MENU

Jeugd aan de bak bij de tweede boulderwedstrijd

Afgelopen weekend stond een vol deelnemersveld bij de jeugdwedstrijden. De tweede JAB-wedstrijd in de Haagse boulderhal de Campus trok een recordaantal klimmers. Zij kregen goed doordachte boulders, toegankelijk voor alle niveaus. De finaleboulders waren behoorlijk pittig te noemen: slechts één klimmer, Paul Brand van de Jongens Junioren, flashte ze allemaal. Monk Rotterdam was het strijdtoneel voor de tweede CDE-wedstrijd van het seizoen. Ook hier werden alle vaardigheden van de jonge jeugd getest.

Tekst voor de Jeugd JAB-wedstrijd: Laura Westendorp, met beeld van Sytse van Slooten.

De wedstrijd voor de Jeugd-JAB vond plaats nog net voor de aanscherping van de coronamaatregelen, dus de verschillende noodscenario’s die klaar lagen, bleken gelukkig overbodig. Eerder waren al maatregelen bedacht om de dag zo coronaproof mogelijk te laten verlopen: medailles werden klaargelegd, niet omgehangen en de deelnemers waren over de gehele lengte van de dag verspreid. Ze mochten maximaal één ‘coach’ als aanhang meenemen. De enorme boulderhal de Campus bood zo zeker genoeg ruimte. Ook de Jeugd-CDE wedstrijd op zondag bij Monk Rotterdam liep op rolletjes en met het oog op de aangescherpte coronamaatregelen stond iedereen om klokslag 17.00 weer buiten.

Uitdagende start

De Jongens en Meisjes B waren het eerst aan de beurt. Zij begonnen om negen uur met hun zes kwalificatieroutes en hadden ’s middags de finale, nog voordat de A en de Junioren arriveerden. Zij klommen dezelfde finaleroutes, meteen na elkaar. Als eerste was dat een lastige plaat. Wie te haastig over de modules stapte viel onherroepelijk uit de route, de zone bereiken was al een hele klus. Bij de eindgreep was het reiken naar houvast dat er niet bleek te zijn: de grepen waren daarvoor te vlak en te dicht op elkaar geschroefd. Slechts drie van de twaalf finalisten bereikte de top, met een mooie flash van Tessa Robichon.

Dynamisch of statisch, welke wordt het?

Daarna kwam een overhang met als listigheid dat je beide handen tegelijk moest verplaatsen en dat snel genoeg om niet uit de wand te vallen. Het kostte alle klimmers meerdere pogingen voor ze doorhadden hoe ze daar doorheen moesten. Een toehook bleek daarna de meest gebruikte zet om toegang te krijgen tot het tweede deel van de route. Alleen Briq Middelburg kwam boven, voor de rest was de zone het hoogst haalbare.

Daarmee was de Jongens B feitelijk al beslist, maar hun derde route was zo leuk gebouwd dat die zeker het kijken waard was. Via een paar grote stapstenen moest een hoog geplaatste module worden bereikt en vanuit daar schuin naar beneden een piepklein steuntje. De meeste klimmers probeerden de eerste grote pas dynamisch op te lossen, hoewel wat langere jongens er met voorzichtig reiken ook kwamen. Het vinden van steun op de zone was met een voet nog wel te doen, maar hoe je daarna verder moest kwamen de meesten niet uit. Finn van den Elst, die als laatst geplaatste de finale inging, lukte dat wel en bevestigde daarmee zijn recht op de tweede plek. Derde werd Luuk Spaargaren.

Voor de meisjes B was er een alternatieve derde boulder die eigenlijk op hetzelfde neerkwam: een dyno met een uiterst lastig vervolg. Na spectaculaire uitziende moves bereikten heel wat meisjes de eindmodule met één hand, maar vonden niet de stabiliteit om deze te matchen. Esmee Bonsen flashte de route weldoordacht en overtuigend, maar moest de eerste plek aan Tessa laten. Jaden Tjon werd derde.

Elke kwalificatiepoging van belang

Bij de Jongens A bleek elke kwalificatiepoging mee te wegen: de uitslag lag daar behoorlijk dicht op elkaar. Ook was er, net als bij de Meisjes A, concurrentie uit het buitenland: in beide categorieën had zich een Belgische klimmer voor de finale geplaatst. Terwijl de klimmers in de isolatie zaten werd snel omgebouwd voor het tweede deel van finales. Hoofd routebouwer Frank Loeven had voor de A en de junioren dezelfde routes in de aanbieding, met slechts kleine snel af te schroeven aanpassingen. Meisjes en jongens klommen naast elkaar. De hele wedstrijdwand was daarvoor in gebruik.

Mentaal spel

De plaatboulder was voor de jongens meteen een mentale slag. In een lastige balanceer act de minuscule eindgreep stabiel te houden lukte lang niet iedereen, meerdere klimmers vielen vlak voor het verlossende signaal van de jury. Het kostte vele pogingen en gaf een onzekere start.

Belgen gaan voor de overwinning in categorie A

Daarna een lastige roze boulder, waar behendig manoeuvreren tussen grote modules werd vereist, om daarna trefzeker naar een grote greep te springen. Bij de Jongens A was het alleen de Belg Jitse Remes die deze route wist te flashen, en ook de derde route. Krachtige buikspieren en sterke toehooks waren daar nodig om boven te komen. De andere klimmers van de B kwamen niet tot de eindgreep: de zone was voor hen het hoogst haalbare. Eerste werd Jitse, daarna Evan Salden en tot slot Siem Ploeg.

De meisjes A begonnen met een overhang die meteen voor flink onderscheid in het veld zorgde. Daarna een mooi gebouwde balanceerroute, waarbij ze over grote diagonaal geplaatste modules moesten manoeuvreren. Voetje voor voetje plaatste de Belgische Gladys de Vocht, in de categorie Meisjes A, haar gewicht naar boven en reikte heel voorzichtig met twee vingertoppen de eindgreep. Door deze route ook te flashen wist ze de eerste plaats zeker te stellen. Tweede bij de Meisjes A werd Doenja Sinke, op plek drie Bente Schiffeleers.

Uitdaging voor de Junioren

Bij de jongens Junioren flashte Paul Brand deze route net zo netjes en trefzeker als hij de andere routes aanpakte. De tweede plaats was voor Eckart Pruijs, die met enorme krachtsinspanning aan de modules bleef hangen en in twee pogingen boven was. Youri van der Stap werd derde. Amber Schiffeleers loste bij de junioren de puzzel van de tweede boulder relatief snel en behendig op. Lisa Klem, in deze categorie favoriet, had meer pogingen nodig. Dat maakte ze goed in de derde route, een pittige overhang, die zij als enige topte. Dat betekende Lisa één, Amber twee en op de derde plek Sanne Gijselman.

Podium JAB

De volgende klimmers wisten knap de eerste podiumplek te bemachtigen in hun categorie:

Jongens Meisjes
Junioren Paul Brand Lisa Klem
Jeugd A Jitse Remes Gladys de Vocht
Jeugd B Briq Middelburg Tessa Robichon

Check de volledige uitslag van de JAB Jeugd

CDE komt in actie

Een typische druilerige herfstdag met een hoop jonge boulderaars. Een fantastische zondag om indoor alle bouldervaardigheden in de strijd te gooien tijdens de tweede boulderwedstrijd voor de Jeugd CDE bij Monk Rotterdam. De tweede wedstrijd van het weekend was vergeleken met de afgeladen wedstrijd bij de Jeugd JAB een tikkeltje rustiger. Maar enthousiasme onder de jeugd, de meegebrachte coach en de aanwezige vrijwilligers was er in overvloed.

De tien boulders zorgde voor flink wat gehijg en gepuf, maar de jeugd liet zich niet kennen en trok alles uit de kast om een podiumplek te bemachtigen. De routes liepen uiteen in variatie. Van slopers met dual texture, een helft glad en de ander ruw, op een plaat waar de jeugd kracht en een juiste lichaamspositie moesten gebruiken tot een overhang waar de jeugd op de kop toehooks legden om behendig verder omhoog te klimmen. Het waren stuk voor stuk uitdagende boulders die de routebouwers onder leiding van Tom Kraanen van Monk Rotterdam erin hadden geschroefd.

De wedstrijd bij Monk Rotterdam startte met de jongste D en E categorieën. Ze kregen allen maximaal vijf pogingen bij tien boulders. Hierbij werd er gekeken naar het aantal tops, het aantal zones, het aantal toppogingen en als laatste het aantal zonepogingen. Al snel bleek dat er weinig foutjes gemaakt mochten worden; de meeste boulders waren goed te doen. Creativiteit was ruimschoots aanwezig onder de deelnemers. Sommige deelnemers wisten creatief gebruik te maken van hun lengte of pakten een route op een andere manier aan. Na twee en een half uur boulderen zat het er voor de DE startgroep op en was het de beurt aan de jeugd C.

Podium CDE

De volgende jonge boulderaars hebben een eerste plek weten te bemachtigen*:

Jongens Meisjes
Jeugd C Simon Anaïs
Jeugd D Lucas Geke
Jeugd E Aaron Skye

*De achternamen van de jongste boulderaars zijn weggelaten in verband met de privacy.

Check de volledige uitslag van de CDE jeugd.

Volgende wedstrijden*

Het duurt nog even voordat de volgende wedstrijd weer op de planning staat. Nog net voor de feestdagen zien we op 18 december de senioren op het strijdtoneel bij Sterk Spoor in Utrecht voor de derde boulderwedstrijd van het seizoen. De jeugd gooit in het nieuwe jaar op 15 en 16 januari bij Block013 in Tilburg alles weer in de strijd om een plekje op het podium te bemachtigen.

*De datums zijn onder voorbehoud omwille van de veranderende coronamaatregelen. De organisatie houdt de vinger aan de pols en licht de desbetreffenden in via de website en/of de wedstrijdnieuwsbrief zodra er veranderingen plaatsvinden.

Onvermoeibaar juryteam

Onvermoeibaar juryteam

Naast de knappe prestatie van de jonge boulderaars heeft ook een andere groep een geweldige prestatie neergezet: het juryteam. Van zaterdagochtend vroeg tot zondag stonden zij met hun haviksogen te jureren. Zij hielden precies bij welke greep de boulderaars als hoogste, in hoeveel pogingen, wisten te halen. Benieuwd wat een jury allemaal doet?

Jury in actie

Terug naar overzicht