MENU

‘Télérando’ - Blog Koen Bakkers

Een blog van Koen Bakkers die schrijft over Telérando: skiliften gecombineerd met toerskiën.

La Plagne Bellecote en omgeving. Foto: skiërs Tim Vanhoutteghem en Koen Bakkers

Buiten de piste

Het toerskiën bloeit als nooit te voren. Binnen de skimarkt is dit het segment met de grootste groei. Zonder je te vervelen met getallen is de populariteit te verklaren. Buiten de piste –in de vrije natuur en weg van drukte- voortbewegen zowel omhoog als omlaag is een bezigheid die veel voldoening brengt. Een wandeling in de vrije natuur wordt gecombineerd met een onverspoorde afdaling.  Buitenavontuur als totaalervaring die voedt. In het drukke bestaan van alledag is toerskiën een klinkende winterse vertaling van het dogma; actief ontspannen.

Gevoed door de immer groeiende groep fans volgen innovaties elkaar op. Licht materiaal is de heersende trend; ski’s, bindingen en schoenen worden almaar lichter. Door het verlies in gewicht zijn toerskiën en freeride skiën (freetour/freerando) aan het samen komen als één onderdeel van het voortbewegen -zowel omhoog als omlaag- in het off piste terrein. Met daarbij de keus om af te dalen in de wijze die bij jezelf en materiaalkeuze past.

Video: Paul de Groot en Koen Bakkers

Traditioneel is toerskiën een bezigheid waarbij je geen skigebied en liftenpark nodig hebt. De overgang van weg naar sneeuwgrens is de start van de tour. Hoogtemeters maken bij het stijgen en mogelijk ook bij het dalen. Het mooie van deze vorm is dat de alpen een groter speelveld worden dan de skigebieden met liftennetwerken. Bij toerskiën denkt men in bergtoppen, regio’s en hoogtekaarten. Handig hierbij zijn de skitopo-boeken waarbij routes worden besproken en gekwalificeerd in graad van complexiteit.

Liftennetwerk

Een liftennetwerk kan ook in je voordeel werken. Zo snoep je veel hoogtemeters en afstand af van je mogelijke skitour-doel. In elk skigebied zijn leuke combinaties te maken tussen de traditionele skitopo routes en het liftennetwerk. De ervaring in vergelijk met het traditionele toerskiën blijft hetzelfde. Zodra je het liftennetwerk gaat verlaten en op eigen kracht in het terrein gaat voortbewegen. Groot voordeel is dan de afname van totaalinspanning van hoogtemeters – door inzet van lift. Conditioneel is een tourervaring op deze wijze toegankelijker. Zelfs zou je het verblijf in een berghut in een route kunnen inbouwen. Aan de randen van veel skigebieden liggen berghutten die al of niet in de winter bemand zijn.

Met skitopo boeken, pistekaarten en hoogtekaarten (en eventueel een kompas en hoogtemeter) kun je zo een nieuwe dimensie geven aan een skigebied-dag. Tochtvoorbereiding is essentieel. Voor het slagen van een mooie ski-tour & skilift combinatiedag is het goed om alle mogelijke vraagstukken van tevoren duidelijk te hebben. Daarnaast bekwaam zijn met tools zodat je behendiger wordt in het begrijpen waar je bent en gaat op de berg. Herhaling draagt ook bij het kundiger worden in het terrein. Met meerdere keren terugkeren naar eenzelfde skigebied zorg je ervoor dat de omgeving meer begint te leven. Investeer ook. Ga onderweg met een gids en spreek andere toerski enthousiastelingen aan die in het gebied actief zijn. En uiteraard; lees en begrijp het sneeuwbulletin en weersbericht.

Een dag van toerskiën in combi met het liftennetwerk, kan zo net voor die avontuurlijke -en toegankelijke- ervaring zorgen die het winterse verblijf in de alpen extra speciaal maakt.

Volg Koen Bakkers via zijn website en Facebook en Paul de Groot op Instagram en Facebook