MENU

Test Vaude Marwees 500 DWN

De Vaude Marwees 500 DWN is een mummie model slaapzak en geschikt voor 3 seizoenen. En bovendien gevuld met gerecycled dons. Lees de test!

De Vaude Marwees 500 DWN is een geheel nieuw ontwikkelde mummie slaapzak binnen het Vaude gamma. Bijzonder aan de Marwees 500 DWN is dat hij gevuld is met gerecycled dons.

Vaude en milieu

Bij Vaude staat het milieu al jaren centraal bij alles wat ze doen. Grote drijvende kracht is de huidige eigenaar en baas van Vaude, Antje von Dewitz. Dit jaar is het voor het eerst dat Vaude ook gerecycled dons gebruikt in haar producten. Dat gerecyclede dons komt van consumenten afval – post consumer waste – en daarbij moet je denken aan donsbedden en kussens maar ook oude donsjassen. Deze spullen worden verzameld door bedrijven die textiel inzamelen voor hergebruik. Waar het product niet meer herbruikbaar is als geheel, worden de waardevolle grondstoffen zoals dons eruit gehaald. Dit alles gebeurt volgens de richtlijn van de Global Recycling Standard Guidelines.

Dons-standaard

Vaude gebruikt voor haar producten waar nieuw dons in zit uitsluitend dons van dieren die geslacht zijn voor consumptie. Maar niet van de dieren die gehouden worden voor de productie van foie-gras. Al het dons van Vaude komt uit Polen en de productieketen staat onder strenge kwaliteitscontrole. Bij het gerecyclede dons heeft Vaude geen zicht op de oorsprong van het dons. Daarmee zou het in kunnen gaan tegen Vaude’s eigen donsstandaard, maar hergebruik is beter dan nieuw dons ongeacht de bron in mijn ogen.

Nadat het dons uit de kleding is gehaald, wordt het gewassen en op hoge temperatuur gesteriliseerd. Door dit proces worden de isolerende eigenschappen van dons weer geregenereerd. Ook hierbij houdt Vaude naar eigen zeggen rekening met de energie die dit kost en dat deze ook van verantwoorde bron is. Voor zover de achtergronden bij de Vaude Marwees 500 DWN. Over naar de slaapzak zelf.

Materialen en gewichten

De Vaude Marwees 500 DWN heeft een buitentijk van 50 Denier 300T ripstop polyester. De binnentijk is van hetzelfde materiaal maar is geen ripstop. De slaapzak is aan de binnenzijde van de buitentijk voorzien van een laagje acryl dat voorkomt dat de kleine donsveertjes door de tijk naar buiten ‘kruipen’. Het dons in de slaapzak zit in banen met een H-vorm waardoor binnen- en buitentijk van elkaar gescheiden zijn en je geen last hebt van koudebruggen op de naden. De slaapzak is aan de buitenzijde niet voorzien van een waterafstotende laag (Durable Water Repellant DWR). De vulling is zoals gezegd van gerecycled dons: 500 gram in totaal waarvan 75% eenden dons en 25% eenden veren.

De slaapzak heeft een pakmaat van 20 x 27 centimeter en een gewicht van 1200 gram ex en 1300 gram incl. de compressiezak, volgens Vaude. Ik weeg de slaapzak met compressiezak op mijn geijkte weegschaal op 1368 gram. Eenmaal uitgerold is de slaapzak 220 cm lang en bij de schouders 80 cm breed en daarmee is hij geschikt voor personen van ca. 1,85 meter.

CUIN-waarde

Het dons heeft een CUIN-waarde van 550. CUIN zegt iets over de kwaliteit van het dons en de mate waarin het isoleert. Hij hoger de waarde hoe hoger de kwaliteit en daarmee helaas ook de prijs. 550 is een prima gemiddelde voor een slaapzak die vooral van het late voorjaar tot het vroege najaar gebruikt wordt. Iets wat ook bevestigd wordt door de isolatiewaarden. Deze worden volgens een Europese test in een laboratorium gemeten waardoor slaapzakken onderling vergelijkbaar zijn. De comfort temperatuur is 2 graden, de Limiet -3 graden en de Extreem -20 graden. Die 550 is overigens wel een minimum-waarde, want aan elke slaapzak zit een label met QR-code waarmee je het dons kan traceren. In ‘mijn’ slaapzak zit een dons-lichting met een waarde van 645 CUIN!

Compressiezak

De compressiezak van de Vaude Marwees 500 DWN is van goede kwaliteit. Hij is lekker groot waardoor ik de slaapzak er makkelijk in kan proppen. Comprimeren is ook makkelijk door de bovenzijde dicht te rollen. De sluiting met twee aluminium haakjes en een daiseychain aan de zijkanten van de zak, geven hem een mooi technisch uiterlijk. Ik vind het een beetje jammer dat de compressiezak niet waterdicht is. Eenmaal uit de compressiezak heeft de slaapzak een klein half uur nodig om echt helemaal mooi bol te gaan staan. Doe dit dus ruim voordat je de slaapzak in kruipt.

Rits-geleiderails

De slaapzak heeft een mooie lange YYK rits aan de linkerzijde. Het is een tweeweg rits waardoor je hem dus helemaal dicht kan ritsen, maar ook aan de onderzijde open kan maken als je warme voeten krijgt. Aan de bovenzijde heeft de rits aan zippergarage waardoor de metalen rits niet tegen je gezicht kan komen. De rits heeft een prima treklip; handig met koude handen. Achter de rits zit een goed gevulde tochtslurf. Mooi detail is dat de rits aan weerzijde voorzien is van een soort geleiderails. Het nut wordt me snel duidelijk: bij het dichtritsen van de slaapzak komt de rits nooit klem te zitten in de tochtslurf. Dat is wel eens anders.

Capuchon

De capuchon is behoorlijk ruim waardoor je er voor kan kiezen om een kussen in je slaapzak te leggen in plaats van er onder. De capuchon heeft een trekkoord en sluit daardoor goed aan rond het hoofd. Wel zit de kunststof klemborging van het koord soms in de weg als je op je rechterzij slaapt. Mooi bedacht is dat het deel van het koord waar je op ligt plat is terwijl het koord rond het gezicht rond is. Jammer is wel dat het platte deel al snel rafeltjes vertoond door het aantrekken in de klemborging.

Wamtekraag

Rond de nek heeft de Vaude Marwees 500 DWN een hele dikke warmtekraag met trekkoord en drukknoop. Hier verlies je zeker geen warmte! Aan de binnenzijde vind je nog een klein zakje met rits voor je paspoort of een paar oorddoppen. Bij het voeteneind heeft de slaapzak aan de buitenzijde twee lussen. Hiermee kan je hem aan een hanger ophangen als je de slaapzak langere tijd niet gebruikt.

Praktijk

Ik heb de Vaude Marwees 500 DWN kunnen testen tijdens het kamperen in de winter en het voorjaar van 2019. In het begin was het een beetje wennen aan de lucht van de slaapzak. Nieuw heeft hij een apart geurtje, maar dat verdwijnt na een paar nachten slapen. Staar je hier dus niet blind op in de winkel. De buitentijk is sterk en soepel. De binnentijk sterk en zacht. Qua materiaal is het een weliswaar een 100% ‘plastic’ slaapzak, maar zo slaapt hij niet. Vooral de binnentijk doet me sterk denken aan die van een lekkere katoenen tijk. Opvallend is dat de slaapzak geen dons door de tijk of naden verliest. Top! Met mijn lengte van 169,5 cm was de slaapzak nogal ruim en lang maar doordat je de capuchon en de tochtslurf goed kan aansnoeren heb ik nauwelijks last gehad van warmteverlies. Bij de voeten heeft de slaapzak een doos vorm waardoor voeten alle ruimte hebben.

Lekker warm maar…

Met 550 CUIN – ok, 645 CUIN - en een comfort temperatuur van 2 graden, is de Vaude Marwees 500 DWN zeker geen slaapzak voor dagen met vrieskoude. Sterker nog… ik vind de 2 graden zelfs een beetje te positief. Nu is dit een lab-waarde, maar een paar nachten van 5 graden leverde ’s morgens toch een wat koud gevoel op. Een setje thermo-ondergoed is dan de oplossing. Het dagelijkse ritueel van inpakken en uitpakken leverde geen verassende inzichten op. Ga je kamperen… houd er dan rekening mee dat de slaapzak geen waterafstotende laag heeft. Voeten tegen nat tentdoek kunnen een wat natte slaapzak op leveren. Een milieureden hiervoor is er niet omdat Vaude in andere producten bewijst milieuvriendelijke versies te hebben.

Conclusie

De Vaude Marwees 500 DWN is wat mij betreft een prima slaapzak voor drie-seizoens gebruik zolang de temperaturen niet onder de vijf graden komen. Doen ze dat wel: zorg voor lang ondergoed. De slaapzak is prettig in het gebruik, slaapt buitengewoon comfortabel en is erg mooi gemaakt. Voor zover doet de Vaude Marwees 500 DWN dus wat je verwacht van een goede slaapzak. Dat Vaude er dankzij het gerecyclede dons nog een extra aankoop argument aan toe voegt, vind ik een groot applaus waard. Jammer is de snelle slijtage van het koord bij de capuchon Kampeerders moeten er op bedacht zijn dat liggen tegen nat tentdoek een wat vochtige slaapzak kan opleveren. Gebruik je de slaapzak voor huttentochten dan telt dat natuurlijk niet. De prijs van € 230,00 is concurrerend met slaapzakken van niet gerecycled dons en ik vind het de Vaude Marwees 500 DWN meer dan waard. Al met al vier sterren!

Reactie van Sylvia Klip van Vaude: ‘Dat de slaapzak geen waterafstotende laag heeft, heeft meerdere redenen. De coating zou de ademende werking van de slaapzak verminderen. Daarnaast gaan wij er van uit dat je niet met de slaapzak tegen het tentdoek komt. Onze tenten hebben een lengte van 225 cm en de afstand tussen binnen en buitentent is ruim voldoende om een vochtige binnentent te voorkomen. We snappen natuurlijk ook dat niet iedereen een Vaude tent heeft al zou dat wel de beste combi zijn.’

Plus

  • Gerecycled dons
  • Aandacht voor milieu
  • Comfortabel
  • Constructie rits
  • Drie-seizoenen, maar…

Min

  • …Iets optimistische comforttemperatuur
  • Geen waterafstotende coating
  • Snelle slijtage koord

Meer info

Terug naar overzicht