MENU

Lopen door het Hochschwarzwald: een wandeling door de geschiedenis

Een eeuwenoud gebied met handels- en verbindingsroutes, een bergklimaat dat goed is voor de gezondheid en een van de mooiste wandelgebieden in Duitsland.

Door: Peter Daalder

Het Hochschwarzwald, het hoogste gedeelte van het Zwarte Woud, is van oudsher altijd een gebied geweest waar veel gebeurde. Tijdens de IJstijd waren het de gletsjers die het landschap vormden rond de Feldberg, de hoogste berg van het gebied. Zo ontstonden fraaie bergkammen, heldere ijsmeren en diepe valleien.

De Romeinen maakten hun wegen door de dichte bossen van het gebied, gevolgd door de Germanen en de Kelten. In de 11e eeuw vestigden monniken zich in het gebied. Zij stichtten kloosters en leefden van de bosbouw. Mensen die houtskool maakten, glasblazers en herders gingen werken en wonen in het gebied. Zo ontstonden routes die gebruikt werden door de herders met hun kuddes en kon ook de handel opbloeien.

Bedevaart, werk en rust

Op die manier werd het Hochschwarzwald een gebied waar lange tijd mensen kwamen op bedevaart naar de diverse kloosters, voor hun werk en om te ontspannen en te rusten. Tegenwoordig lopen bezoekers op deze eeuwenoude routes in een landschappelijk uniek vakantiegebied, terwijl ze genieten van het gezonde klimaat op deze hoogte. Door de zuivere lucht is het mogelijk het hele jaar te genieten van prachtige vergezichten, over het hele Zwarte Woud tot aan de Alpen.

Bijzonderheden van het Hochschwarzwald

  • Een gevarieerd landschap van ruim 1000 km² in het gebied rond de 1493 meter hoge Feldberg;

  • Een uitstekend bergklimaat, gedeeltelijk op een hoogte boven de 1000 meter met heldere, frisse lucht en noodzakelijk zonlicht; met zeven door de overheid gecertificeerde gezondheidsoorden;

  • Onderscheiden als ‘premium wandel- en hikegebied’ door het Deutsches Wanderinstitut, met een uitgebreid netwerk van 2147 kilometer wandel- en hikepaden.

Alles over de Hooglanden in het Zwarte Woud

In de hoogste delen van het Zwarte Woud, het Hochschwarzwald, liggen twintig dorpen tussen de 700 en 1500 meter. Het is de thuishaven van de wereldberoemde koekoeksklokken en, voor de lekkerbekken, van de Schwarzwälder Kirschtorte.

ALLES OVER DE HOOGLANDEN IN HET ZWARTE WOUD

Uitstekende hiketrails met premium-waardering

Twaalf wandel- en hikepaden in het Hochschwarzwald hebben het predikaat ‘premium’ gekregen van het Deutsches Wanderinstitut. Dat wordt alleen gegeven aan routes met een uitstekende bewegwijzering en waar de belevening van het gebied zeer hoog is voor de bezoekers. De meeste van de twaalf premiumroutes vallen ook in de categorie van een ontspannen ‘pleasure’-route, waar niet de afstand en de inspanning belangrijk zijn, maar het genoegen om buiten in de natuur actief e zijn het belangrijkste is. Deze routes, waarbij begin- en eindpunt dezelfde zijn, variëren in lengte tussen de 6 en 15 kilometer, lopen voor het overgrote deel door bossen en weilanden, hebben onderweg mooie uitzichtpunten, gezellige rustplaatsen en een goede regionale gastronomie.

Of je nu kiest voor een premium trail, een gezellig ommetje, een langeafstandspad, een avonturenpad voor kinderen of voor een wandeling met een gids, al deze paden komen op de bergtoppen, door valleien en langs watervallen en zorgen voor een nieuwe beleving in de bijzondere omgeving van het Hochschwarzwald.

Drie voorbeelden:

  • Feldbergsteig (premium trail), 12,5 km: Een rondtoer naar de top van de Feldberg, langs de Feldsee en met mooie vergezichten.

  • Wasserfallsteig (de Watervalklim), een gezellige wandeltocht van 11,4 km: Deze tocht gaat naar de hoogste natuurlijke waterval in het Zwarte Woud, de Todtnau-waterval van 97 meter.

  • Schluchtensteig, een langeafstandspad van 119 kilometer door de Schluchten, de kloven in het gebied. Een meerdaagse tocht vanuit de dalen naar uitzichtspunten. De tocht loopt ook door de wilde, ongerepte Wutachkloof en langs de kathedraal van St. Blasien.

Hiking in de winter

Als er sneeuw ligt in het Hochschwarzwald, meestal van december tot maart, wordt er een netwerk van 550 kilometer winterwandelpaden schoongemaakt. De 28 premium winterroutes worden iedere dag in de winter onderhouden. Op alle paden staan banken waar je, als het weer het toelaat, kunt genieten van fraaie vergezichten.

Meer informatie over wandelen in het Hochschwarzwald kan je hier vinden: https://www.hochschwarzwald.de/Wandern