MENU

IJsklimmen in Nederland

Je zware D-schoenen, stijgijzers en ijsbijlen - daar kon je vroeger niet zoveel mee in Nederland. Het was typisch dat deel van je klimuitrusting waar je alleen in Alpen iets aan had. Vanaf eind 2015 is daar verandering in gekomen met de komst van de drytoolwand bij Kalymnos, de buitenklimwand van Sportcentrum Olympos op het Utrecht Science Park.

Drytoolwand Kalymnos

Van wens naar realisatie

Deze drytoolwand bestaat dankzij een samenwerking tussen het sportcentrum en de NKBV. Beide organisaties staken in 2015 de koppen bij elkaar. Het sportcentrum was op zoek naar een invulling voor de buitenklimwand in de herfst- en wintermaanden, en de NKBV zocht naar een trainingsfaciliteit voor het Nederlands Team IJsklimmen.

Teammanager Tim van der Linden was op zoek naar een klimwand die identiek moest zijn aan de wedstrijdwanden waar de Ice Climbing World Cups gehouden worden: steile wanden van steigerhout waar je stijgijzers in kunt trappen, maar waar je grepen op kunt schroeven voor je ijsbijlen, omdat dat de internationale regel is; stijgijzers mogen in de wand, maar de ijsbijlen niet.

Ralph Meijer, de beheerder van Kalymnos en zelf een gepassioneerde ijsklimmer, had hier meteen een praktisch idee bij: “Laten we de betonnen buitenwand gaan bekleden met panelen van steigerhout.” En zo geschiedde! Johan Kardolus van Vertigo Climbing Structures werd als partner van de NKBV ingeschakeld voor het technisch ontwerp. Hij bedacht een constructie voor de inslagmoeren waaraan de grepen kunnen worden bevestigd . Johan: “Het steigerhout is hier te zacht voor, daarom moeten er achter het steigerhout multiplex blokjes gemonteerd worden waar we de inslagmoeren op kunnen bevestigen”.

Drytoolwand Kalymnos

Het opstartbudget werd geregeld, en na meerdere klusdagen met een groep enthousiaste vrijwilligers was de drytoolwand eind 2015 een feit. Inmiddels bestaat de wand al behoorlijk wat jaren en is het hout al meerdere keren vervangen. Naast een trainingsfaciliteit voor het Nederlands Team is de wand ook de plek waar jaarlijks een NK IJsklimmen wordt georganiseerd. Ook vinden er regelmatig workshops plaats voor beginnende en gevorderde ijsklimmers.

Zelfstandig ijsklimmen / drytoolen

Wat veel mensen niet weten, is dat volwassenen met minimaal een KVB Indoor Voorklimmen tijdens de reguliere openingstijden zelfstandig op de drytoolwand kunnen klimmen. Een betere plek om je voor te bereiden op een winterse klimweek bestaat er niet in Nederland, of eigenlijk West-Europa. Het klimmen is fysiek behoorlijk zwaar omdat de drytoolwand zich in het steilste deel van Kalymnos bevindt. Mede daarom is er later nog een extra strook steigerhout toegevoegd op een verticaal deel, waardoor er voor iedereen genoeg te klimmen is.

Lijkt het je leuk om te gaan ijsklimmen/drytoolen? Kijk voor meer informatie op www.olympos.nl.

Ben je geen zelfstandig ijsklimmer en wil je een keer proberen te drytoolen? Boek dan een workshop via Bergsportreizen. Wie weet krijg je de smaak te pakken en beklim je op een dag je eerste bevroren waterval!

Terug naar overzicht