MENU

Zwitserland neemt het voortouw in duurzaam reizen: Conscious Travel Project

Geen enkele sport is zo verbonden met de natuur als de klim- en bergsport. Sterker nog, de natuur bepaalt vaak welke route we nemen en ook de weersomstandigheden hebben grote invloed. Alleen door onze impact te minimaliseren en verantwoorde keuzes te maken kunnen wij en toekomstige generaties blijven genieten van de bergen.

Mede mogelijk gemaakt door Zwitserland Toerisme

Door: Elmar Teegelbeckers

De NKBV nam deel aan het Conscious Travel Project. Tijdens dit project, georganiseerd door Zwitserland Toerisme in samenwerking met het Purpose Lab Amsterdam, trokken 12 experts uit de reiswereld per trein naar Zwitserland om meer te leren over duurzaam reizen en hoe we onze impact zo veel mogelijk kunnen minimaliseren. Centraal staat de vraag hoe we duurzaam kunnen reizen, met een minimale belasting van het milieu en een positieve impact op mens en natuur.

Vooruitstrevend door innovatie

Zwitserland staat bekend om zijn precisie, maar ook op het gebied van duurzaamheid is het land een van de koplopers. Het land staat in de top 10 van meest milieuvriendelijke landen ter wereld. Sinds 1876 moet volgens de Zwitserse wet minimaal 30% van het land bebost blijven. Daardoor zijn mens en dier beter beschermd tegen lawines en blijft de CO2 laag. Ook draagt dit bij aan de luchtkwaliteit, die een van de beste is ter wereld. Het land kent veel autovrije dorpen en 80% van het drinkwater is afkomstig uit bronnen en grondwater. Daarnaast is Zwitserland door het uitgebreide treinnetwerk uitstekend geschikt om per openbaar vervoer te verkennen. Bovendien zijn de Zwitsers voorlopers in recycling en hernieuwbare energie.

Een kanton van superlatieven

Op zoek naar antwoorden reisden we af naar Wallis, het grootste kanton van Zwitserland met meer dan 30 vierduizenders. Hier ligt de grootste Alpengletsjer, de Aletschgletsjer, die 22.6 km lang en 900 meter diep is en op de lijst staat van UNESCO Werelderfgoed. Nergens is klimaatverandering zo zichtbaar als bij de gletsjers. Hier leren we dat als de opwarming van de aarde doorzet met het tempo waarop het nu gaat, de gletsjer over honderd jaar volledig is verdwenen, op de uitlopers van de bergtoppen na. We bezoeken Villa Cassel, waar de stichting Pro Natura zich hard maakt voor het behoud van de unieke flora en fauna van het Aletschwoud, een meer dan 1100 jaar oud woud dat groeit op de plekken waar vroeger de gletsjer lag. Bezoekers die meer willen leren over klimaatverandering en de impact op de gletsjer, kunnen hier verschillende excursies boeken.

Pro Natura

Lokaal en natuurlijk

Ook lokale ondernemers zetten zich in voor een duurzaam Wallis. In het Valais Brand Label zijn 260 ondernemers verenigd die zich richten op het lokaal en duurzaam produceren van producten uit de regio. Daarnaast zijn er veel accommodaties die alleen gebruikmaken van lokale producten bij de inrichting van het interieur en het bereiden van gerechten, en speelt hernieuwbare energie een steeds grotere rol in de energievoorziening. Zo verbouwde het Waldhaushotel in het autovrije Bettmeralp zijn kamers volgens een ecologisch duurzaam bouwsysteem met hout dat vrij is van giftige stoffen en chemicaliën. Zo kan het hout aan het einde van zijn levensduur volledig worden gerecycled. Het restaurant van dit hotel is gespecialiseerd in lokaal geproduceerde, biologische en seizoensgebonden gerechten, en heeft het uiteraard ook vegetarische opties. Leuk weetje: Wallis kent de meeste autovrije dorpen van Zwitserland die alleen per gondel bereikbaar zijn.

Water, zon en efficiënt energiegebruik

Waterkracht is een van de belangrijkste bronnen van duurzame energie. Het kanton Wallis produceert 25 tot 30% van de totale energieproductie van Zwitserland. En met meer dan 300 zonnige dagen per jaar levert ook de zon een belangrijke bijdrage aan de duurzame energie in Wallis. Dertig dorpen en steden in het kanton zijn aangemerkt als Energy City, wat inhoudt dat ze een belangrijke bijdrage leveren aan efficiënt energie gebruik, bescherming van de omgeving, herbruikbare energie en omgevingsvriendelijk transport.

Fotocredit: Chris König

Conscious Travel en de NKBV

Nu we kennis hebben gemaakt met de duurzaamheid van Zwitserland en de vele initiatieven die het kanton Wallis te bieden heeft, gaan we onderzoeken hoe de NKBV en Bergsportreizen kunnen leren van deze innovaties. We hopen zo meer duurzame alternatieven te kunnen bieden in bijvoorbeeld onze reizen en cursussen. Wordt vervolgd dus!

Wil je meer weten over duurzaamheid in Zwitserland? Lees verder:

Zwitserland Wallis

alles over duurzaamheid