MENU

Expeditie Academie IV deelt vijf tips over spleetklimmen

In Oktober ging de Expeditie Academie IV op trainingsweek naar Orco, Italie. Dit klimgebied staat bekend om haar mooie gneiss, tradroutes én spleetklimmen. We delen vijf tips met je om te beginnen met spleetklimmen of om hier progressie in te maken.

Karlijn de Wit in een ‘schoorsteen’. Dit is de breedste type spleet, hier pas je met je hele lichaam in. Doorgaans klim je dan met je rug tegen de ene kant van de spleet, en je voeten of knieën aan de andere kant Een middelgrote spleet, waar Mael Durand handverklemmingen legt. Deze specifieke spleet leent zich perfect voor vuistverklemmingen, wat een type handverklemming is waarbij je je vuist balt.

Tip 1. Oefen de verschillende soorten verklemmingen
In spleetklimroutes kom je vaak verschillende soorten spleten tegen. Waar je in een “schoorsteen” met je hele lichaam past, kan je in een andere route alleen je vingers verklemmen. Door verschillende soorten verklemmingen te oefenen kan je met elke breedte overweg. Het is aan te raden om te beginnen met de “handverklemming”, wat de meest voorkomende en meest comfortabele verklemming is.

Coach Niek de Jonge klimt een route met het smalste type spleet, namelijk een breedte waarbij alleen een deel van je vingers erin passen. Bij dit type spleet leg je vingerverklemmingen.

Tip 2 Focus op het gebruik van je voeten
Net als bij alle andere vormen van klimmen is het fijn om zo veel mogelijk gewicht op de voeten te houden. Bij sommige spleetroutes zijn er goede voettreden te vinden naast de spleet. Ben je echter in een echt spleetklimgebied zoals Indian Creek (Utah, USA) dan zul je ook je voeten in de spleet moeten verklemmen. Ook hier bepaalt de breedte van de spleet welke techniek je gebruikt. Dit kan variëren van het verklemmen van je knie tot het verklemmen van je tenen.

Tip 3. Gebruik stijve schoenen met voldoende bescherming
Bij het verklemmen van je voeten komt er druk op de zijkanten van je voeten. Reguliere klimschoenen zijn hier niet voor gemaakt, aangezien je bij klimmen normaalgesproken op de punt van je teen staat. Het is daarom aan te raden om te investeren in een paar klimschoenen dat geschikt is voor spleetklimmen. Wij hebben tijdens de trad-week geklommen op de Scarpa Generator, waar we als groep erg enthousiast over zijn. De schoen is rigide, wat betekent dat de voetverklemmingen solide voelen. Daarnaast is de schoen zo ontworpen dat er beschermend rubber aan de zijkant zit, zodat het (veel) minder pijn doet om je voet in de spleet te verklemmen.

De Scarpa Generator, een schoen gespecialiseerd in het spleetklimmen. Jules de Ruiter staat met zijn Scarpa Generator verklemd in een spleet. Hierdoor staat hij als een huis, en kan hij uitrusten voordat hij door het dak klimt van deze klassieke route “Sitting Bull”.

Tip 4. Zoek naar versmallingen in de spleet
Bij het spleetklimmen maken we onderscheid tussen “actieve” en “passieve” verklemmingen. Bij een actieve verklemming moet je zelf als klimmer druk zetten om te zorgen dat de verklemming blijft zitten, dit is noodzakelijk bij perfect parallelle spleten. Als er een versmalling in de spleet zit dan kun je een passieve verklemming gebruiken. Door gebruik te maken van de versmalling in de spleet kun je je hand of vingers als een soort wig verklemmen, waarbij je zelf weinig tot geen druk hoeft te geven. Door tijdens het klimmen zoveel mogelijk te zoeken naar passieve verklemmingen kun je veel energie besparen.

Tip 5. Overweeg een cursus trad-klimmen
Veel spleetroutes zijn onbehaakt, aangezien spleten zich bij uitstek lenen voor traditioneel (trad) klimmen met cams en nuts. Het kan daarom leuk en nuttig zijn om een trad- klimcursus te volgen, zodat er meer klimgebieden binnen je bereik komen. Dit soort cursussen zijn te vinden bij SACs, de NKBV regio of bij een (Nederlandse) berggids. Mocht je het liever bij behaakte routes houden, dan zijn er nog steeds veel mogelijkheden. Een bekend spleetklimgebied is Ettringen, waar zowel onbehaakte als behaakte routes te vinden zijn.

Bij spleetklimmen geldt: hoe beter je techniek, hoe minder pijn het doet. Maar ook met speciale spleethandschoentjes ga je waarschijnlijk toch nog een paar schrammen oplopen. Jules de Ruiter laat hier trots zijn oorlogswonden zien.