MENU

Utopie in de bergen: wat is je geluksmoment?

Klimmen, wandelen, trailen – wat zorgt jaar in en jaar uit voor de bergkriebels?

De magie van de bergen, het gevoel dat je niet meer terug wilt naar huis en je op je best bent. Verschillende bergliefhebbers deelden hun geluksmoment in de bergen. Wat is jouw geluksmoment in de bergen?

Samen

"Gezamenlijk reizen, gezamenlijk plannen, gezamenlijk verantwoordelijk zijn, gezamenlijk de top bereiken, gezamenlijk veilig beneden komen en als afronding gezamenlijk de lekkerste cola ooit drinken. Om vervolgens nog geen uur later alweer gezamenlijk plannen te makken voor het volgende avontuur. Dat is de magie van de bergen.

Hier op weg naar de Mont Brulé vanaf Rifugio Nacamuli in het Valpelline. Onze eerste zelfgeplande alpiene tocht na afronding van de C2-cursus afgelopen zomer."

- Han Geluk

Je passie meenemen in je werk

"Toch best bijzonder dat je je als Nederlander het meest thuis voelt in de bergen. Bij het moment van het zien van de besneeuwde toppen begint mijn hart sneller te kloppen. Het is lastig uit te leggen wat het is, maar de bergen hebben voor mij iets magisch. Ze zijn zo onwaarschijnlijk groot, en ongrijpbaar. Tegelijkertijd ben je toch onderdeel van dit grote geheel als je midden in de bergen loopt. Al mijn hobby’s zijn voortgevloeid uit mijn liefde voor de bergen, en ik probeer dan ook meerdere keren per jaar naar de Alpen te gaan. Zelfs mijn werk heb ik er op aangepast dat ik vaak naar de bergen kan. Ik werk voor mezelf als goudsmid, en de sieraden die ik maak zijn voornamelijk gebaseerd op de bergen. Tijdens mijn reizen neem ik vaak stenen mee naar huis om daar een afdruk van te maken in metaal. Deze zet ik vervolgens om in ringen, hangers, etc. Een goed excuus om heel vaak naar de bergen te gaan. Op deze manier breng ik de bergen toch een stukje dichterbij, en kan ik het tastbaar maken. Voor mezelf, maar ook voor anderen. Deze foto is gemaakt door mijn man Thomas, die gelukkig deze passie met mij deelt. We hiken en trailen graag door de bergen. Een van onze vaste plekken waar we al heel vaak zijn geweest is Chamonix. Toch wel een van de mooiste dorpen ooit. Wellicht wordt het ooit nog verhuizen, want wakker worden, uit het raam kijken en de bergen zien is het mooiste wat er is."

- Joanne van Dijk

Deel de natuur

"Eigenlijk is ons antwoord kort maar krachtig. Wij zijn het meest gelukkig als de kinderen net zo genieten van de bergen als wij. Onvoorstelbaar hoe zij al genieten van deze prachtige natuur. Wij konden niet kiezen uit deze twee foto’s."

- Veronique Cortvriendt

Complete rust

"Vier dagen alleen wandelen in de Pyreneeën en op drie van de vier dagen niemand tegenkomen. Niet de intensiteit van het klimmen van een moeilijke, inspannende route in rots of ijs. Niet de kick van een afdaling door poedersneeuw na uren omhoog lopen op stijgvellen. Alleen maar lopen en opgaan in de omgeving. De stilte langzaam naar binnen laten komen."

- Willem van der Lee

Suizend naar beneden

“Na een lange klim mag je dan eindelijk, de afdaling is begonnen! Tas goed vast en vliegen maar! Het fijnste van een tocht door de bergen is voor mij om rennend naar beneden te suizen. Al heb ik een tas van 10 kilo op mijn rug, dan ben ik even gewichtloos. Het enige nadeel, je bent altijd sneller beneden dan je had gewild.”

- Juul Henkens

Onderhoud aan paden en hutten

Als NKBV-lid draag je bij aan het onderhoud van paden en hutten. Elk jaar dragen de leden gezamelijk €400.000,- bij aan het Gegenrechtfonds. En wist je dat je als NKBV-lid korting krijgt in de meeste berghutten in de Alpen?

Gegenrechtfonds Korting in de hut