Als je naar een klimgebied afreist, kun je bordjes tegenkomen met de informatie dat er vogels aan het broeden zijn. Betreed deze gebieden niet, en blijf weg van kwetsbare natuur.
Veel roofvogels gebruiken de rotsen als broedplek. Tijdens het potentiële broedseizoen van vogels kunnen delen van een klimgebied tijdelijk afgesloten zijn. dit houden we bij in onze Tochtenwiki. Het broedseizoen kan in het geval van grote roofvogels zoals de oehoe ruim een half jaar duren. Het is je plicht informatie over dergelijke tijdelijke sluitingen te zoeken voordat je gaat klimmen. Eén enkele verstoring door betreding kan het einde van de broed betekenen. De boetes voor een dergelijke overtreding zijn hoog.
In veel klimgebieden is het betreden van de top van de rots verboden om de flora die daar groeit te beschermen. Omlopen om een touw uit te hangen dus ook. Dit is vaak in Duitsland het geval, bijvoorbeeld in de Ith en Nideggen. Waar je kan gaan en staan op en onder de rotsen wordt in Duitse en enkele Belgische klimgebieden met bordjes aangegeven. Een pijl geeft welke deel van de rots je wel mag beklimmen, een kruis geeft een gesloten wanddeel aan.
In de zoektocht naar optimale condities wordt in toenemende mate 's nachts geboulderd terwijl de rots met acculampen wordt verlicht. Dat kan alleen wanneer de gebiedsbeheerder dit nadrukkelijk heeft toegestaan. Bos- en natuurgebieden zijn in de regel niet toegankelijk in de periode tussen zonsondergang en zonsopgang. De reden hiervoor is dat het wild in de schemering het meest actief is.
De NKBV promoot het buitenklimmen in andere landen. Daar hoort bij dat we met klimmers delen hoe je je als een goede gast in de rotsen gedraagt. Check onze 11 tips om een goede ambassadeur van de sport te zijn. Met een positieve, vriendelijke en meedenkende houding voorkomen we problemen en kunnen we in de mooie klimgebieden rondom Nederland blijven klimmen.