MENU

Zo belangrijk is het mentale gedeelte bij wedstrijden

Dat onze mindset/mentaliteit belangrijk is bij de voorbereidingen en tijdens een trailrunningwedstrijd. Soms is het zelfs een kwestie van winnen of niet winnen. Ragna Debats legt uit hoe je het mentale gedeelte kunt aanpakken rondom trailrunningwedstrijden.

Door Ragna Debats

Copa de España. Ik had nog nooit een wedstrijd van dit kampioenschap gewonnen en ook al was ik fysiek in een goede vorm, het kwam niet in me op dat ik zou kunnen winnen. Totdat bij de briefing een bekende mij met overtuiging vertelde dat ik de wedstrijd kon winnen. Ik dacht na over zijn woorden en besloot dat dat inderdaad mogelijk was voor me. De dag erna liep ik een goede wedstrijd en won.

Zou ik ook gewonnen hebben als deze persoon mij niet had verteld dat ik kon winnen?

Concurrentie

Course Du Canigou 2016. Na drie kwartier lopen passeerde ik de eerste dame. Ik voelde dat ik duidelijk meer kracht had in m'n benen, maar ze riep me nijdig toe: "sorry Ragna, maar deze keer win je niet van mij!". Ik voelde me ineenkrimpen en liet haar vervolgens weer voorbijgaan. Ze won van me en ik voelde me zo rot gedurende de rest van de wedstrijd dat ik zelfs niet de tweede positie behield en als derde over de finish kwam.

Wat gebeurde er hier, wat speelde er in mijn gedachten?

Domineren

WK Penyagolosa Trails 2018. Vol zelfvertrouwen stond ik aan de start. Ik had me goed voorbereid in alle mogelijke fronten. Fysiek en mentaal was ik er klaar voor. Het startschot werd gegeven en de wedstrijd begon. Tot km 35 liep ik niet continu eerste, maar toch had ik het gevoel de wedstrijd te domineren. Overtuigd en onbetwistbaar liep ik mijn wedstrijd en werd gehuldigd als wereld kampioene ultra trail.

Waar haalde ik nu die overtuiging van vandaan en hoe kwam het dat ik zo vastbesloten en zeker was?

Winnen of verliezen

Het is duidelijk dat onze mindset / mentaliteit erg belangrijk is in de voorbereiding van en tijdens wedstrijden. Het kan, zoals in de bovengenoemde voorbeelden zelfs een kwestie van winnen of niet winnen zijn. Het gaat om vaardigheden voor (bijna) onmiddelijke reacties, zoals in de eerste twee voorbeelden, maar ook het hele mentale proces is van uiterst belang voor het lopen van een optimale wedstrijd, zoals duidelijk herkenbaar is in het laatste voorbeeld. Laten we stapsgewijs het mentale proces doorgaan vanaf het moment dat we kiezen voor een nieuw doel en beginnen met de voorbereidingen hiervoor tot aan de finishlijn en het verwerken van de ervaring die we hebben opgedaan.

Stap voor stap

Doel

Bij het kiezen van één of meerdere hoofddoelen voor een trailseizoen is het van uiterst belang dat je persoonlijke interesse en motivatie uitermate hoog is voor de gekozen wedstrijden. Onhafhankelijk van het respect of de angst die je kan hebben voor een nieuwe uitdaging, is het belangrijk dat je het van binnen helemaal met jezelf eens bent dat je voor je (nieuwe) beproeving wilt gaan. Het geldt niet om een doel voor iemand anders te proberen te behalen of omdat je denkt dat je een dergelijk doel hoort te lopen. Waarom is dit belangrijk? Bij het voorbereiden van een optimale wedstrijd is de juiste motivatie uiterst belangrijk. Je bent immers weken of maanden bezig om je doel voor te bereiden en hoogstwaarschijnlijk speelt je doel tijdens je trainingen herhaalderlijk door je gedachten. Ben je gemotiveerd, dan komt de kracht er om goede fartleks (snelheidsspellen), interval trainingen of duurlopen te doen. Sta je eigenlijk niet helemaal achter je wedstrijdkeuze, dan wordt het veel moeilijker om goede trainingssessies te lopen en is je voorbereiding uieindelijk niet optimaal. Ook geniet je waarschijnlijk niet zo zeer tijdens het trainen en is de voldoening niet zo groot.

Voorbereiding

Tijdens de voorbereiding is het belangrijk om ruim de tijd in te plannen voor alle trainingen. Eerst een goede basis voorbereiding en dan de specifieke trainingen in een soortgelijk terrein als waarin je uiteindelijk de wedstrijd loopt. Ik merk bij mezelf dat vooral deze specifieke trainingen mij veel plezier geven en ik een goed vertrouwen opbouw voor mijn doel. Behalve fysieke trainingen, train ik ook mijn voeding van tijdens de wedstrijd en bespreek ik praktische en mentale strategieën met mijn trainer en sportpsycholoog, maar ook met mijn partner Pere Aurell (topatleet) en mijn fysiotherapeut, die er tevens ook wekelijks voor zorgt dat ik lichamelijk goed in mijn vel zit. Twijfels en onzekerheden worden minder en mogelijke angsten veranderden in respect en een zeker gevoel. Langzaam onstaat het gevoel van vertrouwen en om er helemaal klaar voor te zijn!

De wedstrijd

En dan begint het feestje! We zijn aangekomen bij de wedstrijddag en de volgende stap is om te gaan genieten van het circuit! Frisse berglucht, mooie uitzichten en positieve concentratie op jouw wedstrijd gaan je nu zeker helpen om het beste uit jezelf te halen en een goede race te lopen en je doel te behalen.

Onverwachte omstandigheden oplossen

De afgelopen seizoenen heb ik geprobeerd om het mentale gedeelte tijdens de wedstrijden te optimaliseren. Ik voelde dat ik niet de voldoende vaardigheden had om onverwachte omstandigheden goed op te lossen. Samen met mijn sportpsycholoog stelden we voorafgaande aan de wedstrijden een lijst op met mogelijke situaties die op zouden kunnen treden en vervolgens bedachten we zorgvuldig hoe ik deze situaties ter plekke op kon lossen. Voor elke wedstrijd en voor elke atleet zijn deze situaties natuurlijk weer anders. Het gaat misschien om het omgaan met een vermoeid gevoel in je benen of juist om een optimale reactie als je voorbij gelopen wordt door een concurrent. Na de wedstrijden bespraken we de situaties die zich voorgedaan hadden en hoe ik er mee om was gegaan. Dit analyserende werk heeft mij veel geholpen en er zeker toe gelijd dat ik wereldkampioene werd of de Marathon des Sables zo moeiteloos won.

Ik raad een ieder aan die optimaal wil presteren om zich te verdiepen in de wedstrijdpsychologie!

Meer trailrunning blogs