MENU

Verhalen

Verhaal

De boodschap van Line van den Berg

Op 19 mei 2023 overleed Line van den Berg met haar klimpartners Mats Wentholt en Jeroen van Ommen in een lawine op de Grosshorn (3.754m). Daarmee kwam een abrupt einde aan een bewogen leven en stormachtige klimcarrière. In korte tijd deed Line een aantal spraakmakende beklimmingen in de Alpen. Tegelijkertijd zette ze zich fel in voor een gelijkwaardige plaats voor vrouwen in een door mannen gedomineerde klimwereld.

Dit verhaal gaat over Line’s zoektocht naar een plekje in die wereld. Klimmaatjes halen herinneringen op. Het verhaal eindigt met Line’s film: My Phantom.

Lees Verder
Verhaal

Het vriendenteam van iceclimbing.nl

Begin deze eeuw pioniert een groep vrienden in het Nederlandse ijs- en mixedklimmen. Maikel, Niels, Fedor, Elwin, Eric en Menno vormen samen het Nederlands ijsklimteam. Nuchter, energiek en met een dosis humor jagen ze hun dromen na in de bergen. Via de website iceclimbing.nl delen ze hun avonturen.

De mannen weten een paar jaar lang hun grenzen in het ijsklimmen en alpinisme te verleggen. Maar het noodlot slaat ook meerdere keren toe.

Twintig jaar later blikken we terug op hun mooiste avonturen, de dramatische gebeurtenissen en hoe het daarna verder ging.

Lees Verder
Verhaal

"Als Nederlandse klimmer deed je zoiets niet..."

Het grote publiek herinnert zich Ronald Naar waarschijnlijk vooral vanwege zijn expedities naar Nanga Parbat, Mount Everest, K2 en de Seven Summits. Toch zijn ook juist zijn 'jonge jaren' van ongeëvenaard belang geweest voor het Nederlandse alpinisme. Met verschillende klimpartners klom Ronald Naar in de jaren '70 in de Alpen grote en moeilijke routes die toen nog niet tot het Nederlandse repertoire behoorden. Ook pionierde hij in de jaren '80 met kleine teams op technische bergen in de Andes en Himalaya. Lees het verhaal over een doelgerichte enthousiasteling die de Nederlandse klimwereld op zijn kop zette.

Lees Verder
Verhaal

Vier generaties vrouwen

Eindeloos veel doorzettingsvermogen. Hard trainen. Goed kunnen samenwerken. Veel praten. Durven en doen. De klimgeschiedenis lijkt misschien te zijn geschreven door mannen, maar juist de verhalen van vrouwen die de grenzen van het Nederlandse expeditieklimmen hebben opgeschoven zitten boordevol inspiratie.

Frederike Bloemers, Katja Staartjes en Marianne van der Steen ontvingen alledrie de pickel van Jenny Visser-Hooft (1888 - 1939), een wisseltrofee voor bijzondere alpiene prestaties van Nederlandse vrouwen. Ze gingen met elkaar in gesprek over hun drijfveren, generatieverschillen en klimervaringen.

Lees Verder
Verhaal

Veerkracht: het klimleven van Thierry Schmitter

In de jaren ' 90 was Thierry Schmitter een van Nederlands meest veelbelovende alpinisten. Totdat hij op een herfstdag in 1998 zijn rug brak bij een val met ijsklimmen. De diagnose was een dwarslaesie en een verder leven in een rolstoel. Na zijn revalidatie kwam Thierry heel succesvol terug als paralympisch topsporter in het zeilen. Toch hebben de bergen nog altijd een belangrijke plek in het leven van Thierry en zijn familie. Nu, bijna 25 jaar na zijn ongeluk, gaan we samen met Thierry terug naar zijn leven als alpinist.

Lees Verder
Verhaal

Herman Plugge en de Kaukasus Expeditie van 1967

Om een berg te beklimmen heb je meer nodig dan fysiek uithoudingsvermogen. Je moet ook inventief zijn. Dat bewijst de klimcarrière van Herman Plugge. Hij verkocht klimtouw per meter om aan geld te komen voor de roemruchte beklimming van de Mount Everest van 1984 en wist zakken vol gratis Marsrepen en Verkade-koeken te regelen voor andere expedities. Plugge is ook de man achter de Irish Coffee award, een goudgespoten tweedehands bloemenvaas die uitgroeide tot de meest prestigieuze prijs voor expeditieklimmers. In 2022 is Herman Plugge overleden. Nu blikken we terug op een bijzondere expeditie die hij in 1967 organiseerde.

Lees Verder
Verhaal

Gouden klimtrio bedwingt Thalay Sagar

In 2003 lukt het Mike van Berkel, Cas van de Gevel en Melvin Redeker om, na een mislukte poging in 2001, een nieuwe, zeer technische route door de noordoostwand van de Indiase berg Thalay Sagar (6904m) te openen. Een prestatie van internationale allure. En een verhaal dat leest als een goed jongensboek. Thalay Sagar was het eerste buitengewone succes van een klimtrio dat in de jaren die volgden nog veel meer bijzondere routes en lastige toppen beklom. Wat maakt dat de dynamiek tussen deze drie klimmers zo goed werkt?

Lees Verder