MENU

Database

Eerste Nederlandse beklimming (V) van de Eiger-Noordwand

2014

Berg: Eiger (3970m)

Zwitserland
Berner Oberland
✓ Top behaald

  • Team
    Marianne van der Steen en Dennis van Hoek
  • Resultaten
    Top bereikt via de klassieke Heckmair-route. Marianne van der Steen is daarmee de eerste Nederlandse vrouw die de Eiger-Noordwand beklom.

Eerste Nederlandse vrouw in de Eiger noordwand


Marianne van der Steen en Dennis van Hoek vormen al jaren HET ijsklimkoppel van Nederland. Ze zijn de drijvende krachten in de kleine Nederlandse ijsklimcommunity. Vanuit hun zelf omgebouwde camper doen ze mee aan internationale ijsklimwedstrijden en klimmen ze moeilijke watervallen, mixed- en drytoolroutes. Hun hoge technische niveau komt ook heel goed van pas in lastige alpiene routes. In het voorjaar van 2014 beklimmen Dennis en Marianne de Heckmair-route in de Eiger Noordwand (ED, 1600m, M6). Marianne is voor zover bekend de eerste Nederlandse vrouw die dit weet te presteren.

Een wand vol historie

De Eiger Noordwand is waarschijnlijk de bekendste noordwand in de wereld. Anderl Heckmair en zijn klimmaten leverden met de eerstbeklimming in 1938 een prestatie van formaat. Op bijzonder vindingrijke wijze en met veel moed wisten ze een route door de 1600m hoge wand heen te vinden. Klimmers van tegenwoordig bestempelen Heckmair als de grondlegger van het moderne mixed-klimmen. Hij wist met behulp van stijgijzers enkele bijzonder lastige passages voor te klimmen.

In de voorgaande jaren hadden zich verschillende drama’s met dodelijke afloop afgespeeld. Ook na de eerste beklimming heeft de Eiger nog verschillende slachtoffers gekend. De wand wordt vaak geteisterd door steenslag en staat bekend om het slechte weer. Het levert de bijnaam “Mordwand” op. De eerste Nederlandse beklimming werd door Ronald Naar en Bas Gresnigt gedaan in de zomer van 1977. Tegenwoordig klimt men de wand alleen nog in winterse omstandigheden. In deze omstandigheden is de Eiger Noordwand relatief veilig te beklimmen.

Uitgedroogd

De beklimming van Dennis en Marianne verliep niet zonder slag of stoot. Op de eerste dag was het bewolkt. Ze bivakkeerden in het befaamde Dodenbivak. Daar bleek dat hun brander dienst weigerde. Volkomen uitgedroogd begonnen ze aan dag 2. Een tweede nacht in het oncomfortabele Corti-bivak volgde. De volgende dag bereikten ze dorstig maar blij de top. De eerste beklimming door een Nederlandse vrouw is een feit. In het voorjaar van 2022 is Line van den Berg de tweede Nederlandse vrouw die de Heckmair beklimt.

Deel jouw foto’s, notities of andere informatie met ons en maak deze expeditie compleet.
Informatie delen