MENU

Database

Eerste Nederlandse beklimming van Manitua in de Grandes Jorasses Noordwand

1994

Berg: Grandes Jorasses (4208m)

Frankrijk
Mont Blanc-massief

  • Team
    Thierry Schmitter en Jan van der Burg
  • Resultaten
    Het team beklom de zeer moeilijke artificiële route Manitua (1100m, ED+, 7c>6c, A3, WI4). Bij het uitklimmen daarna van de Croz-pijler maakte Schmitter een grote voorklimval en werd het team met een helikopter uit de wand gered.

Manitua


In de zomer van 1994 besloten Jan van der Burg en Thierry Schmitter het avontuur op te zoeken in de Grandes Jorasses noordwand. Ze legden de lat hoog: het plan was om de extreem moeilijke route Manitua (ED+, 1200m, VII+ A3+, 70°) te klimmen. De route was pas in 1991 geopend door de Sloveense alpinist Slavko Svetičič. Hij klom solo en had drie dagen nodig om de wand te bedwingen. In 1994 was Manitua pas twee keer herhaald. Thierry blikt in 2022 terug en vertelt wat Jan en hem zo aantrok in de route:

'Het was een nieuwe route en ik was heel benieuwd hoe het zou zijn. We gingen voor de derde herhaling van de route.'

Het was niet het eerste avontuur van Thierry en Jan in de Grandes Jorasses noordwand. In 1990 hadden ze al samen de Walker pijler in slechts 10 uur geklommen. Een razendsnelle tijd die vertrouwen gaf, hoewel de moeilijkheden op de naastgelegen Manitua veel hoger zijn. De route loopt over het meest blanke deel van de Croz pijler. Ze nemen een hamer, skyhook, ladders en een handboor mee om de artificiële passages te kunnen overwinnen. Als ze eenmaal starten aan het rotsschild blijken veel lengtes nat te zijn. Het is Thierry die voorop gaat in de moeilijkste lengtes. Jan klimt na met de zware rugzak en zorgt ervoor dat de tas van Thierry getakeld kan worden.

Zenuwslopend

De sleutellengte van de route is A3+ gewaardeerd. Dat betekent dat de moeilijkheden via meer complexe technieken artificieel overwonnen moeten worden en dat bij een eventuele val waarschijnlijk meerdere zekeringen zullen uitbreken. Thierry moet twee bewegingen maken op een skyhook, een metalen haakje dat achter een randje wordt gehaakt, zodat de klimmer in een voetlus kan gaan staan. Hij komt hoger en plaatst vervolgens met de handboor een nieuwe boorhaak in de moeilijkste passage. Deze haak was uitgebroken en moest vervangen worden. Thierry vecht zich door de moeilijkheden heen en bedwingt de sleutellengte van Manitua. Op driekwart van de wandhoogte bereiken ze het punt waar Manitua overgaat in de klassieke Croz pijler. In de avond vinden Jan en Thierry een richel om op te slapen, vlak boven het ijsveld hoog in de Croz-peiler.

Een onverwachte wending

De volgende dag staan ze vol goede moed op. Vanaf nu zouden de moeilijkheden moeten afnemen. De rots van de Croz pijler is echter berucht om zijn slechte kwaliteit, waardoor de aandacht niet mag verslappen. Thierry klimt voor en trekt plotseling een groot rotsblok los. Hij maakt een grote val van twintig meter en heeft duidelijk pijn. Wat nu? Thierry en Jan weten de aandacht te trekken van een gids die in de Walker pijler aanwezig is. Met behulp van een radio wordt de reddingsdienst gealarmeerd, waardoor Jan en Thierry gered kunnen worden met de helikopter. In het dal blijkt dat Thierry 5 ribben heeft gebroken en een klaplong heeft opgelopen.

Hoogtepunt

Jan van der Burg blikt in 2022 terug op hun avontuur:

'Manitua was wel echt een hoogtepunt in de serie tochten die we samen maakten.'

In de selectie ‘bijzondere alpiene beklimmingen’ is dit de enige route die voortijdig werd afgebroken. Hoewel Jan en Thierry niet de top van de Croz pijler hebben bereikt, hebben ze wel een bijzondere prestatie neergezet door de 3e herhaling van Manitua te voltooien. Ze verlegden hiermee hun eigen grenzen en die van het Nederlands alpinisme. Thierry klom hierna nog drie andere moeilijke routes op de Grandes Jorasses noordwand, totdat hij in 1998 een dwarslaesie opliep. Je leest in dit verhaal meer over de klimcarrière en het leven van Thierry.

Verhalen

Lees het verhaal over deze expeditie

Bekijk het verhaal: Veerkracht: het klimleven van Thierry Schmitter
Deel jouw foto’s, notities of andere informatie met ons en maak deze expeditie compleet.
Informatie delen