MENU

Record 0-4-0 voor Ragna Debats

Vanaf het strand van El Socorro in het noorden van Tenerife naar de top van de vulkaan El Teide (3718 meter) en meteen daarna weer terug naar het strand. Dat is de 0-4-0, een pareltje voor trailrunners. Ragna Debats liep deze zeer zware tocht in een recordtijd van 7 uur, 1 minuut en 49 seconden. Daarmee verbeterde ze de tijd van de Zweedse Emelie Forsberg uit 2017 met ruim vier minuten.

Foto’s in het artikel zijn van Raúl Santana

Ragna, trailrunambassadeur voor de NKBV, liep de tocht samen met haar man Pere Aurell. Voor de beklimming had de 42-jarige wereldkampioen 4 uur 33.41 nodig, de afdaling ging in 2 uur 28.08. Het record van de 0-4-0 voor mannen staat met 5 uur 36.28 (2020) op naam van de Spaanse trailrunner Manuel Merillas.

Zware trailrun op Tenerife werd ontspannen ode in recordtijd

De afgelopen maanden waren zwaar voor de Nederlandse trailrunner Ragna Debats. Haar moeder werd ziek en overleed begin december. "Het was een heel verdrietige periode waarin ik me helemaal niet op trainen heb gefocust", vertelt Ragna. "Pere en ik zouden meedoen aan een marathon op Tenerife, maar dat hebben we afgezegd. We voelden ons daarover wel een beetje schuldig dat we geen werving konden doen voor het eiland en de wedstrijd. De organisator vroeg ons een ander weekeinde te komen. Toen kwam ook de 0-4-0 en een eventueel record voor mij ter sprake. Dat was wel iets wat we een keer wilden doen, maar ik had daar nu niet voor getraind en al helemaal geen hoogtetraining gedaan. We wilden wel omhoog gaan en wat foto- en filmopnamen maken voor het eiland."

Onverwachts goed

Ragna en Pere bedachten dat ze de klim naar de top van de Teide in één keer zouden doen, dan zouden kijken hoe de tijd was en afhankelijk daarvan ontspannen naar beneden lopen of toch hard als Ragna in de buurt van het record zou zitten. "Het lopen ging onverwacht goed, ik voelde me prima, mijn benen waren licht. Ik was niet echt in topvorm, maar het voelde ontspannen, het is een supermooie klim. Tijdens het lopen dacht ik aan mijn moeder, ik nam haar mee in mijn gedachten, het gaf me kracht. Onderweg kreeg ik steeds meer het gevoel om mijn moeder trots te maken."

Ode aan mijn moeder

Op de klim zouden mensen klaarstaan met drinken, maar hoewel dat op twee van de vijf plekken mislukte, was Ragna in een zeer snelle tijd boven, net iets meer dan 4,5 uur. ''Toen besloten we om voor het record te gaan en snel af te dalen. Helaas kreeg ik pas later op de afdaling mijn goede schoenen, omhoog had ik op hele lichte schoenen gelopen zonder goede zool voor een snelle afdaling. Dus het eerste stuk kostte me nog extra tijd", zegt Ragna die onderweg geen stress had. ''Ik was mentaal heel ontspannen, terwijl het fysiek een zeer zware tocht is waarvoor ik behoorlijk mijn best moest doen. Op een gegeven moment zagen we dat het record er nog steeds in zat en heb ik alles gegeven. Super, in totaal 55 kilometer, helemaal volgens de officiële route. Prachtig, ik beschouw het echt als een ode aan mijn moeder."

Ecuador

In het nieuwe jaar gaat Ragna in januari tien dagen naar Ecuador waar ze uitgenodigd is voor een programma rondom een wedstrijd van 25 kilometer. Daarna volgen in februari en maart nog twee marathons op de Canarische Eilanden en in april de Patagonia Run van 100 mijl in San Martín de los Andes (Argentinië).

Terug naar overzicht