Nieuwe routes in het Fieschertal

04 Oktober 2017 11:48:36

Afgelopen zomer behaakten Guus Schuur, Sjors Verbert, Vera van Es, Dominik Klöppner, Maartje Struijk en Victor Dagnelie twee gloednieuwe multipitchroutes in het Fieschertal. Hoe je zo'n route behaakt? Dat lees je in hun verslag:"De 300 meter diepe Wysswasserschlucht biedt afwisselend klimmen op compact Gneiss. Eenmaal abgeseild in de kloof hang je boven een woeste stroom en is er maar één weg terug: omhoog. Gelukkig is de behaking van de routes vergevingsgezind en bieden de platen precies genoeg scheuren en gaten om je omhoog te werken. Aangestaard door wandelaars op de hangbrug werk je je door een fysieke hoekversnijding of een perfecte schoorsteen omhoog. Dankzij de oriëntatie van het dal is het er vaak goed weer en is de rots snel droog na regen. 

Lange tijd was er slechts één route in de Wysswasserschlucht: Hinkelstein. Een fenomenaal schluchtavontuur die het uiterste van de plaatklimmer vraagt en slechts 1 à 2 keer per jaar wordt geklommen (zie “andere routes”). Met de bouw van de Aspi-Titter hangbrug in 2016 zijn de rotsen aan de oostzijde van de kloof beter bereikbaar geworden. Daarop grepen wij onze kans: met behulp van abseils (de kloof is door de rivier niet van onderen bereikbaar) werd er een mooie lijn gezocht. Ook de westzijde van de kloof bleek nog vol met potentiële routes te zitten. Met bloed, zweet en tranen werden twee lijnen schoongemaakt en met steun van Klimwinkel.nl behaakt.


Toegang en overnachting
De Wysswasserschlucht bevindt zich bij Fieschertal, halverwege tussen Visp (Rhonedal) en de Furkapas. Fieschertal is met de auto in een kleine 10 uur te bereiken vanaf Utrecht. Van de laatste parkeerplaats bereik je in ongeveer 45 minuten (400 hoogtemeters) het begin van de routes, die zich aan weerszijden van de kloof onder de Aspi-Titter hangbrug bevinden.

Overnachten kan in de onbemande Titterhütte, een voormalige arbeidershut met ruime slaapbarakken en een uitgebreide keuken. Vanaf hier loop je in vijf minuten naar de routes. Het is ook mogelijk om in de hoger gelegen, bemande Burghütte te overnachten, zo'n 30 minuten lopen naar de kloof. Ook in het dal zijn verschillende overnachtingsmogelijkheden, waaronder de camping in Fiesch.

Wanneer te klimmen
De routes bevinden zich in een beschermd natuurgebied. Om de aanwezige steenbokken niet te storen mag je er alleen van midden juni tot eind oktober klimmen. In de zomer zijn het weer en de condities op z’n best. Bekijk de topo's.


Frauen von der Furka - 5c, 3tl. (85m)                                        
Vera van Es, Maartje Struijk (2017)

behaking: super

2x50m of 1x70m touw en 10 setjes

L1: 5b 23m

L2: 5c 27m

L3: 5b 35m 

Pamir Express - 6b+ (6a+ obl.), 7 of 8tl. (240m)

Sjors Verberg, Victor Dagnelie, Dominik Klöppner, Guus Schuur (2017)

behaking: gut+

2x50m touw en 14 setjes

abseilen over Hinkelstein!

evt. L0 (Hinkelstein): 6b 30m

L1: 5c+ 32m

L2: 6b (6a 1p.a.) 35m

L3: 5c 34m

L4: 5b+ 34m

L5: 6b+ (6a+ 1p.a.) 38m

L6: 5b+ 38m

Andere routes
In de omgeving van de nabijgelegen Burghütte zijn veel behaakte sportklimroutes te vinden. Zowel de plaatklimmer als de liefhebber van spleten kan zich vermaken in de enkele lengtes en multipitches op het compacte, rode gneiss. Topo’s: SAC Kletterführer Oberwallis en Schweiz Plaisir West."

Terug naar het overzicht
Deze site maakt gebruik van cookies. Meer info?