MENU

Verhalen

Verhaal

"Als Nederlandse klimmer deed je zoiets niet..."

Het grote publiek herinnert zich Ronald Naar waarschijnlijk vooral vanwege zijn expedities naar Nanga Parbat, Mount Everest, K2 en de Seven Summits. Toch zijn ook juist zijn 'jonge jaren' van ongeëvenaard belang geweest voor het Nederlandse alpinisme. Met verschillende klimpartners klom Ronald Naar in de jaren '70 in de Alpen grote en moeilijke routes die toen nog niet tot het Nederlandse repertoire behoorden. Ook pionierde hij in de jaren '80 met kleine teams op technische bergen in de Andes en Himalaya. Lees het verhaal over een doelgerichte enthousiasteling die de Nederlandse klimwereld op zijn kop zette.

Lees Verder
Verhaal

Vier generaties vrouwen

Eindeloos veel doorzettingsvermogen. Hard trainen. Goed kunnen samenwerken. Veel praten. Durven en doen. De klimgeschiedenis lijkt misschien te zijn geschreven door mannen, maar juist de verhalen van vrouwen die de grenzen van het Nederlandse expeditieklimmen hebben opgeschoven zitten boordevol inspiratie.

Frederike Bloemers, Katja Staartjes en Marianne van der Steen ontvingen alledrie de pickel van Jenny Visser-Hooft (1888 - 1939), een wisseltrofee voor bijzondere alpiene prestaties van Nederlandse vrouwen. Ze gingen met elkaar in gesprek over hun drijfveren, generatieverschillen en klimervaringen.

Lees Verder
Verhaal

Veerkracht: het klimleven van Thierry Schmitter

In de jaren ' 90 was Thierry Schmitter een van Nederlands meest veelbelovende alpinisten. Totdat hij op een herfstdag in 1998 zijn rug brak bij een val met ijsklimmen. De diagnose was een dwarslaesie en een verder leven in een rolstoel. Na zijn revalidatie kwam Thierry heel succesvol terug als paralympisch topsporter in het zeilen. Toch hebben de bergen nog altijd een belangrijke plek in het leven van Thierry en zijn familie. Nu, bijna 25 jaar na zijn ongeluk, gaan we samen met Thierry terug naar zijn leven als alpinist.

Lees Verder
Verhaal

Herman Plugge en de Kaukasus Expeditie van 1967

Om een berg te beklimmen heb je meer nodig dan fysiek uithoudingsvermogen. Je moet ook inventief zijn. Dat bewijst de klimcarrière van Herman Plugge. Hij verkocht klimtouw per meter om aan geld te komen voor de roemruchte beklimming van de Mount Everest van 1984 en wist zakken vol gratis Marsrepen en Verkade-koeken te regelen voor andere expedities. Plugge is ook de man achter de Irish Coffee award, een goudgespoten tweedehands bloemenvaas die uitgroeide tot de meest prestigieuze prijs voor expeditieklimmers. In 2022 is Herman Plugge overleden. Nu blikken we terug op een bijzondere expeditie die hij in 1967 organiseerde.

Lees Verder
Verhaal

Gouden klimtrio bedwingt Thalay Sagar

In 2003 lukt het Mike van Berkel, Cas van de Gevel en Melvin Redeker om, na een mislukte poging in 2001, een nieuwe, zeer technische route door de noordoostwand van de Indiase berg Thalay Sagar (6904m) te openen. Een prestatie van internationale allure. En een verhaal dat leest als een goed jongensboek. Thalay Sagar was het eerste buitengewone succes van een klimtrio dat in de jaren die volgden nog veel meer bijzondere routes en lastige toppen beklom. Wat maakt dat de dynamiek tussen deze drie klimmers zo goed werkt?

Lees Verder