MENU

Nederlands Kampioenschap skyrunning: het is bijna zover

In het weekend van 14 t/m 16 juni wordt het Nederlands Kampioenschap Skyrunning gehouden in het Zwitserse Tesserete.

Een kleine 50 Nederlandse deelnemers dingen mee naar de nationale kampioenschappen in drie disciplines: de skyrace van 27 kilometer en 2200 hoogtemeters, de verticale kilometer en de Ultra van 113 kilometer en 7400 hoogtemeters.

De kampioenschappen worden net als vorig jaar verlopen binnen de Scenic Trail, een grote internationale wedstrijd waar in totaal zo'n 2500 lopers aan de start verschijnen.

Vrijdagnacht om middernacht starten de Ultralopers voor hun megaklus. Zaterdagochtend om 09.00 uur gaan de Skyrunners los voor hun race over 27 kilometer Het sluit- en spektakelstuk is op zondag om 10.00 uur: de verticale kilometer, af te leggen in een parcours van 4,5 kilometer. Dit sprintje omhoog duurt gemiddeld een uur, dus rond het middaguur weten we wie zich Nederlands kampioen van 2019 mogen noemen.

Daan Buitenhuis is kanshebber op zowel de K27 Skyrace als op de K4 Vertical, want hij doet aan beide onderdelen mee. Sinds zijn eerste deelname drie jaar geleden is hij verslingerd geraakt. De skyrace is voor hem de mooiste race, de verticale kilometer een soort toetje. "Een soort achtbaan waarin je al snel denkt: waar ben ik aan begonnen?", aldus Daan. "Maar het effect is echt gaaf, de intensiteit is zó hoog!" De combinatie van skyrace op zaterdag en verticale kilometer o zondag noemt Daan 'niet ideaal'. Laconiek: "Vorig jaar had ik na de skyrace blaren op mijn hakken, maar gelukkig gebruik je bij de kilometer vooral je voorvoet."

Over kampioen worden praat Daan minder, wel over deelnemen en steeds wat extremer worden. Het is geen doel voor hem, maar zo gaat het gewoon, steeds hoger. Ultiem? Daan durft het nog maar amper hardop te zeggen: de Monte Rosa Sky Marathon, ooit eens, als hij er klaar voor is.

NK Skyrunning 2019