MENU

Masterclass buitenklimmen van Jorg Verhoeven

In het voorjaar organiseerde de NKBV een winactie voor leden om te leren klimmen van een pro. Deelnemers die de beste motivatie hadden om #vanbinnennaarbuiten te gaan op masterclass, werden uitgenodigd voor een reis naar het Zillertal en twee dagen training van Jorg.

Door Rozemarijn Tromp

Een masterclass buiten klimmen door Jorg Verhoeven, wie wil dat nou niet? In juni ging ik als VIP op geheel verzorgde reis naar buiten met de NKBV. Ontbijt, lunch en avondeten van een privékok en een boulderhal naast ons bed voor de nodige oefeningen. Een topfotograaf voor de blijvende herinneringen en overnachtingen in het prachtig Oostenrijkse chalet Der Diggl met een fantastisch uitzicht. Om kans te maken op deze reis deelde ik een (foto)motivatie waaruit bleek waarom wij zo graag mee wilden op deze droomtrip. Van binnen naar buiten, van de hal naar het Zillertal. Samen met mij zijn Jens en Daniël de gelukkige winnaars en mogen we allemaal een klimmaatje meenemen.

De eerste stappen in de rots

We zijn een bont gezelschap van zes klimmers in alle leeftijden en met verschillende achtergronden Op maandagavond zitten we in de huiselijke keuken van Der Diggl aan onze eerste gezamenlijke maaltijd. Jorg inventariseert de niveau’s en wensen voor de komende dagen.

De eerste ochtend is het grijs en regent het een beetje. We beginnen in de schuur naast het chalet. Jorg geeft instructies over het voorklimmen op de rots, en legt uit over touwen, slinges, karabiners en de beste zekeringstechnieken. Het interessantst zijn misschien wel de wetenswaardigheden uit de professionele klimwereld die hij vertelt. We pakken onze tassen en verdelen ons over de auto’s. De eerste routes worden geklommen op een mooi rotsje vlak langs de weg. Jens en Jent houden het oefenwandje al gauw voor gezien en verdwijnen naar moeilijk begaanbaar terrein. En geef ze eens ongelijk! Het zijn jonge honden die aan het begin van hun buitenklimcarrière staan. Na het wennen aan de rots genieten we van de lunch, die persoonlijk is gebracht door de kok Benedikt. Langs het kolkende riviertje op Ewige Jägdgrunde doen we nieuwe energie op voor de voorklim-zeker-val-oefening met Jorg.

Jong geleerd

Ondertussen slaapt onze dochter Tin van 8 maanden heerlijk in haar tentje in de frisse Alpen lucht tussen alle top klimmers en het wuivende groene gras. Hopelijk snuift ze dit fantastische buitengevoel op, wie weet als start van vele prachtige outdoortrips.

We klimmen in koppels verder verspreid over Wig und Wam, ieder ons eigen niveau en eigen soort routes. Jorg loopt rond, strooit met tips en coacht me door een moeilijke instap. Gonda kopt een mooie 5c in en Jens hoor ik opgelucht ademhalen als hij een setje inklipt in een 7a plaat route.

Te gekke masterclass

Ook de volgende ochtend starten we met theorie in de schuur. Dit keer ligt de focus op multipitchen. Jorg zet wat nutjes in de kieren tussen de planken en bouwt zijn standplaats. Na een oefenochtend voetplaatsing in de boulders mogen we het zelf gaan doen op de doorkliefde rots Häuptling. Jens en Jent klimmen samen met Jorg in de felle zon van pitch naar pitch, het gezoem van de drone boven hun hoofd. Daniël en Benedikt wagen zich samen aan prachtige rotspartij. Corin klimt haar eerste multipitch met Jorg in de laatste zonnestralen. Vanuit de weide is het een mooi gezicht, die miertjes die tegen de wand op klimmen. Aan het einde van de dag - de zon kruipt net achter de berg - klimt Ulbe voor naar het eerste relais. Ik mag als er tweede achteraan. Jorg weet me ook deze keer te motiveren en geeft me bij elke enge pas geduldig aanwijzingen zodat ook ik uiteindelijk, met knikkende knietjes, na de eerste pitch in mijn zelfzekering hang. Jorg klimt achter me aan en helpt me de moed erin te houden om tot de top door te zetten. En wat was dat het waard! Een adembenemend uitzicht met een opkomende maan tegen de helder blauwe Alpen lucht. Een gave afsluiting van een te gekke masterclass door Jorg.

Bekijk een foto-impressie van de masterclass:

Masterclass Jorg Verhoeven

Mee naar buiten

Wil je net als Rozemarijn zelf ook kennismaken met buiten klimmen? Lees onze info en tips en ga mee #vanbinnennaarbuiten.

#vanbinnennaarbuiten

Terug naar overzicht

Jorg Verhoeven nam 16 jaar deel aan het World Cup circuit. Hij begon zijn internationale klimcarrière in 1999 met een zesde plaats bij een EYC Lead in Imst. Een jaar later keert hij terug naar Imst om er zijn eerste internationale overwinning te behalen in Lead. In 2002 wordt hij Wereld Jeugdkampioen Lead in de Jongens A categorie in Canteleu (FRA). Als junior herhaalt hij deze prestatie in 2004 door opnieuw Wereld Jeugdkampioen Lead te worden bij de junioren in Edinburgh (GBR). In deze jaren is Jorg ook al actief in het World Cup Lead circuit waarin hij in 2005 zijn eerste zege boekt in Valence. Jorg is na het WK Sportklimmen in zijn woonplaats Innsbruck gestopt als internationale sportklimmer. Hij focust nu meer op zijn Project 9b.