MENU

Kippenstallen, kerstbomen en gerecyclede spuitbussen op het Britse platteland

Je weet dat een bedrijf ambitieus is waar het duurzaamheidsdoelen aangaat, als het hoofd verkoop van de Benelux aanbiedt dat je met hem mee mag rijden van Amsterdam naar Wadhurst, een klein plaatsje op anderhalf uur reisafstand van Londen – om zo te voorkomen dat je erheen vliegt. Lees meer over de ambities van Nikwax.

Door Roanne van Voorst

Niet vliegen

De directeur Duurzaamheid van Nikwax woont zelf in München en werkt veel vanuit huis.“Eens per twee maanden reis ik een week naar Groot-Brittannië, met de trein, maar veel vaker spreken mijn collega’s en ik elkaar per Skype. Als dat niet had gemogen had ik deze baan niet geaccepteerd, want dit scheelt zoveel uitstoot!”. Ja: als de bedrijfsauto’s elektrisch zijn, als een van de kantoren in een natuurgebied staat en alleen bereikbaar is per roeiboot, en als er van oudsher in het contract van medewerkers wordt genoemd dat die verplicht zijn om hun afval te scheiden: dan kun je stellen dat duurzaamheid voor een organisatie, oprecht belangrijk is.

Voor de buitenstaander is dat wellicht verrassend. Want Nikwax is een bedrijf dat producten maakt om schoenen, jassen en andere outdoor spullen mee te impregneren en te reinigen. Een bedrijf dat handelt in spuitflessen en tubes, met daarin chemisch materiaal. “Dat denken althans veel mensen als ze over ons horen. Maar eigenlijk is het geen chemisch materiaal dat we hier maken”, vertelt Maité Angleys, de directeur duurzaamheid die weigert naar haar werk te vliegen.

Milieuactivist

Je zou haar milieu-activistisch kunnen noemen, vertelt ze tijdens een wandeling door Brits, glooiend platteland. Er schijnt een gelig licht over de handvol huisjes die verspreid staan over de weilanden; Britse jongeren in schooluniform slenteren over het plaatselijke kerkhof – de plek waar Angleys graag op een bankje gaat zitten na haar werk, om na te denken over nieuw beleid, over dingen die volgens haar anders moeten, beter kunnen. Ze woont in een woongemeenschap, koopt alleen tweedehandskleding en probeert weinig afval te produceren.

Haar activisme gaat, vertelt ze, prima samen met werken in deze for-profit outdoor-organisatie. “Onze materialen vervuilen niet; dat is ook de reden dat onze fabriek in dit landelijke gebied mag blijven staan. We worden streng getest, maar de afvalstromen die we hier creëren, komen probleemloos door alle toetsen. Formeel héét wat wij maken, daarom niet eens chemisch. Daarnaast compenseren we alle uitstoot, en hebben we er recent voor gekozen om ons afval op een andere manier te scheiden, zodat we nog efficiënter recyclen. En vergeet niet – dankzij de impregnatiespullen die Nikwax maakt kunnen mensen tien, vijftien jaar; soms levenslang doen met een jas. Dat gaat in tegen de trend van fast fashion en overmatig consumeren. Om al die redenen beschouw ik mijn werk bij Nikwax als een pragmatische vorm van milieu-activisme.”

Na een studie duurzaamheidsmanagement in Berlijn droomde Angleys er een tijd van om in de politiek te werken, om in die rol te vechten tegen milieuvervuiling. Maar nadat ze tijdens een stage een presentatie gaf in een zusterbedrijf van Nikwax, e-mailde de eigenaar haar: wij hebben jou nodig. “Ik had hem en de andere medewerkers verteld dat dit bedrijf al veel dingen enorm goed doet op het gebied van duurzaamheid, maar dat veel van hun duurzame werkwijzen nog strategischer en formeler moeten, wil het echt impact hebben. Nikwax was in die periode bijvoorbeeld nog niet gelieerd aan bepaalde erkende eco-certificaten, terwijl ze daar gezien hun manier van werken allang aanspraak op konden maken. Dat is zonde. Sinds mijn komst probeer ik daar verandering in aan te brengen.”

Kerstboom

En dus denkt ze na over hoe de milieunormering binnen het bedrijf beter geïnstitutionaliseerd kan worden, schrijft ze plannen om de plastic verpakkingen te recyclen, en beantwoordt ze vragen van media, onderzoekers en collega’s over wetgeving, beleid en.... kerstbomen.

Want zijn die eigenlijk wel duurzaam, wilde de Britse staf van Nikwax afgelopen kerstmis van haar weten? Angleys lacht: “De mensen die hier werken zijn over het algemeen buitenmensen, wat betekent dat ze om natuur geven. Dan kom je weleens voor een dilemma te staan, bijvoorbeeld rondom bescherming van die natuur, versus onze kerstcultuur.” Haar collega’s konden gerust zijn: met een kerstboom met kluit die wordt terug-geplant is niet veel mis, vindt Angleys, en anders kan de Nikwax-staf altijd nog minder vliegen ter compensatie: “Ik heb mijn Britse collega’s gezegd dat als ze graag een kerstboom willen hebben, ze dat best mogen doen: zolang ze komende zomer dan maar niet met het vliegtuig, maar met de trein op vakantie gaan, want de transport-uitstoot is een veel groter probleem!”

Voormalige kippenschuren

We zijn aan het einde van de wandeling, aangekomen bij de witte, lage kantoorgebouwtjes van Nikwax – voormalige kippenschuren en woonhuizen, die nu in gebruik zijn voor zo’n 170 medewerkers, waarvan het grote merendeel in de directe omgeving woont. “Voor Nick Brown, de oprichter van Nikwax, is het enorm belangrijk dat we werk bieden aan mensen uit dit gebied van Groot-Brittannië. Daarom blijven we hier zitten en verhuizen we niet naar een groot pand in Londen, ondanks het feit dat deze kantoortjes onhandig klein zijn, ook niet erg professioneel qua uiterlijk, en we inmiddels zoveel gegroeid zijn dat we te weinig parkeerplaatsen hebben. Elders werken biedt zeker voordelen, maar Nick houdt eigenwijs vast aan deze plek.”

Die eigenwijze manier van denken is juist wat ze zo bijzonder vindt aan werken bij Nikwax. “Soms is het verleidelijk om iets te doen op de makkelijke, populaire manier. Maar dat gebeurt hier gewoon niet. Als collega’s of ikzelf zoiets opperen – ja, maar andere bedrijven doen het ook zo, horen we gegarandeerd een ‘nee’ van hogerhand. Want wij zijn Nikwax, wordt er dan standaard gezegd, en dus zoeken wij naar een betere oplossing dan die anderen.

  • En dus worden alle spuitbussen vanaf dit jaar gemaakt van gerecycled materiaal; een beslissing waarover Angleys trots vertelt, maar waarvan ze ook moet zuchten, omdat het zoveel werk is geweest, de afgelopen maanden, om die verandering door te voeren op alle lagen van de productieketting.
  • En dus wordt een deel van de productie gemaakt door voormalige prostituees in een sociaal project van Nikwax (de Miquelina Foundation) in Colombia, ook al betekent dat, dat er soms vertraging wordt opgelopen met de productie.
  • En dus worden er geen PFCs of andere schadelijke stoffen voor het milieu gebruikt, zelfs niet als die de prijs van bepaalde producten omlaag zou halen.
  • En dus zijn de blogs over het duurzame bedrijfsbeleid, soms veel te gedetailleerd om ook maar enigszins begrijpelijk voor klanten te zijn, laat staan geschikt voor sociale media. “Maar ja, die blogs zijn wel transparant, en inhoudelijk”, grinnikt Maite. “Dat kun je van veel andere bedrijven niet zeggen; die zijn vaak beter in de populaire berichtgeving over milieubescherming dan wij, maar doen in de dagelijkse praktijk minder hun best.”
  • Het eigenwijze van Nikwax is enigszins onpraktisch, concludeert ze tevreden, “soms zelfs ronduit frustrerend. En ik zou niet anders willen.”

Tijdens de Bergsportdag is er een lezing van Nikwax van 12.45-13.15 uur. Tim Pickering, Product Development Manager bij Nikwax zal vertellen over de wetenschap achter warm en droog blijven met schone chemie en hoe Nikwax je kleding op zijn best kan houden.

Duurzaamheid is een van de kernwaarden van de NKBV. We vinden het belangrijk dat we onze leden kunnen helpen bij het maken van duurzame keuzes. Nikwax is daarbij een van onze partners

lees meer

Nikwax in NKBV webshop