MENU

Week van de bergen

Op 11 december vieren we de internationale Dag van de Bergen. Een dag die in het leven is geroepen door de Verenigde Naties om stil te staan bij de onmisbaarheid van de bergen voor ons allemaal.

Als klim- en bergsport vereniging staan wij deze week stil bij hoe fantastisch de bergen zijn, zeker ook voor ons in ons platte land. Jaarlijks trekken honderdduizenden mensen naar de bergen om er te genieten van alles wat ze te bieden hebben. Elk jaar heeft de Dag van de Bergen een ander overkoepelend thema waarin het belang van de bergen wordt uitgelicht. Dit jaar draait de bergdag om de rijke biodiversiteit die berglandschappen voortbrengen.

Vier de bergen: Slapen onder de sterren

Vier jij samen met ons de Week van de Bergen mee? Omdat de bergen nog even niet bereikbaar zijn voor ons, maar we wel graag dat heerlijke buitengevoel van de bergen delen met andere bergliefhebbers, willen we in de nacht van zaterdag 12 op zondag 13 december slapen onder de sterren. Zet jij ook je tentje op in je voor/achtertuin of bij een van de Nederlandse wintercampings? Deel jouw nacht onder de sterren via #dagvandebergen en #adventuremoves en tag de @_nkbv zodat wij ook jouw verhaal kunnen delen.

kamperen in NL

Biodiversiteit in de bergen

Overal ter wereld vind je bergen. In verschillende soorten klimaat, met verschillende hoogtes en steiltes en met verschillende invloeden van mensen. Elke bergketen is uniek in zijn ligging en daardoor ook zijn flora en fauna. Zo vind je in de Alpen prachtige bloemen zoals de Rondbladige boerenkers (Thlaspi rotundifolium) en de kruiskruidsoort Senecio halleri die je nergens anders ter wereld vindt. En leeft de sneeuwluipaard in de zwaarste condities ter wereld in de bergen van Centraal-Azië.

Bedreiging

Maar die unieke flora en fauna wordt ook bedreigd. Klimaatverandering, niet-duurzame landbouwpraktijken, commerciële mijnbouw, houtkap en stroperij eisen allemaal een zware tol van de biodiversiteit in de bergen. Bovendien trekken berggemeenschappen weg uit de bergen vanwege onder andere natuurrampen, waardoor hun leefomgeving wordt bedreigd. Door die migratie komt dan een eind aan hun culturele praktijken en oude tradities die generaties lang de biodiversiteit in stand hebben gehouden.

Gelukkig is het duurzaam beheer van de biodiversiteit in de bergen steeds meer een wereldwijde prioriteit. Zo hebben de Verenigde Naties 2021 tot 2030 uitgeroepen tot het decennium voor herstel van ecosystemen.

Duurzaamheid

Daarnaast besteden ook steeds meer organisaties aandacht aan duurzaamheid. Voor de NKBV is duurzaamheid dan ook een kernthema. We vinden dat we als bergsporters we een grote verantwoordelijkheid hebben om de bergen en daarmee ook de biodiversiteit in berggebieden te behouden en te beschermen. We zijn ons ervan bewust dat reizen naar de bergen impliciet altijd een duurzaamheidsimpact heeft. We proberen deze impact minimaliseren door verantwoorde keuzes te maken. Zo kunnen jonge en toekomstige generaties evenveel plezier hebben van de bergen als jij.

bewust de bergen in

Lees verder