je door je hoofd voor over te buigen en in je nek de bobbel te pakken die het duidelijkst uitsteekt. De horizontale lijn die je nodig hebt, vind je door je handen in je heupen te zetten; dus op de bekkenkam. Je duimen wijzen dan naar je ruggengraat en geven de lijn aan. Voor het echte opmeten heb je nu een helpende hande nodig. Dat kan een vriend of vriendin zijn, maar ook hier komt het voordeel van een winkel in beeld, waar je dit hele proces samen met een deskundige verkoper kunt doorlopen.

Uitproberen

Rugzak passen

Nu de ruglengte is bepaald, leg je uit waar je een rugzak voor zoekt. De verkoper zal met een aantal voorstellen komen. Nu is het een kwestie van veel passen, lopen, proberen, verstellen, voelen en vergelijken voordat je tot een weloverwogen keuze komt. Bij dat proberen moet je op een aantal zaken letten.

  • Zorg voor het juiste gewicht in de rugzak. Een goede winkel heeft hiervoor speciale zakjes die vaak gevuld zijn met zand. En pak zeker ook grotere rugzakken in zoals het hoort, dus de zwaarste zak zand in het midden tegen de rug en een slaapzak helemaal onderin. Een testgewicht van zo’n 12 kg geeft al een goede indruk voor grotere rugzakken.
  • Begin met passen door alle schouderbanden en de heupgordel lekker ruim te zetten.
  • Trek hem aan en span eerste de heupgordel zo vast dat het gewicht van de rugzak daarop rust. De heupgordel moet zo’n 70 tot 80% van de last dragen. Kijk of je nog voldoende stelruimte overhoudt als je meer of minder kleding draagt.
  • Controleer dan of de framelengte de juiste is: die moet zo’n 5 cm boven de schouders uitsteken.
  • Trek de schouderbanden comfortabel strak aan. Ze zijn er vooral voor de balans en slechts voor een klein deel voor de last.
  • Zet de borstband vast.
  • Controleer of de loadlifters een hoek maken van zo’n 45 graden.
  • Zit de rugzak goed, ga dan proeflopen.

Proeflopen

Bij het proeflopen let je erop dat alle functies bruikbaar zijn en of je tijdens het lopen de rugzak als stabiel ervaart. Buig voorover, opzij etc. en speel met de loadlifters. Bevalt de rugzak dan is de kans groot dat je tijdens een vakantie niet wordt teleurgesteld. Voelt de rugzak niet goed, kijk dan waar het hem in zit. Bij veel rugzakken kun je het rugpand verstellen en kan dit de oplossing zijn. Of heb je wellicht de schouderbanden en de loadlifters te strak aangespannen? Dit is meestal merkbaar aan spanning in je nek. Het mooie van een winkel is dat je veel rugzakken na elkaar kunt proberen. neem hier dus de tijd voor. En voelt het niet goed, zoek dan vooral verder.

Maar… Een rondje passen in de winkel staat niet gelijk aan twee weken elke dag wandelen in de bergen. Net als schoenen is ook het inlopen van een rugzak soms noodzakelijk. Niet alleen om de rugzak aan de drager te laten wennen, maar vooral vice versa.

Terug naar overzicht