MENU

Test Lowe Alpine Altus 42:47 rugzak

De Lowe Alpine Altus 42:47 is een middelgrote rugzak en ontworpen met een huttentocht in het achterhoofd. Rest de vraag of ze in Engeland hun werk een beetje goed gedaan hebben. Lees de test!

De Lowe Alpine Altus 42:47 is een van de loten van de nieuwe Altus familie. Deze familie begint met de Altus ND30 waarbij ND staat bij voor een dames rugzak. Dan volgen de 32, de ND40:45, de hier getest 42:47, een ND50:55 en de 52:57 sluit de rij.

Variabele inhoud

De Altus 42:47 heeft een hoofdvak met een variabele inhoud. Dit kan door aan de bovenzijde het hoofdvak van een soort slurf – die 5 liter extra - te voorzien die je nog helemaal vol kan stoppen. Zo gaat de inhoud van 42 naar 47 liter. Het mag voor zich spreken dat het klepvak in hoogte verstelbaar is. Het hoofdvak is ook nog eens in tweeën te delen doordat op ongeveer één derde van de onderkant een scheidingsklep met rits zit. Dit is handig om bijvoorbeeld je slaapzak op te bergen of je vuile was. Aan de andere kant… vind ik de rugzak eigenlijk te klein voor een dergelijk vak. Zeker omdat - in tegenstelling tot bij veel grotere rugzakken - het hoofdvak geen opening aan de onderzijde heeft om bij het onderste compartiment te kunnen.

U-rits en opening

De manier om erbij te kunnen is de rugzak op zijn rugpand te leggen. Je hebt dan een grote U-vormige opening met rits aan de bovenzijde. Zo kan je bij het ondervak en bij de spullen in het midden van de rugzak en hoef je niet alles via de opening aan de bovenzijde eruit te halen. In de ‘klep’ van dit U-vak zit nog een vakje met rits verborgen. Tussen het U-vak en de onderkant van de rugzak zitten twee compressiebanden. Deze zorgen er niet alleen voor dat je de onderzijde kan comprimeren maar halen ook de spanning van de U-rits als je de Altus eigenlijk iets te vol stouwt. De opening aan de bovenzijde is riant, prima toegankelijk en heeft een makkelijk en snel open/sluitsysteem. Om de bovenzijde goed bij elkaar te houden is er bovendien nog een compressieband geplaatst. Die band is ook handig als je bovenop een tent of een klimtouw onder de klep wilt dragen; met de compressieband zet je het zaakje goed vast.

Klepvak

Zoals gezegd is het klepvak in hoogte verstelbaar. Het klepvak heeft twee vakken: een aan de buitenzijde en een veilig aan de binnenzijde. Die aan de buitenzijde is het grootst en prima te gebruiken voor spul dat je snel nodig hebt. Ik stop er altijd zonnebrand, zonnebril, muts, handschoenen en wat kleingeld in. Het vak aan de binnenzijde is goed voor paspoort en portemonnee. En… voor je sleutels want hier zit een sleutelhaak. Fijn van Lowe Alpine vind ik dat de noodsignalen aan de onderzijde van het klepvak gedrukt zijn.

Water

De Lowe Alpine Altus 42:47 heeft aan de binnenzijde een vak voor een hydratiezak. Aan de rechterzijde zit de slangdoorvoer. Ik vind het jammer dat er aan de linkerkant niet ook een doorvoer is want voor linkshandigen is een rechter doorvoer echt minder praktisch. Aan beide zijkanten heeft de Altus nog twee diepe bergvakken voor bidons of thermosflessen. De vakken staan erg rechtop waardoor het nogal en toer is om er tijdens het lopen een fles uit te halen. Dit is onhandig. Echt top is dat je de flessen met een compressieband heel goed vast kan zetten; dat een fles er tijdens een klauter passage uit valt is nagenoeg uitgesloten.

De rest

Aan de voorzijde heeft de Altus een groot rekbaar vak met mesh en een drainage gat. Een uitstekende plek om een regenjas op te bergen die je onderweg snel wilt kunnen pakken. Ook is het een plek om nat goed op te bergen. Aan weerzijde van dit vak zitten lussen – Daisy Chains - waarmee je nog meer spul aan de buitenzijde kan bevestigen. Bij mij altijd een mok aan een karabiner. Op de heupband zitten twee flexibele mesh zakken met rits. Ik stop altijd een lippenspul en een mueslireep in. Volgens sommigen ook de plek voor je smartphone… Niet doen: de kromming van de heupband kan je telefoon beschadigen als er te veel druk op komt.

Regenhoes

In de bodem van de Lowe Alpine Altus 42:47 zit achter een rits de regenhoes verstopt. Deze hoes is fel oranje wat in geval van slecht weer en/of een noodsituatie uitstekend is. De hoes is met een trekkoord nauw op de rugzak aan te sluiten. Heel goed is de houtje-touwtje bevestiging halverwege waarmee de hoes aan de rugzak vast zit. Dit voorkomt openwaaien of het onbedoeld toch inregenen.

Stokken, ski’s, pickels en ijsbijlen

Dat de Lowe Alpine Altus 42:47 een echte rugzak is voor serieuze (winter)tochten bewijzen de prachtige houders voor pickels, ijsbijlen en stokken. De eerste twee haak je vast met een soort houtje-touwtje systeem. Nog mooier is de stokbevestiging. Aan de onderzijde gaan de stokken is een kunststof houdertje waardoor de punt goed en veilig vast zit. Aan de bovenzijde kan je stokken alleen achter een compressieband stoppen of – nog beter – door een speciaal lusje in die compressieband. Met de laatste methode zitten de stokken gegarandeerd muurvast en kan je op je kop gaan staan. Nadeel is wel dat even snel je stokken pakken er niet in zit. Onder de compressiebanden aan de zijkanten van de rugzak kan je ook nog ski’s bevestigen.

Air Contour+ draagsysteem

De gehele Altus serie is voorzien van het Air Contour+ draagsysteem. Het zichtbare deel van het rugpand bestaat uit een ‘foam’ plaat met daarover heen een gaas structuur. Die foamen plaat heeft een brede verticale uitsparing in het midden en meerdere horizontale kleine aan de zijkanten. De eerste zorgt ervoor dat de ruggengraat vrij blijft van druk van de rugzak en alle bewegingsvrijheid krijgt die hij nodig heeft bij Alpine tochten. De rest zorgt voor ventilatie.

Achter het rugpand zit een grote plak klittenband. Deze bevestigt het rugpand aan de schouderbanden. Door dit los te maken kan je schouderbanden hoger of lager zetten en daarmee de ruglengte van de Altus verstellen. Ik test hier de M-L variant en die is verstelbaar van minimaal 48 cm naar maximaal 53 cm. Als je achter het klittenband wat verder kijkt zie je ook het ‘onzichtbare’ deel van het rugpand: twee 15mm aluminium strips vormen de ruggengraat van de rugzak zelf.

Schouderbanden en heupband

De schouderbanden zijn dik gepolsterd en hebben ventilatiesleuven voor de nodige verkoeling. De schouderbanden hebben loadlifters en op de borst zit een goede band met clip en fluitje die voorkomt dat de schouderbanden onbedoeld naar de zijkanten weg schuiven. Het verstelsysteem middels een wigje (zie foto) werkt uitstekend. De voorgevormde heupband is eveneens dik en stevig en dankzij de ruime verstelmogelijkheid zullen weinig mensen hem niet passen.

De praktijk

Ik heb de Lowe Alpine Altus 42:47 twee maanden kunnen gebruiken en de rugzak bevalt. Grootste pluspunt is het draagsysteem. Ik hou van rugzakken die stevig op mijn rug zitten en tijdens het lopen en klauteren doen wat ik wil en die niet een eigen weg gaan. Ondanks pogingen het rugpand te laten ventileren mag je dat met een korrel zout nemen: actief bezig zijn levert een natte rug op. Maar ik heb dat liever dan een rugzak met een super ventilerend rugpand dat op 10 cm van mijn rug zit. Niet goed voor de balans! De verstelmogelijkheden van het draagsysteem zijn prima en het geheel draagt comfortabel. De sterk voorgevormde en solide uitgevoerde heupband zorgt ervoor dat je de Altus met behoorlijk wat gewicht kan laden. Ik heb met 15 kg gelopen en dat ging prima.

Materialen, gewicht en duurzaamheid

De Lowe Alpine Altus 42:47 is grotendeels gemaakt van 210 denier Robic Ripstop nylon terwijl de bodem en zijkanten uitgevoerd zijn in zwaarder 450 denier nylon met een Hydroshield waterafstotende coating. Voor een rugzak zijn dit behoorlijke zware materialen en dat komt de duurzaamheid ten goede. Iets waar Lowe Alpine toch al om bekend staat. In de keuze van duurzaam geproduceerde materialen heeft Lowe Alpine nog een weg te gaan. Gezien de materialen en alle eigenschappen van de rugzak is het gewicht van 1702 gram (op mijn geijkte weegschaal, Lowe Alpine geeft zelf 1700 gram op) verklaarbaar, maar wel aan de hoge kant in vergelijking met de concurrentie.

Conclusie

De Lowe Alpine Altus 42:47 is een solide gebouwde en bijzonder veelzijdige rugzak: bruikbaar van citytrip tot huttentocht tot toerskiën. Vakken zijn goed bereikbaar en makkelijk in het gebruik. De grote U-opening aan de voorzijde is slim. De interne scheiding had van mij niet gehoeven. De Daisy Chain is handig om spul aan vast te knopen en de bevestiging van stokken en pickels zijn prima. De aandacht voor veiligheid (noodsignalen, fluitje, oranje regenhoes) staat bij Lowe Alpine hoog in het vaandel. Het Air Contour+ draagsysteem is comfortabel en werkt goed tot zeker 15 kg. Minder makkelijk in gebruik zijn de flessenhouders en ik vind het jammer dat er geen twee slang doorvoeren voor je hydratiezak zijn. De Lowe Alpine Altus 42:47 weegt 1702 gram en daarmee is hij wel een beetje aan de zware kant. De prijs van € 169,95 is normaal. 4 sterren.

Nawoord

Ik leg mijn testen altijd voor aan fabrikanten om te controleren of ik de feitelijke informatie helemaal juist heb. Dat heb ik nu ook gedaan. Lowe Alpine laat echter ook weten dat er inmiddels een volledig team op duurzaamheid zit en dat dit voor hun wel degelijk een speerpunt is. In de komende drie jaar gaat daar volgens Lowe Alpine een hoop – ten goede - in veranderen. In de huidige collectie is dit nog niet zichtbaar. Ik heb de uitnodiging gekregen om daar over een paar maanden over bijgepraat te worden. Wordt vervolgd.

Terug naar overzicht