Niek de Jonge en Roeland van Oss op expeditie naar Alaska

07 Mei 2018 08:56:08

Vandaag, op 7 mei 2018 vertrekken Niek de Jonge en Roeland van Oss naar Alaska voor een expeditie naar de 5.304 meter hoge Mount Foraker. Vanaf de Kahiltna gletsjer, waar het duo het basiskamp opslaat, wachten ze mooi weer af om de graat Infinite Spur te beklimmen. Voor zover bekend is deze graat niet eerder door een Nederlander beklommen.


Foto: tbnelson – summitpost.org

Infinite Spur

De route loopt door de zeer chaotische en instabiele zuidwand van Mount Foraker, de op een na hoogste berg van Alaska. De ‘oneindige graat’ is bijna 3 kilometer lang en vormt een unieke en veilige doorgang door deze wand. De Infinite Spur wordt gezien als een van de ultieme ‘testpieces’ van de Alaska range en een absoluut hoogtepunt van elke alpinist die hem heeft beklommen.


Foto: Supertopo Alaska

Elf beklimmingen
Tot nu toe heeft de graat slechts elf succesvolle beklimmingen gekend. Het duo Michael Kennedy en George Lowe, was in 1977 succesvol en twaalf jaar later werd de route pas voor het eerst herhaald door Jim Nelson en Mark Bebie. Niek de Jonge en Roeland van Oss wachten het mooie weer af en doen een poging de twaalfde beklimming te voltooien.

Volg Niek en Roeland via de blog van Niek.

Deze expeditie wordt ondersteund door Rab, dat het duo voorziet in alle technische kleding. Daarnaast wordt de expeditie financieel ondersteund door de CEAT/NKBV.

Terug naar het overzicht
Deze site maakt gebruik van cookies. Meer info?