MENU

Arlberg Trail - nieuwe trail in Oostenrijk

In Nederland is Arlberg vooral bekend van Sankt Anton en Lech. Het skigebied waar de koninklijke familie altijd heen gaat. En waar je spectaculaire offpiste afdalingen kunt maken.

De Arlberg in Oostenrijk is bij veel Nederlanders vooral bekend als skigebied. Maar in de zomermaanden kun je hier ook fantastisch wandelen. Bijvoorbeeld op de Arlberg Trail, de nieuwe langeafstandswandeling die hier sinds augustus 2021 op het wandelprogramma staat. ‘Eine Runde Herausforderung’, oftewel een rondje vol uitdaging voor de sportieve wandelaar, zoals de VVV deze wandeling zelf omschrijft.

Dat wat we in de winter kunnen, kunnen we ook in de zomer, moeten ze in de Arlberg hebben gedacht. Als pionier van het wintertoerisme werden de plaatsjes Lech, Zürs, Stuben, St. Christoph en St. Anton jaren geleden al door verschillende (toer)skiroutes met elkaar verbonden. Zo konden skiërs optimaal genieten van het hele gebied. Die beleving willen zij hun zomergasten en alle wandelliefhebbers ook bieden. Zo ontstond de Arlberg Trail. Een 40 km lange uitdagende rondwandeling, bestaande uit drie etappes die rond de Arlbergpass, tussen Tirol en Vorarlberg, lopen. Je wandelt als het ware een rondje langs de dorpen Lech, Zürs, Stuben, St. Anton en St. Christoph.

Rondje vol uitdaging

  • 40 km
  • 3 etappes
  • 6038 hoogtemeters
  • Totale wandelduur: 18 uur

De uitdaging zit hem in het aantal hoogtemeters. In 3 dagen tijd moet je namelijk bijna 10 km overbruggen! Gelukkig kun je met de Arlberg Trail Ticket ook gebruik maken van de liften. Dan zijn het ‘nog maar’ 6038 hoogtemeters. Maar dan is het wel verstandig om de route met de klok mee te lopen, want dan sluiten de liften perfect op elkaar aan. Dus als je je kuiten zoveel mogelijk wilt sparen kun je het beste in Lech, Stuben of St. Anton starten. Na elke etappe kom je weer terug in één van de vijf dorpen waar je een geschikte slaapplek kunt vinden. Voor wie niet met als zijn bagage op pad wil, kan ook gebruik maken van bagagevervoer tussen de dorpjes. Zo heb je alleen je dagrugzak nodig en staat je volle backpack of koffer op het volgende adres al op je te wachten.

Alles over bergwandelen

Alles over bergwandelen

De NKBV is er om jou alles te laten halen uit je bergwandelactiviteiten. We helpen je alvast goed voor te bereiden voor je komende bergwandelingen.

Bergwandelen

Etappe 1: Lech-St. Anton

  • 12,4 km
  • Duur: 6,5 uur

Dit is de meest uitdagende etappe van de trail. Je start door de Rüfikopf-kabelbaan in te stappen en direct al 900 hoogtemeters te overbruggen. Met uitzicht op de Rüfispitze daal je iets boven de Monzabonsee af naar de Ochsengümple. Bij de Rauhkopfscharte steek je de grens over tussen Vorarlberg en Tirol op weg naar een mooie plek voor een korte lunchpauze. Vol nieuwe energie begin je aan de afdaling naar de Erlachalpe op 1.922 m, om vervolgens weer steil omhoog te lopen door het verborgen keteldal naar de Knoppenkar. Daarna hoef je slechts nog een paar meter omhoog te wandelen naar het bergstation van de Vallugabahn I. Hier heb je een prachtig uitzicht op je eindbestemming St. Anton am Arlberg. Voor de 1.300 m lange afdaling neem je de liften Vallugabahn I en de Galzigbahn.
Tip: Let goed op de openingstijden van de kabelbanen. We raden je aan om de etappe Lech - St. Anton zo vroeg mogelijk te starten.

Etappe 2: St. Anton-Stuben

  • 15 km
  • Duur: 6,5 uur

Deze etappe begint met een rit naar de top van de Galzig. Vergeet niet te genieten van het prachtige uitzicht op St. Christoph terwijl je het brede pad richting de top van de pas volgt. Daar begint de Berggeistweg. Achter de Gasthaus Valluga volg je de borden naar de Kaltenberghütte (pad nr. 19). Bij de volgende splitsing staat de Berggeistweg op de wandelbordjes aangegeven. Met uitzicht op Pateriol en de Kaltenberg wandel je naar de Maroiseen bij het Albona II liftstation. Het pad loopt over een goederenpad naar het oude onbemande bergstation van Albonagrat. Met een fantastisch uitzicht over het dal tot in het Klostertal vervolg je de weg naar de 2.089 m hoge Kaltenberghut. Na een lekker hapje en drankje wandel je via weiden en heidevelden weer richting het dal.

Etappe 3: Stuben-Lech

  • 14,6 km
  • Duur: 5 uur

Loop vanuit het pittoreske Stuben langs het E-Trial Park richting Flexental. Kort na de Mondscheinhut (niet beheerd) steek je de Flexenbach over en wordt de route op de Franz-Josef-Weg in de richting van de Flexenpass ietsje steiler. Geniet tijdens de wandeling van het fantastische uitzicht op het op 1.407 m hoogte gelegen Stuben. Nadat je de Europese waterscheiding hebt bereikt daal je langzaam af richting Zürs waar je aan het einde van het dorp de Seekopfbahn vindt. Deze lift brengt je naar 2.212m hoogte, waar je niet alleen een prachtig uitzicht op de Zürsersee hebt, maar waar je ook even kunt pauzeren in het Seekopf Panorama Restaurant. Vanaf de 2.450 m hoge Madlochjoch volg je de beroemde sporen van de Witte Ring, een legendarische skitocht in de Arlberg richting het dal.

De Arlberg Trail loopt door hoogalpien terrein waar sneeuwvelden tot vroeg in de zomer kunnen blijven liggen. Daarom zijn juli, augustus en september de beste maanden om deze trail te lopen. De wandeling vraagt wel een goede conditie en ervaring in bergwandelen. De Arlberg Trail is absoluut een aanwinst in het wandelaanbod. Jullie mogen zelf bepalen of ze de pioniersgeest van de winter hebben gehaald.

Meer informatie

Onderhoud aan paden en hutten

Als NKBV-lid draag je bij aan het onderhoud van paden en hutten. Elk jaar dragen de leden gezamelijk €400.000,- bij aan het Gegenrechtfonds. En wist je dat je als NKBV-lid korting krijgt in de meeste berghutten in de Alpen?

Gegenrechtfonds Korting in de hut