MENU

Klim- en boulderhotspots in Ticino

Graniet, gneis of dolosteen: klimmers hebben de keuze in Ticino. Op de rotsen vind je regelmatig boulderaars van wereldklasse, die zich wagen aan enkele van de moeilijkste en beroemdste boulderroutes ter wereld. Maar Ticino is ook een waar paradijs voor liefhebbers van rotsklimmen, dankzij de aanwezigheid van talrijke rotswanden die zijn uitgerust voor het klimmen en een bijzonder gunstig klimaat.

Boulderparadijs Ticino

Grote rotsen in groene bossen en aan kristalheldere rivieren: het is dé speeltuin van boulderaars in Ticino. Hier beklim je de rotsblokken en vertrouw je op spotters en crash pads als bescherming. Dankzij de uitstekende kwaliteit van de boulders, de ruime keuze aan routes van verschillende gradaties en de ongerepte natuur, is Ticino een uitstekende plaats om te boulderen.

Boulderhotspots:

  • Cresciano
  • Chironico
  • Gotthardpas
  • Verzascadal
  • Bavonadal

Je kunt per gebied een gidsje van het Ticino Boulder Team aanschaffen, zodat je weet waar de boulders zijn en welke moeilijkheidsgraad ze hebben. Deze bouldergidsen zijn te koop bij de plaatselijke VVV's, campings en bepaalde restaurants.

Beklim de Pizzo Nero

In het noordelijkste puntje van Ticino rijst Europa's majestueuze bergketen op in al zijn pracht. Hier vind je vele uitdagingen voor klimmers. Durf jij bijvoorbeeld de klim naar de top van de Pizzo Nero aan, dan staat je een onvergetelijke ervaring te wachten. Uitgerust met touwen, karabiners, ijsbijlen, helm, handschoenen, een zonnebril en iets te eten en te drinken, start je de tour op de Nufenenpas in het uiterste noorden van Ticino. Hier ervaar je de natuur op een ander niveau: wild en ongerept, met rotsen die het robuuste karakter van de bergen weerspiegelen.

Het is niet eenvoudig om naar de top te komen. Je bent verbonden aan een touw en moet elke stap en elke klimbeweging heel bewust maken. Maar het is de moeite waard om toch af en toe stil te staan en om je heen te kijken. Want al tijdens de klim is het uitzicht fenomenaal. Op de Pizzo Nero ben je omringd door vele toppen en pieken, meestal met sneeuw bedekt, soms met wolken omhuld. Op de laatste meters naar de top staat je nog een steile rots te wachten. Nog een laatste pittige klim, nog een laatste keer goed zekeren en dan… Heb je de 2904 meter hoge Pizzo Nero getrotseerd! Adem de frisse berglucht in en laat het indrukwekkende schouwspel van rotsige, besneeuwde bergtoppen zo ver je kunt kijken op je inwerken. Hier ligt de wereld aan je voeten.

Let op: de beklimming van de Pizzo Nero is een zware tocht. Je hebt hiervoor de juiste kennis, ervaring en uitrusting nodig.

Meer informatie

Klimmen op de Denti della Vecchia

De tanden van de oude vrouw. Zo wordt deze grillige bergketen in Ticino genoemd. En wie deze bergen in het Val Colla van een afstandje bekijkt, zal meteen snappen waarom. De Denti della Vecchia zijn sinds de jaren '30 een belangrijk klimgebied. De omgeving is spectaculair en zeer geliefd bij sportklimmers. Omdat de Denti zo’n groot klimgebied vormen, kunnen alle klimmers hun eigen plekje vinden en genieten van de rust van de natuur. Bovendien is die natuur hier een highlight op zich. Het bosreservaat Denti della Vecchia is een van de spectaculairste in Ticino met een hoge biodiversiteit. Er groeien zeldzame planten, waarvan sommige met uitsterven bedreigd worden en daarom beschermd zijn. Je hebt ook grote kans om tijdens je klimtochten wilde dieren tegen te komen, want hier leven adelaars en andere vogels, slaapmuizen, vleermuizen en slangen. De kers op de taart vormt het fantastische uitzicht op het Meer van Lugano.

Start jouw avontuur

Vanaf Cimadera loop je in ongeveer een uur naar de verschillende klimgebieden. Daar begint de klimbelevenis. De uitdaging ligt in het beklimmen van de rotswand met alleen dat wat het dolomietgesteente biedt: kleine uitsteeksels, bobbeltjes en inkepingen. Bij dolomietgesteente zijn de wanden steiler dan bij bijvoorbeeld graniet of gneis. De rots is gestructureerd en je werkt veel met je armen, waardoor je relatief veel kracht nodig hebt. Stap voor stap los je de moeilijke passages van de route op, over één of meerdere touwlengtes.

In Ticino gaan de meeste klimmers naar plekken met geprepareerde klimroutes: die zijn er in verschillende moeilijkheidsgraden en hebben al haken in de wand. Doorgewinterde klimmers die op zoek zijn naar een nieuwe ervaring, zullen die vinden in een van de onontdekte rotsgebieden in Ticino. Maar het is belangrijk om je grenzen te kennen en ook ruimte te laten voor toekomstige generaties om nieuw terrein te ontdekken. Het is bovendien van groot belang om beschermde gebieden en het broedseizoen te respecteren. Sommige zones zijn gedurende bepaalde tijden van het jaar gesloten om de dieren de nodige rust te bieden. Informatie hierover is te vinden in de klimgidsen.

Meer informatie

Kom klimmen in Ticino

Kun je niet wachten om zelf de rotsen in Ticino te ontdekken? Kijk dan voor meer informatie, overnachten, activiteiten en evenementen op de website van de plaatselijke VVV.

MEER INFORMATIE

Waar ga jij naartoe?

Waar ga jij naartoe?

Heb jij al plannen voor aankomende zomer? Of kun je nog wel wat inspiratie gebruiken? Check de gebiedsinformatie pagina's voor meer informatie.

gebiedsinformatie