MENU

Waarom wandelkleren en niet je gewone kloffie?

Wandel jij het liefst in wandelkleren of trek je liever je normale kleding aan om te wandelen? Waarschijnlijk heeft dat te maken met het type wandeling. Gewoon een ommetje ‘s avonds na het werk is toch anders dan een lange trektocht. Maar waarom zou je je wandelkleding niet altijd aan doen? Ik moet bekennen dat mijn kledingkast bijna volledig gevuld is met technische kleding. Op een enkel chique jasje, blousje en broek na, bestaat mijn dagelijkse kleding inmiddels uit merinowollen shirtjes en praktische broeken. Dat is natuurlijk niet aan iedereen besteed. Maar het heeft zo zijn voordelen. Welke? Ik zet ze hier voor je op een rij.

Door Joanne Wissink

Foto's door Mini Expedities

Laagjessysteem

Wandelkleding, ook wel functionele kleding, is altijd opgebouwd rond een laagjessysteem. Meerdere dunne lagen samen geven voldoende warmte, zonder dat je kans loopt om oververhit te raken. Denk bijvoorbeeld aan een dikke winterjas. Trek je deze aan tijdens een wandeling, dan heb je weinig mogelijkheden. Stel het is wel warm, maar het waait hard. Dan is dat lastig op te lossen met deze dikke jas. De jas is te warm, maar zonder jas is de wind te koud. Draag je in plaats van de dikke winterjas een dun regenjack met een dikke fleece, dan kun je de fleece eronder uittrekken. De regenjas houdt dan nog steeds de wind tegen. Het principe van het laagjessysteem zorgt dat je maximaal flexibel bent.

meer over laagjes

Natte kleding

Natte kleding op je huid zorgt ervoor dat je zelf snel afkoelt. Een ommetje in de stad kan natuurlijk prima in een katoenen shirt. Stel je wordt nat, dan trek je na afloop gewoon iets anders aan. Maar zodra je langere wandelingen maakt, is katoen minder fijn. Door te wandelen word je vaak (iets) nat van het zweet. Katoen wordt koud als het nat is. Een technisch shirt transporteert het vocht snel weg. Daardoor blijf je zelf droger en dus warmer. Een wollen shirtje heeft de eigenschap om lekker warm te blijven, ook als het materiaal nat is. Bijkomend voordeel van wol is dat het niet snel stinkt. Ik draag tegenwoordig eigenlijk alleen maar wollen shirtjes. Ook als ik een sprintje naar de bus moet trekken blijf ik droog en warm. Zorg dat je huid droog blijft en dus warm. Dat is fijn tijdens het wandelen.

Elastische kleding

Waarom zou je elastische kleding aandoen tijdens het wandelen? In het ‘normale leven’ loopt bijna iedereen in een spijkerbroek. Maar zo’n spijkerbroek is echt ellendig als het regent. Het is meteen een enorm zwaar en stijf gevaarte dat om je lijf hangt. Daarnaast houdt het je ook niet meer warm. Kies dus liever voor één van de verschillende soorten wandelbroeken. Gelukkig zijn deze lang niet allemaal van het type ‘kaki’broek met afritspijpen. Je hebt elastische softshellbroeken die comfortabel zitten en de wind enigszins buiten houden, een iets stijvere outdoorbroek die nauwelijks vocht opneemt, of juist heel lichte broeken die supersnel drogen. Als je al nat wordt, is de broek gedroogd voor je thuis bent. Zelf ben ik ook fan van elastische spijkerbroeken. Die rekken gewoon mee, ook als ze nat zijn. Er zijn veel verschillende type broeken, die allemaal lekkerder zitten dan een spijkerbroek tijdens een wandeling.

Ademend

Een ademende regenjas is wellicht het eerste kledingstuk dat je blij maakt tijdens een wandeling. Als je langere tochten maakt, is het belangrijk om droog te blijven en geen last van de wind te hebben. Daarvoor zijn al die buitensport regenjassen bedoeld. Bij een regenbui is niet het grootste probleem dat je nat wordt van de regen, maar dat je van binnenuit nat wordt van het zweet. Dan helpt een ademende regenjas. Je zult zien dat die ook lekker zijn om aan te trekken tegen de wind. Tegenwoordig heb je enorm veel ademende regenjassen, van hele dunne jacks, tot stevige robuuste regenjassen. Als je nog nooit eerder een regenjas hebt gekocht hoef je echt niet direct de hoofdprijs te betalen. Goedkopere jassen zijn vaak prima, maar ze gaan meestal wel korter mee.

Kleurig is goed op de foto

Nederlanders zijn erg schuchter over kleur in hun kleding. Misschien is het de calvinistische inslag om niet te willen opvallen. En de meeste mensen doen dat ook niet. Maar heb jij wel eens een leuke wandelfoto gemaakt? Je zult zien, dat die donkere kleuren helemaal wegvallen op de foto. Dus wil jij een leuke foto van jezelf in de natuur of in de bergen? Trek dan toch eens iets aan met kleur. Ook makkelijk als er een keer iets is en je wilt de aandacht trekken van hulptroepen. Jou lopen ze niet voorbij!

Voor ieder wat

De ontwikkeling in wandelkleding is enorm. Twintig jaar geleden was er als vrouw nauwelijks keuze. Nu hebben de meeste technische merken ook kledinglijnen voor dagelijks gebruik. Je hoeft er niet uit te zien als een boswachter met een zakjesvest en wollen sokken in sandalen. Als je in verschillende winkels kijkt, lukt het om een leuke garderobe samen te stellen waar je zelf heel blij van wordt. Mijn tip: kijk ook in het buitenland wat er te koop is. In landen als Duitsland, Scandinavië of Italië hangen in de winkels vaak meer modellen en kleuren dan in Nederland.