Opening winterseizoen met Petzl NK IJsklimmen

13 December 2016 16:23:07

Op zaterdag 17 december opent de Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV) het winterseizoen met het Petzl NK IJsklimmen. Bij Sportcentrum Olympos in Utrecht gaan zeven dames en negen heren met elkaar de strijd aan op de verticale wand Kalymnos. Ook Nederlands Team ijsklimmers Marianne van der Steen en Dennis van Hoek zijn van de partij, beiden om hun titel te verdedigen.

Met ijsklimmen als mogelijke demonstratiesport op de Olympische Winterspelen van 2018 in Pyeongchang en mogelijke toegetreden sport op die van 2022 in Peking, organiseert de NKBV sinds twee jaar ijsklim NK’s. Tegen de parkeergarage P+R de Uithof is Kalymnos gebouwd, een klimmuur die enkele maanden in het jaar is voorzien van een ijsklimwand. Hier kun je, ook al zit er geen echt ijs op de wand, met ijsklimuitrusting aan klimmen. Het zogeheten drytoolen.

Koelhuis de Jong in Bunnik heeft voor aanstaande zaterdag echt ijs geregeld om op te klimmen. Op het Petzl NK IJsklimmen gaan zeven dames en negen heren, waaronder twee Belgen en een Zweed buiten mededingen met elkaar de strijd aan om de nationale titel.

Twee NK’s
Het jaar 2016 is een bijzonder jaar, want er zijn twee ijsklim NK’s. Eerder dit jaar werd al een NK georganiseerd als afsluiting van het winterseizoen. Voortaan is het NK IJsklimmen in december is dus het de start van het seizoen. Aanstaande zaterdag start namelijk ook het internationale World Cup circuit in de Verenigde Staten. China en Zuid-Korea hosten de tweede en derde World Cup en daarna komen de wedstrijden naar Europa. In Saas Fee (SUI) en Rabenstein (ITA) zijn de afsluitende wedstrijden. Het WK IJsklimmen is op 4 en 5 februari in Champagny-En-Vanoise.

Gratis Entree
Wie getrakteerd wil worden op een sterk staaltje spierkracht en ijsklimacrobatiek, moet zeker even een kijkje komen nemen aanstaande zaterdag 17 december in Utrecht. De kwalificatieronde van het NK start om 14:00 uur, de finale rond 19:10 uur en rond 21:30 uur worden de eerste nationale kampioenen gehuldigd. Entree is gratis.

Lees alles over ijsklimmen en drytoolen.

Ga naar de eventpagina van het Petzl NK IJsklimmen.

Bekijk alle data van het World Cup IJsklimcircuit.

Terug naar het overzicht
Deze site maakt gebruik van cookies. Meer info?