Let op: de medische commissie kan en mag geen persoonlijk medisch advies geven en/of persoonlijke medische vragen beantwoorden. Neem voor persoonlijk medisch advies en/of persoonlijke medische vragen contact op met je eigen behandelaar, of professional met kennis van het medische dossier.
De medische commissie van de NKBV bevordert gezondheid in de bergen door voorlichting van (kader)leden door middel van lezingen, workshops en het schrijven van artikelen voor de Hoogtelijn en het Kenniscentrum.
Daarnaast zijn leden van de medische commissie actief in de medische commissie van de UIAA en in de International Society for Mountain Medicine ISSM.
Commissieleden:
Remco Berendsen
Na mijn opleiding tot anesthesioloog in Nijmegen ben ik gaan werken in het Leids Universitair Medisch Centrum te Leiden. Mijn aandachtsgebied is de cardio-thoracale anesthesie bij kinderen en volwassenen.
Tijdens mijn opleiding tot anesthesioloog in het Universitair Medisch Centrum St. Radboud te Nijmegen heb ik het internationale diploma in mountain medicine (DiMM) gehaald. In 2006 heb ik het “Dutch Congress on High Altitude Medicine, Past to Present” georganiseerd, ook in Nijmegen. Eerder dat jaar stond ik op de top van de 6de hoogste berg in de wereld, Cho Oyu (8201 m).
Binnen mijn huidige werkzaamheden als anesthesioloog ben ik bezig met onderzoek naar hoogteziekte en hoe het lichaam omgaat met een gebrek aan zuurstof. Jaarlijks geef ik meerdere lezingen over hoogte gerelateerde problemen aan verschillende doelgroepen. Daarnaast ben ik Advanced Wilderness Life support (AWLS) instructeur en instructeur van de Mountain Medicine cursus die jaarlijks georganiseerd wordt door Outdoor Medicine en de NKBV. Marieke en ik hebben in juli 2018, Hoogtegeneeskunde Nederland opgericht met als doel op het verblijf op hoogte medisch veiliger te maken. In het kader daarvan hebben we ook de Wilderness First Aid Mountain (WFAM) cursus ontwikkeld.
Mathieu Ceron
Ik ben sinds 2015 betrokken bij de Medische Commissie. In 1999 ben ik begonnen met sportklimmen en nog altijd even verslaafd aan deze sport door de fysieke en mentale uitdaging die sportklimmen met zich mee brengt. Mijn motivatie om te trainen haal ik vooral uit het buiten klimmen en ik probeer dan ook zo vaak als mogelijk buiten te klimmen. Favoriete gebieden voor mij zijn de Frankenjura en Margalef.
In 2009 ben ik afgestudeerd als fysiotherapeut en na enig persoonlijk blessureleed besloot ik me meer te specialiseren in blessures die sportklimmen met zich mee brengt om zo klimmers binnen Nederland beter te kunnen begeleiden. De opleiding handfysiotherapie heb ik in 2013 afgerond samen met de cursus hand/pols echografie.
Op dit moment ben ik twee dagen werkzaam in het Albert Schweitzer ziekenhuis in Zwijndrecht waar ik samenwerk met de handchirurgen op het gebied van hand/pols revalidatie. Een dag per week werk ik in Utrecht bij Medicort, locatie Kampong waar ik voornamelijk klimmers behandel en diagnostiek verricht met de echo. Ik ben in meerdere boulderhallen actief waar ik de inloopspreekuren verzorg. Behalve mijn kennis over algemene klachten bij klimmers ben ik in het bijzonder gespecialiseerd in klachten die voorkomen bij jeugdklimmers.
Naast mijn reguliere werk ben ik bondscoach en fysiotherapeut van het Nederlands team sportklimmen. Op dinsdag en donderdag geeft ik training aan het Nederlands team op verschillende locaties.
Dieke Kok
Mijn naam is Dieke Kok, ik werk als sportarts bij het Alrijne ziekenhuis in Leiderdorp en Alphen. In 2008 heb ik een expeditie naar de Aconcagua begeleid, een fantastische ervaring! De planning is dit jaar de opleiding mountain medicine in Oostenrijk af te ronden. Binnen de medische commissie coördineer en verzorg ik de medische rubriek voor Hoogtelijn.
Mijn expertise ligt op het gebied van advisering aangaande belasting/belastbaarheid, voorbereiding, training en acclimatisatie. Sporters met een chronische aandoening begeleid ik vaak en in het Alrijne Ziekenhuis is mijn focus hartrevalidatie. En uiteraard een diversiteit aan sportblessures! Speciale aandacht/expertise heb ik op het gebied van het piriformis syndroom en compartimentssyndroom van het onderbeen.
In de winter en de zomer ben ik regelmatig in de alpen te vinden, voor een skitoer of in de zomer het topje van de dag. In 2018 was de uitdaging de Engadiner langlauf marathon, als deelnemer en begeleider bij trauma platform. Ook ga ik vaak met mijn gezin de bergen in, ik ben creatief in het aanpassen van de activiteiten naar de belevingswereld van kinderen. Hier heb ik ook een column over geschreven. Thuis in de polder schaats en fiets ik om fit te blijven.
Maartje Melse
Aangenaam, ik ben Maartje en sinds begin 2016 lid van de medische commissie. Als spoedeisende hulp (SEH) arts in opleiding zorg ik voor de patiënten op de SEH in het ziekenhuis van Hoorn.
In mijn vrije uren zit ik graag op de racefiets voor een rondje door de Amsterdamse polders, hoewel ik natuurlijk het liefst een Alpenpas op zweet. Verder houd ik van lezen en koffie, en mag je me wakker maken voor de bergsportgeneeskunde sinds de Mountain Medicine cursus van 2015. Samen met mijn collega's van de medische commissie doe ik mijn best om door middel van aansprekende projecten de bergsportgeneeskunde voor de Nederlandse bergbeklimmers en -wandelaars naar een hoger plan te tillen.
Sander van der Plas
Tijdens mijn studie geneeskunde was ik lid van de studenten Alpen vereniging in Utrecht en daar begon ik met het geven van EHBO lessen voor leden. Ook gaf ik lessen op basisscholen waarmee scholieren hun EHBO jeugddiploma konden halen. In 2008 werd ik lid van de medische commissie van de NKBV, en nog steeds draag ik graag zoveel mogelijk medische, praktische kennis over aan leden.
Sinds 2010 ben ik werkzaam als huisarts. In mijn vrije tijd maak ik het liefst hoogalpiene tochten in de Alpen of trektochten te voet of per fjellski door Noorwegen.
Rianne van der Spek
Hi! Mijn naam is Rianne, sinds 2010 betrokken bij de medcom. Ik geniet met volle teugen van 'buiten spelen'; klimmen in rots en ijs, op de mountainbike of tochten door stukjes onbewoonde wereld. Zowel binnen Europa - Alpen, Noorwegen, Griekenland en Groot-Brittanie - als in meer afgelegen oorden.
Ik ben basisarts en heb het Diploma in Mountain Medicine (UK) behaald. Momenteel doe ik wetenschappelijk onderzoek naar dag-nacht ritmiek in metabolisme in het AMC in Amsterdam.
Binnen de medcom houd ik me voornamelijk bezig met de organisatie, geef workshops en lezingen, en vertegenwoordig Nederland binnen de Medische Commissie van de UIAA. Daarnaast help ik graag para-/bio-/medisch studenten zoeken naar een leuke stageplek binnen de bergsportgeneeskunde.
Ik word simpelweg ontzettend vrolijk van de combinatie van 'mountains and medicine' en vind maar weinig leuker dan dit enthousiasme delen. Dus kijk rond op het kenniscentrum of kom naar onze praatjes. We horen graag van je!
Marieke van Vessem
Je passies met elkaar combineren, dat klinkt perfect toch? Daarom heb ik mij al tijdens mijn opleiding tot arts in de bergsportgeneeskunde wereld gestort. Dit begon met een onderzoek naar hoogteziekte in de Margherita hut (4554 m). Daarna ben ik in 2013 lid geworden van de medische commissie. Na mijn opleiding ben ik me verder gaan verdiepen en heb ik het Advanced Wilderness Life Support diploma, het Diploma in Mountain Medicine (UK) en een Master in Mountain Medicine (Universiteit van Leicester, UK) gehaald. Jaarlijks geef ik meerdere lezingen over hoogte gerelateerde problemen aan verschillende doelgroepen. Daarnaast ben ik instructeur van de Mountain Medicine cursus georganiseerd door Outdoor Medicine en de NKBV. Samen met Remco heb ik in juli 2018 Hoogtegeneeskunde Nederland opgericht. In het kader daarvan hebben we ook de Wilderness First Aid Mountain (WFAM) cursus ontwikkeld.
Ik werk momenteel als arts bij Sportmedisch Adviescentrum Midden Nederland en arts-onderzoeker bij de thoraxchirurgie en cardiologie in het Leids Universitair Medisch Centrum. Vanaf januari 2019 ben ik in opleiding tot sportarts in het Máxima Medisch Centrum, te Veldhoven.
De meeste vrije uurtjes breng ik door op de Utrechtse Heuvelrug: wandelend met mijn hond of op de mountainbike. Als ik iets langer de tijd heb zoek ik het graag wat hoger op in Groot-Brittannië en de Alpen.
Paul van der Voort
Als orthopedisch chirurg in opleiding behandel ik letsels van het steun- en bewegingsapparaat. Deze letsels komen regelmatig voor onder bergsporters en zodoende probeer ik bij te dragen aan de kennis en preventie van deze letsels. Naast mijn klinische werkzaamheden gaat mijn promotieonderzoek over gewrichtsvervangende operaties. Daarnaast onderzoek ik hoe vaak en wat voor letsels onder bergsporters veel voorkomen om zodoende gerichter voorlichting te geven. Uiteindelijk zou het mooi zijn om een netwerk te creëren van enthousiaste medici en paramedici die gespecialiseerd zijn in de behandeling van bergsporter gerelateerde letsels.
Mijn passie ligt voornamelijk in de sneeuw: freeriden en toerskiën. Gedurende het winterseizoen probeer ik zoveel mogelijk tijd door te brengen in de bergen op zoek naar diepe poeder.
Binnen de medische commissie houd ik mij bezig met ledenvoorlichting en met de beoordeling van subsidieaanvragen voor medisch gerelateerd bergsport onderzoek.