MENU

Blijf weg van natuurzones

3. Bij de rots... kom je niet in zones die voor de natuur gereserveerd zijn en klim je niet als routes vanwege vogelbroed gesloten zijn.

Veel roofvogels gebruiken de rotsen als broedplek. Tijdens het potentiële broedseizoen van vogels kunnen delen van een klimgebied tijdelijk afgesloten zijn. Het broedseizoen kan in het geval van grote roofvogels zoals de oehoe ruim een half jaar duren. Het is je plicht informatie over dergelijke tijdelijke sluitingen te zoeken voordat je gaat klimmen. Eén enkele verstoring door betreding kan het einde van de broed betekenen. De boetes voor een dergelijke overtreding zijn hoog.

In veel klimgebieden is het betreden van de top van de rots verboden om de flora die daar groeit te beschermen. Omlopen om een touw uit te hangen dus ook. Dit is vaak in Duitsland het geval, bijvoorbeeld in de Ith en Nideggen. Waar je kan gaan en staan op en onder de rotsen wordt in Duitse en enkele Belgische klimgebieden met bordjes aangegeven. Een pijl geeft welke deel van de rots je wel mag beklimmen, een kruis geeft een gesloten wanddeel aan.

In de zoektocht naar optimale condities wordt in toenemende mate 's nachts geboulderd terwijl de rots met acculampen wordt verlicht. Dat kan alleen wanneer de gebiedsbeheerder dit nadrukkelijk heeft toegestaan. Bos- en natuurgebieden zijn in de regel niet toegankelijk in de periode tussen zonsondergang en zonsopgang. De reden hiervoor is dat het wild in de schemering het meest actief is.

Wees een goede gast

De NKBV vindt het belangrijk dat als we buitenklimmen in andere landen promoten, we ook met klimmers delen hoe je je als een goede gast gedraagt in de rotsen. Er zijn daarom een aantal regels waaraan we je vragen om je als ambassadeur van de sport te houden. Zo werken we er met zijn allen aan dat we in de mooie klimgebieden in de buurt van Nederland kunnen blijven klimmen. Met een positieve, vriendelijke en meedenkende houding komen we het verst!

terug naar de 11 regels