MENU

10 weetjes en feitjes over het NK Boulder 2024

Aanstaande zaterdag is het zover: het NK Boulder 2024. Wij brengen jou alvast in de stemming met tien leuke weetjes en feitjes over deze klimwedstrijd.

#1: Acht debutanten

Maar liefst een derde van de deelnemers nam nog niet eerder deel aan een NK Boulder. Misha Schram, Youri van der Stap, Yara Meye, Briq Middelburg, Jesper Landman, Frederique Kerstens, Tessa Robichon en Jesse Honkoop maken allemaal hun debuut. Don van Laere en Jens de Louw deden het vaakst mee, dit wordt hun zesde NK.

#2: Tussen de 15 en 28 jaar oud

De jongste deelnemer op het NK is Tessa Robichon. Ze is op 3 februari nog maar 15 jaar en 246 dagen oud. Bij de heren zijn Briq Middelburg en Luuk Spaargaren de jongste klimmers (16). Zij schelen zelfs maar twee dagen! De oudste deelnemer is Robin Mertens met 28 jaar en 176 dagen.

Tessa Robichon Tessa Robichon Misha Schram Misha Schram © Sytse van Slooten

#3: Uitverkocht

De tickets voor de finale van het NK Boulder 2024 vlogen als warme broodjes over de toonbank en waren in een mum van tijd uitverkocht. Op 3 februari zitten daarom meer dan 400 toeschouwers in Boulderhal de Campus. Dat belooft wat voor de sfeer!

#4: Afmeldingen

Na de derde boulderwedstrijd van het seizoen op 13 januari leek bekend wie er allemaal mee zouden gaan doen aan het NK. Leek inderdaad, want maar liefst drie klimmers moesten verstek laten gaan. Mark Brand, Abel Mensink en Tiba Vroom meldden zich af, Jesper Landman, Vincent van den Berg en Robin Mertens stonden klaar om deze gaten op te vullen.

#5: Titelhouders

Lynn van der Meer en Paul Brand zijn de winnaars van vorig jaar. Het was voor deze twee leden van het Nederlands team ook de eerste keer dat ze de gouden medaille veroverden. Leidschendammer Don van Laere is de enige onder de deelnemers die twee keer het NK won.

#6: Prijzengeld

Voor de klimmers die op het NK het podium bereiken, ligt er een geldprijs in het verschiet. De Nederlands kampioenen gaan met een bedrag van € 500,- naar huis, de runners-up ontvangen € 300,- en de nummers drie krijgen € 150,-.

#7: European Cups Boulder

Bovenop de 500 euro bemachtigen de winnaars van het NK nog iets heel waardevols: een startbewijs voor Europese Boulderwedstrijden: European Cups Boulder. Als de klimmer tijdens een van deze wedstrijden een halve finale bereikt, is plaatsing voor het Europees kampioenschap (EK) in het Zwitserse Villars een feit.

#8: Plagerijtjes

De meeste klimmers kunnen goed met elkaar opschieten en houden ervan met elkaar te dollen. Tiba Vroom bijvoorbeeld verheugde zich erop om na het winnen van het NK een jaar lang tegen Lisa Klem te kunnen zeggen dat zij de Nederlands kampioen is. Dat moet nu helaas zeker een jaartje wachten. En wordt Lisa zelf eerste, dan vertelt bondscoach Michiel Nieuwenhuijsen een jaar lang aan iedere voorbijganger dat Lisa de Nederlands kampioen is.

Tiba Vroom Tiba Vroom Lisa Klem Lisa Klem © Sytse van Slooten

#9: Livescores & Livestream

Speciaal voor alle thuisblijvers hebben we weer een livestream beschikbaar tijdens de finale. Zo kun je de gevechten in de wanden alsnog goed bekijken en volg je van achter je scherm live wie Nederlands kampioen wordt. Pak je de livescores erbij die constant worden ververst, dan ben je tijdens het kijken al helemaal goed op de hoogte!

#10: Demonstratie

Extinction Rebellion kondigde op 8 januari aan dat ze op 3 februari gaan protesteren op de A12 bij Den Haag. Kom je uit oostelijke richting met de auto naar Boulderhal de Campus, mijd dit stuk snelweg en rij om via de N470 / Delft.

Adres:
Boulderhal de Campus
Kerketuinenweg 55
2544 CV Den Haag

Zie ook:

Dit zijn de deelnemers van het NK Boulder Praktische info NK Boulder

Terug naar overzicht