MENU

Herinnering aan Ronald Naar

Het is komende zaterdag 22 mei tien jaar geleden dat een van de belangrijkste alpinisten van Nederland stierf tijdens de afdaling van de Cho Oyu in Tibet. Als eerste Nederlander beklom hij in de jaren zeventig al zeer moeilijke noordwanden en richtte zich daarna op de hoogste bergtoppen ter wereld.

Ronald Naar op de Ganden Top in Tibet

Pionier

Al op jonge leeftijd ontwikkelde Ronald Naar zich tot all-round bergbeklimmer. In de jaren zeventig beklom hij tientallen alpiene noordwanden, waaronder in 1977 de beruchte Eiger-noordwand, maar ook de internationaal zeer aansprekende opening van de Gully-route in de Lauterbrunner Breithorn. Vanaf begin van de jaren tachtig reisde hij de hele wereld over om bergen te beklimmen, van het Himalaya-gebergte tot de exotische sneeuwbergen van Nieuw-Guinea en de ijsbergen van Alaska. Hij werd onderscheiden met een lintje: Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hoewel hij graag tegen de instituties aan schopte, was hij daar dan wel weer trots op. Gekregen voor zijn uitzonderlijke bergsportcarrière. En uitzonderlijk dat was hij zeker.

"Ronald was een pionier voor het Nederlands alpinisme en heeft vele generaties bergbeklimmers geïnspireerd. In al zijn boeken leeft zijn nalatenschap voort. Hij heeft zijn passie geleefd en is het harnas gestorven. Op deze memorabele dag denken wij in het bijzonder aan alle mooie avonturen die we samen in de bergen hebben beleefd.", aldus de familie.

Cho Oyu

Met de beklimming van de Mount Everest volbracht hij als eerste Nederlander de Grand Slam van de Zeven Toppen, het bereiken van de hoogste piek op elk van de zeven continenten. In 1995 leidde hij een Nederlands team naar de top van de als zeer moeilijk en gevaarlijk bekend staande K2 (8.616 m). In 1997 volgde een skitocht over de ijskap van Groenland, anderhalf jaar later gevolgd door een vergelijkbare toch over het Antarctische ijsplateau. Op 56-jarige leeftijd kwam Ronald Naar om tijdens een beklimming op de Cho Oyu (8201 meter) in Tibet. Door de barre weersomstandigheden moest het team hun toppoging op de Cho Oyu staken. De afdaling van kamp 3 naar kamp 1 is Ronald fataal geworden.

Necrologie in Hoogtelijn 2011

Hoewel de lijst met beklimmingen en expedities op zijn website twee hele pagina's besloeg en een volledige hommage te groot zou zijn voor één artikel, schreef Hoogtelijn in 2011 een necrologie over de overleden alpinist. Aan de hand van foto's die zijn vrouw Tilleke Lippmann en zoons Victor en Boris selecteerden, blikte hoofdredacteur Peter Daalder terug op het avontuurlijke leven van Ronald Naar met de mensen die er een rol in speelden.

Lees het in Hoogtelijn